5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (Παρασκευή)

Προεόρτια της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
Μάρτυρος Ευσιγνίου, Ιερομάρτυρος Φαβίου, Μαρτύρων Καττιδιανού και
Καττιδίου των αδελφών και Σόλεβ (του Αιγυπτίου), Ίας, Ευθυμίου
(πατρ. Κωνσταντινουπόλεως), Θύρσου (επισκόπου Καρπασίας), Ευγενίου,
Νόννας (μητέρας του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου).

Ο Άγιος Ευσίγνιος ήταν στρατιώτης την εποχή του Κωνστάντιου του Χλωρού, πατέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Υπηρέτησε στο στρατό επί εξήντα χρόνια. Όταν ήταν εκατόν δέκα χρονών και στον αυτοκρατορικό θρόνο ήταν ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, ζήτησε να τον δει, όταν αυτός βρισκόταν στην Αντιόχεια. Ο Ιουλιανός δέχτηκε να συναντηθεί με το γέροντα στρατιώτη, αλλά ο Ευσίγνιος, όταν βρέθηκε μπροστά του, τον επέκρινε δριμύτατα για τους διωγμούς που είχε εξαπολύσει στους Χριστιανούς. Ο Ιουλιανός οργισμένος διέταξε να τον αποκεφαλίσουν.
Η Αγία Νόννα αποτελεί παράδειγμα μητέρας και συζύγου προς μίμηση. Ήταν μητέρα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, αλλά και δύο ακόμα ευσεβέστατων τέκνων, του Καισάριου και της Γοργονίας. Πέθανε ειρηνικά.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ Αγίου Όρους

Η Μονή Κουτλουμουσίου βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε λεπτών από την πρωτεύουσα του Άθω στις Καρυές. Δεν υπάρχει κοινώς παραδεκτή ημερομηνία για την ίδρυση και για την ονομασία της. Ορισμένοι ερευνητές τοποθετούν την ίδρυσή της στο 10ο αιώνα, πριν από το 988. Πάντως είναι βέβαιο ότι υπήρχε το 1169. Αυτό διαπιστώνεται σε έγγραφο της Μονής Αγίου Παντελεήμονος στο οποίο ο ιερομόναχος Ησαΐας υπογράφει ως καθηγούμενος της Μονής Κουτλουμουσίου. Η μονή καταστράφηκε και επανιδρύθηκε στα τέλη του 13ου αι. Σύμφωνα με άλλους ερευνητές η μονή ιδρύθηκε υπό του Κωνσταντίνου υιού του Αζεδίν Β, εκ της οικογενείας Κουτλουμούς, του οποίου η μητέρα Άννα ήταν Χριστιανή. Η μονή ήταν μικρή και ασήμαντη. Το 1343 προσαρτίστηκε η επίσης μικρή Μονή Φιλαδέλφου. Για τη Μονή Κουτλουμουσίου έδειξαν ιδιαίτερη φροντίδα οι πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως Νείλος και Αντώνιος, καθώς και ο Αλεξανδρείας Ματθαίος ο Γ’ ο οποίος παραιτήθηκε από τον πατριαρχικό θρόνο και μόνασε εκεί (18ος αιώνα). Δύο πυρκαγιές το 1857 και το 1870 κατέστρεψαν τη μονή, η οποία ανοικοδομήθηκε με τις προσπάθειες του ηγουμένου Μελετίου.
Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Στη βιβλιοθήκη της φυλάσσονται εξακόσια εξήντα δύο χειρόγραφα, εκ των οποίων εκατό περγαμηνοί κώδικες του 10ου-14ου αιώνος και εξήντα επτά χάρτινοι κώδικες εκκλησιαστικής μουσικής. Στη μονή υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου, η επονομαζόμενη «Φοβερά Προστασία». Υπάρχει επίσης τμήμα του Τιμίου Σταυρού και πολλά ιερά λείψανα, όπως της Αγίας Άννης, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, η κάρα της Αγίας Παρασκευής και της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Τρύφωνος και άλλων αγίων. Στη Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος που ανήκει στη μονή βρίσκονται λείψανα του νέου Οσιομάρτυρος Γερασίμου.