Αυξήθηκαν τα κρούσματα του ιού HPV στις μεγάλες ηλικίες

Ο ιός HPV ή αλλιώς ο ιός των κονδυλωμάτων ή ανθρωπίνων θηλωμάτων, παραδόξως έχει γίνει το συχνότερα εμφανιζόμενο αφροδίσιο νόσημα. Ένα φαινόμενο που οφείλεται στην αύξηση των κρουσμάτων από άτομα της μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο ιός HPV δεν έχει συμπτώματα, όπως κνησμό, οσμή ή άλλα παθολογικά προβλήματα. Απλά κάποιοι τύποι του ιού έχουν συνδεθεί με ορισμένες μορφές καρκίνου και αυτό καθιστά απαραίτητη την θεραπεία των προσβεβλημένων περιοχών, για προληπτικούς λόγους. Οι τελευταίες στατιστικές μελέτες, αλλά και οι επισκέψεις στα αφροδισιολογικά ιατρεία, επιβεβαιώνουν ότι έχει ανέβει ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων του ιού HPV, που τις περασμένες δεκαετίες έδειχνε την προτίμησή του στα άτομα ηλικίας των 25 περίπου ετών.

Από τις έρευνες διαπιστώνεται, οι άνω των 50 δεν μειώνουν την δραστηριότητά τους στο σεξ όπως έκαναν παλαιότερα. Αντιθέτως, επιδιώκουν να μένουν σεξουαλικά ενεργοί μέχρι τα γεράματά τους. Πρόσφατη βρετανική έρευνα αποκάλυψε χαρακτηριστικά ότι το 80% των ατόμων ηλικίας 50 έως 90 ετών παραμένει σεξουαλικά ενεργό. Ωστόσο, τα άτομα αυτά τείνουν να εγκαταλείπουν τις «safe sex» πρακτικές, κάτι που τα καθιστά ευάλωτα απέναντι στον απειλητικό ιό HPV.

Είναι γεγονός ότι πολλές γυναίκες, όταν περάσουν στην εμμηνόπαυση, θεωρούν ότι η χρήση προφυλακτικού παύει να είναι απαραίτητη καθώς δεν τίθεται θέμα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Την ίδια στιγμή, οι άντρες της ίδιας ηλικίας φοβούνται ότι το προφυλακτικό μπορεί να εντείνει θέματα στυτικής δυσλειτουργίας και τείνουν να το εγκαταλείπουν.
Επιβαρυντικό ρόλο παίζει και ο αυξημένος αριθμός διαζυγίων στις ηλικίες αυτές, η τάση νέων γνωριμιών μέσω online dating, καθώς και η γενικότερη απελευθέρωση των ερωτικών πρακτικών τη σύγχρονη εποχή (συχνές εναλλαγές συντρόφων, τυχαίες συνευρέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, κτλ).

Ένα πρόγραμμα πρόληψης απέναντι στον ιό HPV είναι οπωσδήποτε η χρήση προφυλακτικού, παρά το γεγονός ότι δεν προστατεύει 100%, αφού δεν καλύπτει πλήρως τις περιγεννητικές περιοχές, αλλά ούτε και όλα τα είδη της σεξουαλικών επαφών. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι ο ιός HPV δεν μεταδίδεται μονάχα με τη σεξουαλική συνεύρεση, αλλά και με την τριβή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως, εσώρουχα, πετσέτες, σεντόνια, κτλ.

Πρώτος τρόπος αναγνώρισης του ιού είναι η αυτοεξέταση μπροστά σε καθρέφτη με δυνατό φως για τυχόν δερματικές προεξοχές που μοιάζουν με μικροσκοπικά «κουνουπίδια», καθώς και η εξέταση/ψηλάφηση της περιγεννητικής περιοχής του ερωτικού συντρόφου. Τίποτα φυσικά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ιατρική δερματολογική και αφροδισιολογική εξέταση που επιτρέπει την ανίχνευση όλων των βλαβών, ακόμα και αυτών που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

Στο πλαίσιο του ιατρικού προσυμπτωματικού ελέγχου, συστήνεται και HPV test, το οποίο δείχνει εγκαίρως τη μόλυνση HPV, σε αντίθεση με το καθιερωμένο τεστ ΠΑΠ που τη δείχνει μόνον όταν έχει φτάσει να προκαλέσει κυτταρικές αλλοιώσεις. Το τεστ ΠΑΠ και το HPV test συστήνεται να εφαρμόζονται και από τα δύο φύλα. Στην περίπτωση των ανδρών, τα δύο τεστ εφαρμόζονται για την ανίχνευση βλαβών στον πρωκτό, την ουρήθρα και το στόμα.

Σε περίπτωση διάγνωσης δερματικών κονδυλωμάτων, η πλέον σύγχρονη θεραπεία βασίζεται σε Laser CO2 που επιτρέπει την εξάλειψη των βλαβών άμεσα, ανώδυνα, χωρίς να αφήνει σημάδια ή ουλές. Αρκεί μόνο μία συνεδρία για να εξαλειφθούν όλες οι βλάβες που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή.

Οι ασφαλείς πρακτικές στο σεξ, η αναλυτική εξέταση και η λεπτομερειακή θεραπεία σε εξειδικευμένα αφροδισιολογικά ιατρεία αποτελούν τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, που τα τελευταία χρόνια απειλούν περισσότερο από ποτέ τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.