30 ΙΟΥΛΙΟΥ (Σάββατο)

Αποστόλων Ανδρονίκου (επισκόπου Πανονίας) Επαινετού (επισκόπου Καρθαγένης), Κρήσκεντος (επισκόπου Καρχηδόνος), Σίλα (επισκόπου Κορίνθου) και Σιλουανού (επισκόπου Θεσσαλονίκης), Ιουλίττης (από την Καισαρεία).

Οι Άγιοι Σίλας, Σιλουανός, Κρήσκης, Επαινετός και Ανδρόνικος ήταν από τους εβδομήντα μαθητές του Χριστού. Κήρυξαν το Ευαγγέλιο στην Ιταλία και στην Καρχηδόνα και υπέστησαν πολλές κακουχίες. Ο Σίλας ακολούθησε σε πολλές περιοδείες του τον Απόστολο Παύλο. Στους Φιλίππους της Μακεδονίας ο Σίλας χτυπήθηκε και φυλακίστηκε μαζί με τον Απόστολο Παύλο. Τελικά ο Σίλας έγινε επίσκοπος Κορίνθου. Ο Κρήσκης έγινε επίσκοπος Καρχηδόνος. Ο Σιλουανός, ως επίσκοπος Θεσσαλονίκης, αγωνίστηκε για τη διάδοση του Ευαγγελίου. Ο Επαινετός έγινε επίσκοπος Καρθαγένης.
Η Αγία Ιουλίττη έζησε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας στα χρόνια του Μεγάλου Βασιλείου. Είχε μεγάλη περιουσία, την οποία επιβουλευόταν κάποιος πλεονέκτης ισχυρός άντρας της εποχής. Η αγία ενεπλάκη σε δίκες και χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της ψευδομάρτυρες. Για την αγία έτρεφε μεγάλη υπόληψη ο Μέγας Βασίλειος και είχε γράψει υπέρ αυτής επιστολή υπερασπίσεως. Τελικά ο αντίδικος της Ιουλίττης την κατήγγειλε ότι έβριζε τα διατάγματα του Ιουλιανού υπέρ της ειδωλολατρίας. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, η Ιουλίττη απάντησε ότι καταδικάζει την ειδωλολατρία και ότι έχει ως καθήκον να υπερασπίζεται τη χριστιανική πίστη. Για την ομολογία της αυτή ρίχτηκε στη φωτιά, όπου και παρέδωσε το πνεύμα της.