500 εκατ. € θα χάσουν τα νοικοκυριά από την αύξηση του ΦΠΑ- Τι προβλέπει το ν/σ «σκούπα»

Περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να χάσουν τα νοικοκυριά από την αύξηση του ΦΠΑ βασικών καταναλωτικών αγαθών στο 24%.

Ένα τσουνάμι φόρων, η προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς και ο περιβόητος “κόφτη” μισθών- συντάξεων- επιδομάτων και λοιπών κρατικών δαπανών, που έβαλαν ως προαπαιτούμενο οι δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο – “σκούπα” που πρέπει να ψηφιστεί ως τις 24 Μαΐου, προκειμένου να “κλειδώσουν” και τα τελευταία 1,8 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τους φόρους, την 1η Ιουλίου θα αλλάξουν δεκάδες κωδικοί του super market, καθώς ο ΦΠΑ αυξάνεται στο 24%, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να χάσουν περίπου 500 εκατ. ευρώ.
“Φωτιά” παίρνουν και τα καύσιμα, αν και την τελευταία στιγμή προτιμήθηκε να πέσει το βάρος στη βενζίνη αντί στο πετρέλαιο κίνησης. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ, με τη λιανική τιμή να “σκαρφαλώνει” στα περίπου 1,5 ευρώ.

Η επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης δεν θα ξεπεράσει τα 3 με 4 λεπτά το λίτρο και η μέση λιανική τιμή αναμένεται να συγκρατηθεί στα περίπου 1,08 ευρώ.

Μετά από σκέψη αλλά και τις έντονες αντιδράσεις, φαίνεται ότι μαζεύτηκε ο φόρος στο Ίντερνετ.
Την ανηφόρα θα πάρουν και πάλι οι τιμές στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά, μπύρα, προϊόντα που αποτελούν την εύκολη λύση για κάθε κυβέρνηση που θέλει άμεσα έσοδα. Ταυτόχρονα έρχεται και Αύξηση των Τελών Ταξινόμησης.

Ωστόσο υπάρχει διάχυτη η ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο ότι οι νέες αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα, θα αυξήσουν και το λαθρεμπόριο το οποίο οι κρατικοί μηχανισμοί αδυνατούν να ελέγξουν και περιορίζονται μόνο σε διαφημίσεις κατά τα λαθρεμπορίου καπνού.

Παρά ταύτα θα υπάρξει αύξηση του Ειδικού Φόρου και σε μια σειρά νέων προϊόντων όπως ο καφές, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στα οποία έχει στραφεί μεγάλο μέρος των Ελλήνων, αλλά και στην συνδρομητική τηλεόραση στην οποία είχαν καταφύγει όλο και περισσότεροι Έλληνες μη έχοντας άλλο τρόπο διασκέδασης λόγω κρίσης.

Σε ό,τι αφορά στον ηλεκτρονικό τζόγο δεν υπάρχουν ακόμη επακριβείς πληροφορίες ποια μορφή θα έχει η αύξηση φόρου, η οποία όμως θεωρείται δεδομένη.

Δυστυχώς η κυβέρνηση αποφάσισε να «χτυπήσει» φορολογικά και έναν τομέα της οικονομίας που κάθε χρόνο προσφέρει όλο και περισσότερα στην ελληνική οικονομία, τον Τουρισμό. Από το επόμενο έτος – καθώς εφέτος τα τουριστικά πακέτα έχουν κλειστεί – θα επιβληθεί Ειδικό Τέλος Διανυκτέρευσης 1 ευρώ/ ανά αστέρι (από 3*) στα ξενοδοχεία και περίπου μισό ευρώ ανά κλειδί στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης περικοπές περίπου 350 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Πέρα από το “πάγωμα” των προσλήψεων, θα υπάρξει και “πάγωμα” των μισθολογικών προαγωγών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ.

Μέρος του πολυνομοσχεδίου είναι η απελευθέρωση της αγοράς των “κόκκινων” δανείων, με μόνη προστασία στα δάνεια α΄ κατοικίας ως 140.000 ευρώ και μόνο για 18 μήνες, είτε αυτά είναι στεγαστικά είτε επαγγελματικά που συνδέονται με πρώτη κατοικία.

Τέλος το νομοσχέδιο «σκούπα» θα περιλαμβάνει και την ίδρυση του Νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση από την κυβέρνηση στα δύο βασικά προβλήματα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο ζήτημα: Πρώτον, ποιος θα ασκεί την εποπτεία και δεύτερον, με ποια κριτήρια θα γίνει η μεταφορά νέων περιουσιακών στοιχείων στο νέο Ταμείο, το οποίο θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ.