28 ΙΟΥΛΙΟΥ (Πέμπτη)

Οσίας Ειρήνης (ηγουμένης της Μονής του «Χρυσοβαλάντου»), των Αποστόλων και διακόνων:

Προχόρου, Νικάνορος, Τίμωνος (επισκόπου Βόστρων) και Παρμενά. Ακακίου (Μίλητο), Δροσίδος, Ευσταθίου (Άγκυρα), Νεομάρτυρος Χριστοδούλου (του Κασσανδρινού, 1777).

Οι Απόστολοι Πρόχορος, Νικάνορας, Τίμων και Παρμενάς ήταν μαθητές των δώδεκα Αποστόλων και ανήκουν στους Εβδομήκοντα. Ο Άγιος Πρόχορος ακολούθησε τον Ευαγγελιστή Ιωάννη στη Μικρά Ασία, όπου έγινε επίσκοπος Νικομήδειας. Ο Άγιος Νικάνωρ πέθανε την ίδια ημέρα που πέθανε και ο πρωτομάρτυρας Στέφανος. Ο Άγιος Τίμων υπέστη μαρτυρικό θάνατο στη Βόστρα της Αραβίας, όπου κήρυττε το Ευαγγέλιο. Ο Άγιος Παρμενάς διακονούσε στην Ιερουσαλήμ, όπου και πέθανε όταν αρρώστησε.

  • Ο Απόστολος Πρόχορος είναι προστάτης της Εκκλησίας της Νικομήδειας.

Η Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου μόνασε στην ομώνυμη μονή που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη. Καταγόταν από την Καππαδοκία και την είχε επιλέξει για σύζυγό του ο αυτοκράτορας Μιχαήλ ο Γ’. Οδεύοντας προς τη Βασιλεύουσα, ο ασκητής Ιωαννίκιος την προέτρεψε να πάει στη Μονή Χρυσοβαλάντου και να ποιμάνει τις μοναχές. (Το όνομα αυτό έλαβε η μονή επειδή ο κτήτοράς της, με θεία υπόδειξη, βρήκε βαλάντιο χρυσό για την αποπεράτωσή της.) Διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό της έργο και αξιώθηκε να κάνει θαύματα εν ζωή, ενώ από τα λείψανά της ανέβλυσε μύρο.

Τον τόπο που βρίσκεται σήμερα η μονή της τον υπέδειξε η ίδια η Αγία Ειρήνη σε έναν εκ των τεχνητών ονόματι Μιχαήλ Γερασίμου, από τη Χαλκηδόνα του Πειραιά. Αρχικά η μονή θα χτιζόταν στο όνομα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, αλλά ο πνευματικός της ηγουμένης τής είπε ότι πρέπει να ανεγερθεί επ’ ονόματι της Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου, προσθέτοντας ότι η μονή θα είναι η πρώτη που θεμελιώνεται επ’ ονόματι της οσίας μετά τη γνωστή μονή της Κωνσταντινουπόλεως. Η μονή ιδρύθηκε το 1930 και χτίστηκε στα πρότυπα του ναού της Κωνσταντινουπόλεως. Η εικόνα της οσίας είναι θαυματουργή.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ Αγίου Όρους

Κτήτωρ της μονής είναι ο Όσιος Παύλος ο Ξηροποταμινός. Έγινε ανεξάρτητη από τη δεσποτία της Μονής Ξηροποτάμου από τους μοναχούς Γεράσιμο και Αντώνιο. Βασιλείς της Σερβίας, με κυριότερο τον Γεώργιο Βράγκοβιτς, ο οποίος έχτισε νέο καθολικό επ’ ονόματι του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, φρόντισαν για τη μονή. Φροντίδα επέδειξαν και οι σουλτάνοι Βαγιαζίτ ΑΔ και Μωάμεθ ο Πορθητής, οι οποίοι εξέδωσαν και φιρμάνια στα ελληνικά.

Ο ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας Κωνσταντίνος Βασσαράβας αναδείχθηκε τέταρτος κτήτορας της μονής, αφού έφτιαξε πολλές οικοδομές και έναν πύργο.

Το νέο καθολικό προς τιμήν της Υπαπαντής του Χριστού ολοκληρώθηκε το 1845.

Στα κειμήλια της μονής περιλαμβάνεται εικόνα της Παναγίας που φέρεται ότι είχε η Θεοδώρα, σύζυγος του Εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου. Επίσης στη μονή υπάρχουν εικόνες της Παναγίας της Νησιώτισσας και της Μυροβλύτισσας.

Στη μονή υπάρχουν δύο κομμάτια του Τιμίου Ξύλου. Το ένα εξ αυτών έχει οπή από ένα από τα καρφιά της Σταύρωσης. Το σπουδαιότερο κειμήλιο της μονής είναι τα δώρα των Μάγων προς το νεογέννητο Χριστό, τα οποία φυλάσσονται εκεί. Αρκετοί κώδικές του χρονολογούνται από τον 9ο έως το 18ο αιώνα.

*Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ εκδόσεις PLS