9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (Tρίτη)

Αποστόλου Ματθία, Αλεξίου, Δημητρίου, Ιακώβου, Ιουλιανού, Ιωάννου, Λεοντίου, Μαρκιανού, Πέτρου, Φωτίου, Μαρίας και Μάρθας (πατρικίας).
Εύρεση της αχειροποιήτου εικόνας του Σωτήρος στους Καμουλιανούς.

Ο Απόστολος Ματθίας ήταν ένας εκ των Δώδεκα και αντικατέστησε τον Ιούδα μετά την προδοσία και τον απαγχονισμό του. Διέδωσε το λόγο του Ευαγγελίου στην Αιθιοπία, όπου και βρήκε μαρτυρικό θάνατο.

– Εύρεση της αχειροποιήτου Εικόνας του Σωτήρος στους Καμουλιανούς: Σύμφωνα με αφήγηση που καταγράφεται σε ορισμένους συναξαριστές, στο σπίτι της Ακυλίνας, που ήταν Χριστιανή και της οποίας ο σύζυγος Κάμουλος ήταν τοπάρχης επί Διοκλητιανού και ειδωλολάτρης, εμφανίστηκε ο Χριστός. Τον Ιησού συνόδευαν δυνάμεις του ουρανού που έψαλλαν το δοξαστικό ύμνο «Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ». Ο Χριστός ένιψε το πρόσωπό Του και το σκούπισε με ένα μαντίλι, στο οποίο αποτυπώθηκε η μορφή του. Το μαντίλι με την αχειροποίητο μορφή του Χριστού το φύλαξε η Ακυλίνα σε κρύπτη του σπιτιού της μαζί με την ιστορία για το πώς έφτασε στα χέρια της. Εκατό χρόνια μετά το βρήκε ένας ιερωμένος ονόματι Γρηγόριος και το απέθεσε στη μητρόπολη της Καισαρείας. Όταν το βρήκε, το καντήλι που είχε τοποθετήσει μέσα στην κρύπτη η Ακυλίνα έκαιγε ακόμη, όπως επίσης και το θυμίαμα. Σύμφωνα με την αφήγηση, το μαντίλι ήταν θαυματουργό και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

*Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο «Ελληνισμός και Ορθοδοξία», Εκδόσεις PLS