2 ΙΟΥΝΙΟΥ (Πέμπτη)

Νικηφόρου (πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως), Εράσμου (του εν Αχρίδι), Λεάνδρου
(του Ηπειρώτου), Ιωάννου, αθλήσαντος εν Βελιγραδίω, του Ρώσου, Οσίου Μαρίνου,
Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου.

Ο Άγιος Νικηφόρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 758. Για αρκετό καιρό ήταν αρχιγραμματέας στα ανάκτορα, αλλά κατόπιν αποσύρθηκε σε ένα κτήμα στο Βόσπορο, όπου αφοσιώθηκε στη μελέτη των ιερών γραφών και στην άσκηση. Όμως ο αυτοκράτορας Νικηφόρος τον υποχρέωσε να αναλάβει τη διεύθυνση του πτωχοκομείου της Κωνσταντινούπολης, θέση στην οποία διέπρεψε. Στη συνέχεια κρίθηκε κατάλληλος για τη θέση του πατριάρχη. Το Πάσχα του 806 ανέβηκε στον πατριαρχικό θρόνο, από όπου έδωσε σκληρούς αγώνες υπέρ των εικόνων. Εννέα χρόνια άσκησε πατριαρχικά καθήκοντα και δεκατρία χρόνια ήταν στην εξορία. Τελικά μετά από πολλές ταλαιπωρίες πέθανε στις 2 Ιουνίου του 822.
Το χέρι του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Νικηφόρου βρίσκεται στη Μονή Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος.

Ο Νεομάρτυρας Κωνσταντίνος ο εξ Αγαρηνών γεννήθηκε στο χωριό Ψηλομέτωπο της Λέσβου από Τούρκους γονείς. Ήταν ευγενική μορφή και σε νεαρά ηλικία, ενώ είχε τυφλωθεί από ασθένεια, ξαναβρήκε το φως του με αγίασμα με το οποίο τον έχρισε συντοπίτισσά του. Ο Κωνσταντίνος από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας όπου κατοικούσε πήγε στο Άγιο Όρος και με υπομονή και πείσμα έπεισε τους γέροντες, μεταξύ αυτών και τον Γρηγόριο τον ΕΔ, που βρισκόταν εκεί εξόριστος, να τον βαπτίσουν. Μετά από καιρό πήγε στις Κυδωνιές για να πάρει την αδελφή του και να την κάνει Χριστιανή. Εκεί όμως τον αναγνώρισαν και τον κατήγγειλαν ότι ήταν Τούρκος που είχε αλλαξοπιστήσει. Συνελήφθη και υποβλήθηκε σε ασύλληπτα για ανθρώπινο νου βασανιστήρια. Το μαρτύριό του ξεκίνησε στις 23 Απριλίου και οι κάτοικοι έβλεπαν τα βράδια ένα φως να βγαίνει από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και να πηγαίνει μέχρι τη φυλακή που κρατούνταν ο άγιος και κρεμασμένος βασανιζόταν συνεχώς. Τελικά, οι τοπικές Αρχές τον έστειλαν στην Κωνσταντινούπολη. Μετά από βασανιστήρια σαράντα ημερών απαγχονίστηκε.

Η Πέμπτη (ημέρα της εβδομάδας) είναι από την εκκλησία μας αφιερωμένη, κυρίως, στους Αγίους Αποστόλους. Γι’ αυτό όταν την ημέρα Πέμπτη ο Άγιος της ημέρας δεν έχει πλήρη Ακολουθία, τότε αυτή συμπληρώνεται από την Παρακλητική ή Οκτώηχο, οι περισσότεροι από τους ύμνους της οποίας είναι αφιερωμένοι στους Αγίους Αποστόλους.

SHARE