31 ΙΟΥΛΙΟΥ (Kυριακή)

Ευδοκίμου, Ιωσήφ (του από Αριμαθαίας), ο οποίος κήδευσε το πανάχραντο Σώμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ανακομιδή των λειψάνων του Αποστόλου Φιλίππου.
Προεόρτια της προόδου του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.
Ανάμνηση των εγκαινίων της Μονής Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Άγιος Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας, ήταν μέλος του Μεγάλου Συνεδρίου στην Ιερουσαλήμ. Μετά τη σταύρωση του Ιησού, ζήτησε από τον Πιλάτο το Άγιο Σώμα, το περιτύλιξε με καθαρό σενδόνι και, αφού το άλειψε με αρώματα, το κατέθεσε στον Πανάγιο Τάφο.
• Ο Άγιος Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας, ο οποίος ήταν βουλευτής, θεωρείται προστάτης των βουλευτών.
Ο Άγιος Ευδόκιμος γεννήθηκε στην Καππαδοκία και έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Θεόφιλου (829-842). Διακρίθηκε για τη φιλανθρωπία του και για τον ηθικό του βίο. Ο Θεόφιλος τον διόρισε αρχικά στρατοπεδάρχη της Καππαδοκίας και αργότερα όλης της αυτοκρατορίας. Σε ηλικία τριάντα τριών ετών ασθένησε και παρέδωσε το πνεύμα. Οι Χριστιανοί της περιοχής τον τίμησαν για το έργο του, ενώ το λείψανό του έκανε πολλά θαύματα.

Παναγιά η Βλαχέρνα

Ο ναός της Παναγίας της Βλαχέρνας στην Κωνσταντινούπολη υπήρξε το πιο γνωστό και φημισμένο ιερό της Παναγίας τόσο στην Πόλη όσο και σε ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο.
Το ναό έχτισε η αυτοκράτειρα Πουλχερία, όμως επί Λέοντος Α’ γνώρισε ιδιαίτερη λάμψη με τη δημιουργία του «αγίου λούσματος», του αγιάσματος και του παρεκκλησίου που δέχτηκε το ωμοφόριο και την Τίμια Εσθήτα της Θεοτόκου (μεταφέρθηκαν το 473 από την Παλαιστίνη). Ο ναός ανακαινίστηκε επί Ιουστινιανού. Η Παναγία των Βλαχερνών διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο κατά την Εικονομαχία. Τότε καταστράφηκε το εικονογραφικό πρόγραμμα και αντικαταστάθηκε με παραστάσεις δέντρων, πτηνών και θηρίων. Τότε εξαφανίστηκε και η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου, η οποία –σύμφωνα με την παράδοση– βρέθηκε (κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης) το 1030 κρυμμένη στον τοίχο. Ο άμβωνας ήταν ολόκληρος από ασήμι.
Το 626, όταν η Πόλη πολιορκήθηκε από τους Αβάρους, η εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας λιτανεύθηκε στις επάλξεις από τον πατριάρχη Σέργιο και το γιο του αυτοκράτορα Ηρακλείου και τότε ο λαός αγρύπνησε ψάλλοντας τον Ακάθιστο Ύμνο. Το 843 από το ναό της Παναγίας ξεκίνησε η γιορτή της Ορθοδοξίας, με τη λήξη της Εικονομαχίας. Μετά το 1204 καταλαμβάνουν το ναό οι Λατίνοι μέχρις ότου ο Ιωάννης ΓΔ Δούκας τον εξαγόρασε από τους Καθολικούς, όπως και πολλά άλλα μοναστήρια της Πόλης.
Το 1434 καταστράφηκε από πυρκαγιά και με την Άλωση ερημώθηκαν τα πάντα. Έμεινε μόνο ο χώρος του αγιάσματος. Μέχρι το 1867 η περιοχή ανήκε στους Οθωμανούς, οπότε αγοράστηκε από τη συντεχνία Ορθοδόξων Ελλήνων γουναράδων, οι οποίοι έχτισαν ένα ναΐσκο πάνω από το αγίασμα. Με τη φροντίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο ναός έχει αποκτήσει τη σημερινή του μορφή.

SHARE