Α. Λοβέρδος πάλι καταπέλτης κατά κυβέρνησης για τα λαθραία τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ: «Ολιγωρία και συγκάλυψη από την σιωπούσα Κυβέρνηση».

Παράλληλα χθες στη δεύτερη κατάθεσή του στη Επιτροπή της Βουλή για την Υγεία και το «Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν» μεταβλήθηκε από μάρτυρας σε αληθινό κατήγορο, με κύρος, αξιοπιστία και σοβαρά επιχειρήματα. Κατηγόρησε τους μάλλον οι πλείστοι χαμηλού πολιτικού και νομικού επιπέδου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για εμπάθεια, προχειρότητα στη εξέταση του, πολιτική εξαχρείωση και προκατασκευασμένο πόρισμα. Εξίσου  ανυπόληπτο με άλλα προηγούμενα πορίσματα.

«Είναι προφανές, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση  πρόκειται για λαθρεμπορία!!!  Και είναι επίσης προφανές,  πως η αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι αδικαιολόγητη και απολύτως ύποπτη» επισημαίνει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός  επίμονα. Για άλλη μια φορά   η Κυβέρνηση  σιωπά  αμήχανα, αν και οι επιχειρήσεις  του Ιβάν Σαββίδη και συγκεκριμένα η καπνοβιομηχανία αρνείται κατηγορηματικά κάθε   δικλη της εμπλοκή στην όλη σκοτεινή υπόθεση. Δεύτερη  με τσιγάρα παραγωγής της.

Από το έγγραφο των τελωνειακών αρχών, το οποίο επισύναψε στην απάντησή του προς τον Ανδρέα Λοβέρδο το Υπουργείο Οικονομικών για την υπόθεση του εμπορεύματος με τα τσιγάρα που έχει δεσμευτεί στα Χανιά προκύπτουν στοιχεία, που αναδεικνύει με γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Επιβεβαιώνουν τις υποψίες μας για λαθρεμπορία και καθιστούν τεράστιες τις ευθύνες της Κυβέρνησης για ύποπτη ολιγωρία και συγκάλυψη» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

α. Το ύποπτο εμπόρευμα είναι ελληνικής καπνοβιομηχανίας.

β. Η παραγωγή των τσιγάρων  έγινε το 2014, οπότε και έγινε η εξαγωγή τους στο Μαυροβούνιο. Εκεί φαίνεται πως τα τσιγάρα παρέμειναν δυόμιση ολόκληρα χρόνια πριν διακινηθούν. Προβληματίζει εδώ αρνητικότατα το γεγονός, πως οι τελωνειακές αρχές δεν λένε προς ποια εταιρεία τα εξήγαγε η ελληνική καπνοβιομηχανία, αλλά και μέσω ποιας τράπεζας έγινε η σχετική πληρωμή.

γ. Η εταιρεία που έκανε την εξαγωγή από το Μαυροβούνιο, μια κάποια Velvex Panama, δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη του εμπορεύματός της, ούτε έχει δώσει σημεία ζωής,  όπως ενημερωνόμαστε από το έγγραφο των τελωνειακών αρχών.

δ. Ταυτοχρόνως, η εταιρεία εισαγωγής του Λιβάνου είναι υπαρκτή και εμφανίστηκε αλλά για να δηλώσει κατηγορηματικά πως δεν έχει την παραμικρή σχέση με το εμπόρευμα.

ε. Οι τελωνειακές αρχές βεβαιώνουν πως το εμπόρευμα είχε ύποπτη όψη, προφανώς γιατί η φόρτωσή του έγινε “χύμα”, πράγμα που δεν επιτρέπει την εκφόρτωσή του σε λιμάνια της ΕΕ αλλά ούτε και της Βυρηττού, όπου δήθεν προοριζόταν το εμπόρευμα.

στ. Το εμπόρευμα με τα τσιγάρα ήταν ανασφάλιστο.

ζ. Το εμπόρευμα με τα τσιγάρα που αποτελούσαν, όπως προκύπτει πια από πάρα πολλά στοιχεία, λαθραίο φορτίο μπορεί τυπικά να προοριζόταν για μη ελληνικό λιμάνι και το πλοίο όταν έπαθε βλάβη να έπλεε σε διεθνή ύδατα αλλά αφού ήταν ελληνικής καπνοβιομηχανίας η επί οκτώ μήνες αδράνεια των ελληνικών αρχών είναι αδικαιολόγητη.

«Είναι προφανές, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση  πρόκειται για λαθρεμπορία!!!  Και είναι επίσης προφανές,  πως η αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι αδικαιολόγητη και απολύτως ύποπτη» επισημαίνει ο κύριος Λοβέρδος.

«Ύποπτες είναι επίσης οι διαβεβαιώσεις υπουργών πως δεν πρόκειται περί λαθρεμπορίας!!! Οι κυβερνητικές ευθύνες  είναι μεγάλες και θα αποδοθούν. Η διαπλοκή στην κραυγαλέα αυτή περίπτωση δίνει εξήγηση για την αμηχανία, τις καθυστερήσεις και τα ψέματα των κυβερνώντων» καταλήγει στην ανακοίνωσή του.