29 ΙΟΥΛΙΟΥ (Παρασκευή)

Μάρτυρος Θεοδότης και των τέκνων της: Βενιαμίν και Βηρίου, Οσίου Κωνσταντίνου Γ΄ (πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως), Θεοδοσίου (βασιλέως, του Μικρού), Μαρτύρων Βασιλίσκου, Καλλινίκου (Κίλικος), Μάμαντος, Ιωάννου (του στρατιώτου).

Ο Άγιος Καλλίνικος καταγόταν από την Κιλικία της Μικράς Ασίας. Η δράση του έγινε αιτία για να συλληφθεί και να βασανιστεί από τον ηγεμόνα Σακερδώνα. Τον έδεσαν πίσω από ένα άλογο, το οποίο τον έσυρε επί έντεκα χιλιόμετρα. Όταν οι στρατιώτες που τον συνόδευαν δίψασαν, ο άγιος από μια πέτρα στη μέση της ερήμου ανάβλυσε νερό. Παρέδωσε το πνεύμα σε πυρακτωμένη κάμινο.

Ο Άγιος Θεοδόσιος διαδέχθηκε τον πατέρα του Αρκάδιο. Βασίλευσε το έτος 408 και σε ηλικία μόλις επτά χρόνων. Ονομάστηκε Μικρός για να διακρίνεται από τον παππού του το Μεγάλο. Η αδελφή του Πουλχερία τον ανέθρεψε με τη χριστιανική πίστη και ευλάβεια. Υποστήριξε θερμά την αλήθεια της ορθόδοξης πίστης και την ασφάλεια του Συμβόλου της. Με βασιλικό θέσπισμα του 430, το 431 συνήλθε η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος στην Έφεσο, που καταδίκασε την αίρεση του Νεστόριου.

*Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ εκδόσεις PLS