7 ΙΟΥΝΙΟΥ (Tρίτη)

Αισίας, Ζηναΐδος, Θεοδότου (του εν Αγκύρα), Ταρασίου, Ιωάννου, Λυκαρίωνος, Ανατολίου, Ανθίμου και Στεφάνου (των πρεσβυτέρων), Σεβαστιανής (της θαυματουργού),Παϊσίου-Παναγή (Μπασιά).

Ο Όσιος Θεόδοτος ήταν ανιψιός της Παρθενομάρτυρος Τεκούσας, μιας εκ των οκτώ παρθένων που έριξαν σε λίμνη και τις έπνιξαν (18 Μαΐου). Ο Θεόδοτος περισυνέλεξε τα σώματά τους από τη λίμνη και τα έθαψε. Για την πράξη του αυτή συνελήφθη, βασανίστηκε και τελικά αποκεφαλίστηκε.

Ο Άγιος Λυκαρίων καταγόταν από την Ερμούπολη της Αιγύπτου. Τον φυλάκισαν, τον σταύρωσαν, του άνοιξαν τις σάρκες με σιδερένια νύχια και τον έριξαν σε καμίνι. Τελικά, επειδή ο άγιος εξερχόταν από τα μαρτύρια αβλαβής, τον αποκεφάλισαν.

Ο Άγιος παπα-Παναγής-Παΐσιος Μπασιάς γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς το 1801. Καταγόταν από σημαντική οικογένεια. Ήταν γιος του Μιχαήλ Τυπάλδου Μπασιά και της Ρεγγίνας Δελλαπόρτα. Ο Παναγής Μπασιάς σπούδασε φιλοσοφία, θεολογία και ξένες γλώσσες. Το 1836 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος με το όνομα Παΐσιος. Συνήθως λειτουργούσε στο εξωκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πλατύ Γιαλό. Στο βίο του ήταν ενάρετος και ελεήμων. Αρρώστησε όμως και από το 1882 έως το 1888 παρέμεινε κατάκοιτος. Τα πέντε αυτά χρόνια πλήθος κόσμου πήγαινε και έπαιρνε την ευλογία του, ενώ ο Θεός τον αξίωσε να κάνει θαύματα εν ζωή. Αγιοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1986.

SHARE