6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (Σάββατο)

Μεταμόρφωση του Σωτήρος
Κατάλυση ιχθύος.

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Σαράντα ημέρες πριν από τα Πάθη και τη Σταύρωσή Του ο Ιησούς πήγε στο όρος Θαβώρ με τρεις μαθητές του, τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο για να προσευχηθούν. Κουρασμένοι από την πορεία, οι τρεις μαθητές κοιμήθηκαν. Όταν όμως ξύπνησαν, είδαν τον Ιησού να λάμπει όπως ο ήλιος και να είναι ντυμένος στα λευκά. Δίπλα του βρίσκονταν και συνομιλούσαν ο Μωυσής και ο Ηλίας. Από τον ουρανό άκουσαν φωνή να λέγει: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα, αυτού ακούετε».
Με τη Μεταμόρφωσή Του ο Ιησούς θέλησε να δείξει στους μαθητές Του τη δόξα Του και παράλληλα να αποδείξει ότι δεν είναι ούτε ο Ηλίας ούτε κάποιος άλλος προφήτης, όπως πολλοί έλεγαν. Για να δείξει την εξουσία της ζωής και του θανάτου, επέλεξε να έχει δίπλα του τον Ηλία που δεν έχει πεθάνει και τον Μωυσή που πέθανε. Συγχρόνως, τα πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης συναντούν τα πρόσωπα της Καινής, δηλαδή τους τρεις μαθητές.
Με τη Μεταμόρφωση του Κυρίου τα κρυμμένα φανερώνονται και ο άνθρωπος από απλός παρατηρητής γίνεται κοινωνός.
– Οι Άγιοι Πατέρες επέλεξαν την 6η Αυγούστου για να γιορτάζεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος επειδή ο εορτασμός της στον κανονικό χρόνο συνέπιπτε με τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Και επειδή είναι γιορτή πανηγυρική δε θεώρησαν σωστό να συμπίπτει με την περίοδο μετανοίας που προηγείται του Πάσχα. Για το λόγο αυτό επέλεξαν να εορτάζεται σαράντα ημέρες πριν από την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Ως γιορτή η Μεταμόρφωση εισήχθη τον 5ο αι. στα Ιεροσόλυμα.
• Κάθε χρόνο στο όρος Θαβώρ (το οποίο δεν αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη), στο οποίο πάντα η παράδοση της Εκκλησίας τοποθετούσε το ιστορικό γεγονός της Μεταμορφώσεως, την ημέρα της Μεταμόρφωσης (6 Αυγούστου) εμφανίζεται μια φωτεινή νεφέλη, η οποία καλύπτει μόνο το χώρο του μοναστηριού. Έτσι οι χιλιάδες πιστοί που συρρέουν μετά την ολονυχτία και τη Θεία Λειτουργία περιμένουν καρτερικά για να βιώσουν και αυτοί την «εν Χριστώ» μεταμόρφωσή τους.
• Τη νύχτα από 5 προς 6 Αυγούστου ο λαός πιστεύει ότι ανοίγουν οι ουρανοί. Πολλοί πίστευαν ότι, αν έβλεπαν το Άγιο Φως, θα γινόταν πραγματικότητα μία επιθυμία τους.

– Στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι αφιερωμένη η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου στο Άγιο Όρος, η Ιερά Μονή Λουκούς (στο Άστρος Κυνουρίας) και το εξωκλήσι στη θέση Επισκοπή στην Ώλενα της Ηλείας, το οποίο είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια της βυζαντινής επισκοπής Ωλένης.
– Στο Μαρκόπουλο της Κεφαλλονιάς ανήμερα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος εμφανίζονται τα φιδάκια της Παναγίας μέχρι το Δεκαπενταύγουστο.
• Στο ευχολόγιο της Εκκλησίας μας υπάρχει για την ημέρα αυτή ευχή για την ευλόγηση των σταφυλιών. Συνηθίζεται λοιπόν οι παραγωγοί να φέρνουν στην εκκλησία τα πρώτα σταφύλια για να τα ευλογήσει ιερέας. Στο τέλος της λειτουργίας μοιράζονται ως ευχή στους εκκλησιαζόμενους.

*Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο «Ελληνισμός και Ορθοδοξία», Εκδόσεις PLS