5 ΙΟΥΝΙΟΥ (Kυριακή)

Tου Tυφλού

Δωροθέου (επισκόπου Τύρου), των Αγίων Δέκα Μαρτύρων: Απόλλωνος, Αρείου, Γοργίου,Λεωνίδου (πατρός Ωριγένους), Μαρκιανού, Νικάνδρου, Πάμφωνος, Υπερεχίου, Ειρήνης καιΣελήνης, Θεοδώρου Γιαροσλαβίτου του Ρώσου και Νεομάρτυρος Μάρκου.

 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

Μνήμη όλων των Αγίων Μαρτύρων που μαρτύρησαν από Δημίους ή Δεσμοφύλακες.

Στην περιοχή της ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος εορτάζουμε όλους τους τοπικούς Αγίους:

Νεομάρτυρος Αγίου Αποστόλου, Νεομάρτυρος Αγίου Τριανταφύλλου Ζαγοράς, Αγίου Γεδεών Καπούρνη, Αγίου Συμεών του μονοχίτωνος κτήτορος ιεράς Μονής Φλαμουρίου, Αγίου Γερασίμου του Νέου, εκ Μακρυνίτσας

Οσίου Λαυρεντίου, κτήτορος Μονής Αγίου Λαυρεντίου, Αγίου Δαμιανού στον Κίσσαβο

 

Ο Άγιος Δωρόθεος ήταν επίσκοπος Τύρου όταν ξέσπασε ο διωγμός του Διοκλητιανού. Έδρασε έως την εποχή του Ιουλιανού του Παραβάτη. Το έργο του εξόργισε τον αυτοκράτορα και σε ηλικία εκατόν επτά ετών πέθανε από βασανιστήρια.

 

Ο Νεομάρτυρας Μάρκος καταγόταν από τη Σμύρνη και το επάγγελμά του ήταν πραματευτής στο Κουσάντασι. Συνελήφθη μοιχευόμενος και ο δικαστής αξίωσε να αλλαξοπιστήσει για να αποφύγει την τιμωρία, πράγμα που έκανε. Μετανόησε όμως και κατέφυγε στη Χίο, όπου συνελήφθη εκ νέου για τη χριστιανική του δράση. Υπέστη φρικτά βασανιστήρια που συγκίνησαν το λαό της Χίου, ο οποίος νήστεψε και προσευχόταν για να δίνει ο Θεός δύναμη στο μάρτυρα. Τελικά αποκεφαλίστηκε στην περιοχή Βουνάκι. Έχουν καταγραφεί πλήθος θαυμάτων που έχει κάνει.

 

Χριστιανισμός και περιβάλλον

 

Η χριστιανική θρησκεία τιμά και προστατεύει το περιβάλλον, αφού το θεωρεί δημιούργημα του Θεού. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει προτείνει στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών την καθιέρωση της 1ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για το Περιβάλλον. Έχει οργανώσει Πανορθόδοξη Σύνοδο για το Περιβάλλον στην Κρήτη (Νοέμβριος 1991), Διαθρησκειακή και Διαχριστιανική Διάσκεψη με θέμα την Αποκάλυψη και το Περιβάλλον σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (έγινε εν πλω στο Αιγαίο το 1995), καθώς και Διαχριστιανικό – Διαθρησκευτικό Συμπόσιο για το περιβάλλον και τη Μαύρη Θάλασσα, πάλι σε συνεργασία με την ΕΕ (Σεπτέμβριος 1997).

Τον Ιούνιο του 2002 έγινε εν πλω με κατάληξη τη Ραβένα της Ιταλίας, διαθρησκειακό οικολογικό συνέδριο για την προστασία της Αδριατικής. Στο ναό του Αγίου Απολλιναρίου στη Ραβένα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά τον 6ο αιώνα Ορθόδοξη Λειτουργία, χοροστατούντος του πατριάρχη Βαρθολομαίου, την οποία παρακολούθησαν σύνεδροι όλων των δογμάτων και θρησκειών.

Το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του περιβάλλοντος έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Είναι ενδεικτικό ότι ο πατριάρχης Βαρθολομαίος στις περισσότερες ομιλίες του δεν παραλείπει να παροτρύνει τους πιστούς να αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο είναι ένα δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο.

 

 

SHARE