Αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ και μείωση των φοροαπαλλαγών ζητά να επιβάλλει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Γενική πεποίθηση τους είναι -και όχι πάντα αδικαιολόγητη- ότι εκατοντάδες χιλιάδες καταστηματάρχες και ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλώνουν ως σταθερό ετήσιο εισόδημα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους τις 10.000 ευρώ το πολύ, προκειμένου να μην φορολογηθούν καθόλου.

Κι όμως ανάμεσά τους περιλαμβάνονται δικηγόροι και γιατροί, καταστηματάρχες εστιατορίων, τεχνικοί, κατασκευαστές. αντιπροσωπείες, γραφεία υπηρεσιών, μαγαζιά σε τουριστικές περιοχές κλπ. Με αυτές τις περιπτώσεις προκλητικής φοροαποφυγής-και όπως ΦΠΑ και φόρων συχνά- οι ξένοι εταίροι οδηγούνται σε ακραίες εισηγήσεις για γενίκευση του όλου φαινομένου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ. Δηλαδή στο μισό από τιε 10.οοο ευρώ τον χρόνο που έχει ορισθεί τελευταία.

Στόχος είναι η εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ, από τις συνολικές δαπάνες για προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2017. Η Παγκόσμια Τράπεζα, που έχει συμβουλευτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, θέτει ξαφνικά στην τελική της πρόταση προτεραιότητα τη μείωση του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς οικογένεια, ακόμη και κάτω από 5.000 ευρώ, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, καθώς απαντούν ότι το θέμα του αφορολόγητου έκλεισε με την προηγούμενη αξιολόγηση και δεν συζητείται. Μείωση του αφορολόγητου είχε προτείνει και το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του, με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Στο μικροσκόπιο της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν μπει και περίπου 30 από τα συνολικά 200 επιδόματα που καταβάλλονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της (σύμφωνα με το υπουργείο δεν ξεπερνούν τα 115) και αφορούν κυρίως φοροαπαλλαγές, όπως αυτές για ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκτός του δημόσιου συστήματος υγείας.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, στο μικροσκόπιο της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν μπει περίπου 30 από τα συνολικά 200 επιδόματα, που αφορούν κυρίως την ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκτός δημόσιου συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής πάντως, η πρόταση για μείωση του αφορολόγητου ακόμα και κάτω από τις πέντε χιλιάδες ευρώ, έχει απορριφθεί από τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας καθώς, όπως σημειώνουν, το θέμα του αφορολόγητου έκλεισε με την προηγούμενη αξιολόγηση και δεν συζητείται. Ωστόσο οι θεσμοί θεωρούν ότι το όλο θέμα δεν έχει κλείσει.

Η προνοιακή πολιτική της κυβέρνησης αναμένεται να τεθεί αύριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στη συνάντηση που θα έχει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου με τους θεσμούς.

Στην ατζέντα θα βρεθεί μεταξύ άλλων η ενιαία βάση δεδομένων για όλα τα επιδόματα (που ήδη βρίσκεται σε ισχύ) αλλά και η μετατροπή του ΟΓΑ σε ενιαία αρχή πληρωμών.