3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (Τετάρτη)

Ισαακίου, Δαλματίου και Φαύστου, Σαλώμης (της Μυροφόρου)

Η Αγία Σαλώμη ήταν εξαδέλφη της Παναγίας. Σύζυγος του Ζεβεδαίου και μητέρα των Αποστόλων Ιακώβου και Ιωάννου. Ήταν μια από τις μυροφόρες γυναίκες που προσήλθαν στον τάφο του Χριστού για να αλείψουν το σώμα του με μύρα, αλλά είδαν το μνήμα κενό και το βράχο που τον σφράγιζε να έχει μετακινηθεί. Πέθανε εν ειρήνη.

Οι Όσιοι Ισαάκιος Δαλμάτιος και Φαύστος έζησαν στα χρόνια του Μεγάλου Θεοδοσίου. Ο Ισαάκιος είχε προβλέψει το θάνατο του Αρειανόφιλου βασιλιά Ουάλη, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μεγάλη φήμη στην Κωνσταντινούπολη. Η φήμη του προσήλκυσε πολλούς αξιωματούχους στρατιωτικούς. Ένας εξ αυτών ήταν ο Δαλμάτιος ο οποίος μαζί με το γιο του Φαύστο πήγε στη μονή όπου μόναζε ο Ισαάκιος. Εκεί ο Δαλμάτιος δεν άργησε να διαπρέψει για το ήθος και την αρετή του και μετά το θάνατο του Ισαάκιου εξελέγη ηγούμενος. Η αρετή και η φήμη του υπήρξαν τόσο μεγάλες, που τελικά η μονή έλαβε το όνομά του. Ο Φαύστος, ακολουθώντας την πορεία του πατέρα του, αναδείχθηκε κι αυτός μια από τις μεγάλες μορφές του μοναχισμού.

Οι Οσίες Θεοδώρα και Θεοπίστη ήταν μάνα και κόρη. Η Οσία Θεοδώρα γεννήθηκε στην Αίγινα. Μετά το γάμο της πήγε ση Θεσσαλονίκη. Ασπάστηκε το μοναχισμό μετά το θάνατο του συζύγου της. Μαζί με την κόρη της Θεοπίστη έγιναν μοναχές στη Μονή του Αγίου Στεφάνου. Έζησαν με αρετή τιμώντας το μοναχικό σχήμα. Η Οσία Θεοδώρα πέθανε το 892.

Μοναχισμός: Γονείς και παιδιά μοναχοί

Πάμπολλες είναι οι περιπτώσεις που γονείς μαζί με τα παιδιά τους εγκατέλειπαν τα εγκόσμια και κατέφευγαν σε μοναστήρια. Πολλοί εξ αυτών έφτασαν σε βαθμό αγιότητας λαμπρύνοντας την Ορθοδοξία. Τέτοια ήταν και οι περιπτώσεις των Οσίων Θεοδώρας και Θεοπίστης και Δαλματίου και Φαύστου. Ο Δαλμάτιος πίστευε ότι οι υποχρεώσεις ενός μοναχού όχι μόνο είναι περισσότερες από εκείνες του κάθε Χριστιανού, αλλά, αν δεν τηρούνται κάποιες βασικές αρχές, όπως εκείνες της εγκράτειας, της ταπείνωσης, της υπακοής και της ελεημοσύνης, μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα στην προσπάθεια για τη σωτηρία της ψυχής. Συγκεκριμένα, ο Όσιος Δαλμάτιος λίγο πριν πεθάνει είπε στο γιο του Όσιο Φαύστο:

«Φρόντιζε πάντοτε να καλλιεργείς και να διατηρείς εγκράτεια, ταπείνωση, υπακοή και ελεημοσύνη. Χωρίς αυτά η μοναχική ζωή όχι μόνο δεν φέρει σωτηρία, αλλά και προξενεί κατάπτωση και μεγάλη απώλεια».

*Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο «Ελληνισμός και Ορθοδοξία», Εκδόσεις PLS