5 ΜΑΪΟΥ (Πέμπτη) -Tης Διακαινησίμου

Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, Γαϊανού, Γαΐου, Νεοφύτου, Οσίου Εφραίμ, Ευθυμίου

(επισκόπου Μαδύτου).

 

Η Αγία Ειρήνη καταγόταν από την περσική πόλη Μαγεδώ και ήταν κόρη του βασιλιά Λικίνιου. Προτού βαπτισθεί λεγόταν Πηνελόπη. Όταν ήταν έξι ετών, ο πατέρας της την έκλεισε σε έναν πύργο και πήρε για τη διαπαιδαγώγησή της το γηραιό διδάσκαλο Απελλιανό, ο οποίος έγραψε και το μαρτύριό της. Διώχθηκε και βασανίστηκε για την πίστη της ακόμα και από τον ίδιο τον πατέρα της, ο οποίος την έβαλε κάτω από τα πόδια ενός αλόγου για να τη σκοτώσει. Το άλογο όμως σκότωσε αυτόν. Η αγία προσευχήθηκε και ο πατέρας της σηκώθηκε ζωντανός. Τελικώς, πίστεψε, όπως και πολλοί άλλοι, στο Χριστιανισμό. Έζησε τη ζωή της διδάσκοντας το λόγο του Χριστού και κάνοντας θαύματα. Στο τέλος της ζωής της πήγε στην Έφεσο. Εκεί βρήκε μία λάρνακα, την οποία δεν είχε χρησιμοποιήσει άλλος, μπήκε μέσα και διέταξε το δάσκαλό της τον Απελλιανό να βάλει επάνω στη λάρνακα μία πέτρα και να μην τη μετακινήσει κανείς, εάν δεν περάσουν τέσσερις ημέρες. Μετά από δύο ημέρες όμως πήγε ο Απελλιανός στον τόπο της λάρνακος και βρήκε την πέτρα πεταμένη και τη λάρνακα κενή.

 

Ο Όσιος Εφραίμ γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1384. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, έχοντας μείνει ορφανός, εισήλθε στην ακμάζουσα τότε Ιερά Μονή Αμώμων Αττικής (περιοχή Νέας Μάκρης). Στις 14 Σεπτεμβρίου 1425, επιστρέφοντας από ένα ασκητήριο στη μονή, τη βρήκε κατεστραμμένη και τους μοναχούς σφαγμένους από τους Τούρκους. Συνελήφθη και βασανίστηκε. Στις 5 Μαΐου 1426, ημέρα Τρίτη, τον κρέμασαν ανάποδα από ένα δέντρο (σώζεται ακόμα), του κάρφωσαν τα πόδια και το κεφάλι και μέσα από το σώμα του πέρασαν ένα πυρωμένο ξύλο. Με αυτό τον τρόπο παρέδωσε το πνεύμα. Τα ιερά του λείψανα βρέθηκαν στις 3 Ιανουαρίου 1950.

 

-Το ιερό λείψανο του αγίου βρίσκεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ, που είναι γνωστή και ως Μονή του Ευαγγελισμού, στη Νέα Μάκρη. Η Ιερά Μονή είναι γυναικεία.

 

 

  • Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο «Ελληνισμός και Ορθοδοξία» εκδόσεις PLS