ΑΔΕΔΥ: Καταγγελία για αυθαίρετη περικοπή μισθών σε συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου

Για «πρωτοφανή» και «αυθαίρετη» περικοπή μισθών συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου, με βεβαίωση προϊσταμένου, γεγονός που, όπως υποστηρίζει, συνδέει άμεσα τον μισθό με το «παραγόμενο έργο», κάνει λόγο η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

«Με αυτή τη διαδικασία έγινε περικοπή δύο μισθών (Φεβρουαρίου και Απριλίου) στην πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων, καθώς και του μισθού του Μαΐου σε άλλη συμβασιούχο στην Κόρινθο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου, ο αναπληρωτής προϊστάμενος στη δομή της Υπηρεσίας Ασύλου στην Κόρινθο, με μια απλή βεβαίωσή του περί “μη επαρκούς εκτέλεσης των καθηκόντων”, επέβαλε τις εν λόγω παρακρατήσεις μισθού».

Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλει «με τον πιο έντονο τρόπο» ότι «η πράξη αυτή δεν έχει προηγούμενο στο Δημόσιο. Είναι εμπνευσμένη από τον εργασιακό Μεσαίωνα και παραβιάζει κάθε νομιμότητα. Αποτελεί κατάχρηση διευθυντικού δικαιώματος του εν λόγω προϊσταμένου, ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί με μία απλή βεβαίωσή του να επιβάλει περικοπή ολόκληρων μισθών σε εργαζόμενη, όταν οφείλει να γνωρίζει ότι, ακόμα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για να επιβληθεί ποινή και μάλιστα τόσο αυστηρή, πρέπει να υπάρξει διαδικασία ελέγχου, ΕΔΕ, βεβαίωση συγκεκριμένων παραπτωμάτων και η αντίστοιχη ποινή να προβλέπεται στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Είναι ανήκουστο να αποδέχεται διαδικασία επιβολής περικοπής μισθού με τέτοιο τρόπο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο έχει ακέραια την πολιτική ευθύνη για αυτό».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, «η πράξη αυτή παίρνει χαρακτηριστικά συνδικαλιστικής δίωξης και προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης της προέδρου του Σωματείου, καθώς ο προϊστάμενος επιδεικνύει αυταρχισμό απέναντι και σε άλλες εργαζόμενες για τις περιπτώσεις των οποίων παρενέβη η πρόεδρος του Σωματείου, ως όφειλε, ασκώντας τα συνδικαλιστικά της καθήκοντα. Δεν είναι τυχαίο πως η δεύτερη υπάλληλος στην οποία επιβλήθηκε περικοπή μισθού είχε καταθέσει αναφορά για αυταρχική συμπεριφορά του προϊσταμένου της» σημειώνει, μεταξύ άλλων.

«Τεράστια είναι η πολιτική ευθύνη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα, ο οποίος στη συνάντησή του με το Δ.Σ. του Σωματείου της Υπηρεσίας Ασύλου, στις 18/06/2018, δεσμεύτηκε ότι θα ακυρωθεί η πράξη αυτή, θα καταβληθούν οι μισθοί κανονικά στην υπάλληλο και θα σταματήσει αυτή η συμπεριφορά. Αντί για αυτό, μερικές μέρες αργότερα, γνωστοποιήθηκαν και νέες περικοπές μισθών, από τον ίδιο προϊστάμενο με την ίδια διαδικασία!» αναφέρει η Εκτελεστική Επιτροπή ΑΔΕΔΥ.