9 οφέλη από την κατανάλωση μπίρας

Η μπίρα παρασκευάζεται από αγνά υλικά, όπως είναι το νερό, το κριθάρι, ο λυκίσκος και η μαγιά και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Η μπίρα περιέχει μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρο, βιταμίνη Β12, φολικό οξύ, διαλυτές φυτικές ίνες, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από πολλές ασθένειες.

Προστατεύει από την εμφάνιση μαστίτιδας: Η μπύρα περιέχει μαγιά που είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα, πρωτεΐνες και σίδηρο, ουσίες που ενισχύουν την παραγωγή γάλακτος κατά την περίοδο του θηλασμού.

Δυναμώνει τα οστά: Η μπύρα περιέχει πυρίτιο, ένα στοιχείο που βοηθά στον σχηματισμό και στην διατήρηση της πυκνότητας αλλά και της ελαστικότητας των οστών. Σύμφωνα με το «International Journal of Endocrinology» η πρόσληψη πυριτίου προλαμβάνει την οστεοπόρωση και ανακουφίζει από τα συμπτώματά της εμμηνόπαυσης.

Μειώνει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας: Η μπύρα είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ουσίες, και γι’ αυτό η κατανάλωση της μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που συνδέονται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Arthritis & Rheumatology» οι γυναίκες που έπιναν δύο με τέσσερις φορές μπύρα την εβδομάδα, μείωσαν τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας κατά 31%, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου.

Βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου: Η ξανθομυόλη, μια ένωση που βρίσκεται στον λυκίσκο ενισχύει την υγεία των νευρικών κυττάρων μειώνοντας τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως είναι το Αλτχάιμερ και το Πάρκινσον.

Συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών: Η μπύρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Ophthalmology» αναφέρει όσοι κατανάλωναν μπύρα περιστασιακά, είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε εγχείρηση καταρράκτη σε σχέση με όσους έπιναν συστηματικά ή δεν έπιναν καθόλου σε διάστημα πέντε με δέκα ετών.

Μειώνει τον κίνδυνο χολολιθίασης: Μια κλινική μελέτη της Αμερικάνικης Εταιρείας Νεφρολογίας, που έγινε σε 200.000 συμμετέχοντες, επισημαίνει ότι εξαιτίας της διουρητικής της δράσης, η μπύρα μειώνει την εμφάνιση χολολιθίασης κατά 41%.

Κάνει καλό στην καρδιά: Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που εκπόνησαν από κοινού, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ένα μικρό ποτήρι μπύρας την ημέρα, μειώνει τους θρόμβους στο αίμα και προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Έχει αντιμικροβιακή δράση: Ο λυκίσκος που υπάρχει στην μπύρα έχει αντιμικροβιακή δράση, που βοηθά στη μείωση του μικροβιακού φορτίου της στοματικής κοιλότητας. Έτσι ελαττώνεται ο κίνδυνος ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας.

Μειώνει το ρίσκο διαβήτη τύπου 2: Η μπύρα είναι πηγή αντιοξειδωτικών που μειώνουν κατά 30% τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Τα αντιοξειδωτικά, συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και στην αντίσταση ινσουλίνης στο αίμα. Η υπερβολή στην κατανάλωση ωστόσο, είναι πιθανό να φέρει αντίθετα αποτελέσματα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

SHARE