Η απάντηση της Καϊλή στον Ντιμιτρόφ: Είμαι από την Ελλάδα, με καταγωγή από τη Μακεδονία

Την κατάκτηση της «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας με τη συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι αποφασισμένη να κερδίσει το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ΥΠΕΞ απάντησε ακόμη και σε ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης ρώτησε τον Νίκολα Ντιμιτρόφ πώς θα ονομάζεται ο λαός του μετά την ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών και ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔ δεν δίστασε να απαντήσει: «Είμαι Μακεδόνας» και πρόσθεσε «όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».

Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβε η Εύα Καϊλή, πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία έφερε σε δύσκολη θέση τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νικόλα Ντιμιτρόφ

«Θα μιλήσω Ελληνικά, καθώς είμαι από την Ελλάδα, με καταγωγή από την Μακεδονία. Και όπως καταλαβαίνετε θα απαιτούνται διαρκώς διευκρινήσεις για αυτά τα ζητήματα ταυτότητας που ανακύπτουν, από λάθη και παραλείψεις των νυν κυβερνήσεων μας, αλλά και από όσα πιθανόν θα αντιμετωπίσουμε ως προς τα Μακεδονικά μας προϊόντα και την χρήση του όρου».

Η ευρωβουλευτής ρώτησε τον ΥΠΕΞ, αν έχει διακρίνει την ανάγκη να διορθωθεί το παράδοξο να υπάρχει δηλαδή άλλη ονομασία για την χώρα και άλλη στην ταυτότητα τους.

Επιπλέον, ζήτησε να υπάρξει μια επιτροπή που θα επιλύει όλα τα προβλήματα που θα προκύπτουν στην πορεία, αλλά και αναγνώρισε το ότι είναι μια διαλλακτική κυβέρνηση που αναγνώρισε ότι πρέπει να αρθούν στην επιθετική ρητορική τους και το Σύνταγμα τους οι αλυτρωτισμοί.

«Με την ιδιότητα μου ως πρόεδρος του ΝΑΤΟ στο ΕΚ, επιτρέψτε μου να σας διορθώσω όταν λέτε πως συμβιβάζεστε και εσείς για να σας επιτρέψουν οι Έλληνες την είσοδο στο ΝΑΤΟ, καθώς δεν είναι οι γείτονες σας που επιμένουν να λυθεί, αλλά όλοι οι σύμμαχοι, όταν έθεσαν υπό αίρεση αυτή την συμφωνία αν δεν γίνει συνταγματική αναθεώρηση. Έτσι θα δεσμεύει εσάς και την όποια επόμενη κυβέρνηση σας, πως δεν θα εσωτερικευθεί στην συμμαχία οποιαδήποτε διένεξη».

Επίσης η Εύα Καϊλή συνέχισε «Είμαστε τυχεροί που η κυβέρνηση σας προσπαθεί να λύσει χρόνια ζητήματα, αλλά οι λαοί μας συνεργάζονταν οικονομικά έτσι κι αλλιώς παρά τα ζητήματα που έμεναν ανοικτά, ενώ οι πολίτες των δύο χωρών στην καθημερινότητα τους είχαν καλή σχέση ανέκαθεν».