9 ΙΟΥΝΙΟΥ (Πέμπτη)

Tης Aναλήψεως

Κυρίλλου (αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας*), Αλεξάνδρου (επισκόπου Προύσσης), Θέκλης,Μαριάμνης, Μάρθας, Μαρίας, Εννάθα, Ανανίου, Ορέστου, Ροδίωνος, Κύρου.

 

Ανάληψη του Χριστού. Ο Κύριος επί σαράντα ημέρες μετά την Ανάστασή Του εμφανιζόταν σε διάφορες περιπτώσεις και τόπους στους μαθητές Του. Την τεσσαρακοστή ημέρα τούς συγκέντρωσε στην Ιερουσαλήμ και τους συνέστησε να κηρύττουν το λόγο Του σε όλα τα έθνη. Κατόπιν τους πήγε κοντά στη Βηθανία και, αφού τους ευλόγησε, αναλήφθηκε στους ουρανούς. Στην Ιερουσαλήμ στο Όρος των Ελαιών, στη μία από τις τρεις κορυφές του, τη νότια, είναι το Όρος της Ανάληψης του Χριστού. Στα χρόνια του Χριστού ονομαζόταν και Όρος των Γαλιλαίων (από ένα πανδοχείο που έμεναν οι Γαλιλαίοι). Εκεί βρίσκεται η ελληνική Πατριαρχική Έπαυλη. Εκτός των άλλων προσκυνημάτων υπάρχει ο ναός των Δώδεκα Αποστόλων. Από εκεί οι Απόστολοι θαύμασαν το γεγονός της Ανάληψης του Χριστού στους ουρανούς και Τον είδαν να κάθεται στα δεξιά του Θεού και μία νεφέλη να Τον κρύβει από τα μάτια τους, ενώ άκουγαν δύο λευκοφορεμένους αγγέλους να λένε: «Άνδρες Γαλιλαίοι, διατί εσταθήκατε εδώ με τα μάτια καρφωμένα στον ουρανό; Αυτός ο Ιησούς, ο οποίος προ ολίγου ανελήφθη εκ μέσου υμών στον ουρανό, θα έλθει και πάλι έτσι, όπως τον είδατε ένδοξο επάνω σε ένα σύννεφο να πηγαίνει προς τον ουρανό» (Πράξ. Aποστόλων, α’ -11). Στο χώρο της Ανάληψης βρίσκεται ένας βράχος που, σύμφωνα με την παράδοση, φέρει το αποτύπωμα του ποδιού του Χριστού.

 

Της Αναλήψεως σε παραλιακές περιοχές επικρατούσε η συνήθεια να κατεβαίνουν όλοι για το πρώτο μπάνιο. Στη Λήμνο πίστευαν ότι το μπάνιο της Αναλήψεως θεραπεύει αρρώστιες, ενώ στη Σάμο ράντιζαν το σπίτι με θαλασσινό νερό της Αναλήψεως. Στις ορεινές περιοχές έκαναν αγιασμούς στις στάνες και την ημέρα της Αναλήψεως την ονόμαζαν «γαλατοπέφτη». Αποτελεί συνήθεια την ημέρα αυτή που η εκκλησία παύει να ψάλλει αναστάσιμα, να γίνονται προσφορές προς τους νεκρούς (επισκέψεις σε νεκροταφεία, καθάρισμα τάφων, κλπ).

 

  • Σήμερα εορτάζει η Ιερά Μονή Φραγκοπηδήματος στο νομό Ηλείας.

 

Ο Άγιος Κύριλλος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370. Ήταν ανιψιός του αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Θεοφίλου, του οποίου υπήρξε διάδοχος. Διακρίθηκε για την πνευματική του δύναμη και αγνότητα και προήδρευσε της ΓΔ Οικουμενικής Συνόδου καταρρίπτοντας τις κακοδοξίες του Νεστορίου. Έζησε επί βασιλείας του Θεοδοσίου του Μικρού. Παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα το 444, αφού έμεινε στον πατριαρχικό θρόνο επί τριάντα δύο έτη.

 

Οι πέντε Κανονικές, δηλαδή παρθένες μοναχές, Θέκλα, Μαριάμνη, Μάρθα, Μαρία και Εννάθα μαρτύρησαν όταν βασιλιάς των Περσών ήταν ο Σεβώριος. Οι μοναχές αυτές διακονούσαν ένα φιλοχρήματο ιερέα, τον Παύλο. Όταν οι Πέρσες ειδωλολάτρες συνέλαβαν τις μοναχές, δε δίστασε να αρνηθεί την πίστη του για να σώσει την περιουσία του αλλά και να αντικαταστήσει τους δήμιους και να θανατώσει με τα ίδια του τα χέρια τις μοναχές. Ο ασεβής Παύλος όμως δεν πρόλαβε να χαρεί τα χρήματά του. Την επομένη οι Πέρσες, προκειμένου να του πάρουν τα πλούτη, τον έπνιξαν.

 

* Αλεξάνδρεια: Πόλη και λιμάνι της Αιγύπτου επί του Δέλτα του Νείλου. Στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους η Αλεξάνδρεια γνώρισε μεγάλη θεολογική άνθηση. Ιδρυτής της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας είναι ο Απόστολος Μάρκος.

 

 

 

SHARE