27 ΙΟΥΝΙΟΥ (Δευτέρα)

Ανέκτου, Σαμψών (του ξενοδόχου), Λουκά (του ερημίτη),
της Αγίας Μυροφόρου Ιωάννας (της του Χουζά).

Ο Άγιος Άνεκτος έζησε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ο ηγεμόνας της πόλης Ουβράνος τον συνέλαβε για τη χριστιανική του δράση. Επειδή δε δέχτηκε να απαρνηθεί τον Χριστό, βασανίστηκε σκληρά. Τον ράβδισαν, του έσχισαν τα πλευρά με σιδερένια νύχια, τρύπησαν με μυτερά σίδερα τους αστραγάλους του και έκαψαν τις πληγές του με αναμμένες λαμπάδες. Όταν διαπίστωσαν ότι ακόμα αναπνέει, τον αποκεφάλισαν.

Ο Όσιος Σαμψών γεννήθηκε στη Ρώμη και σπούδασε φιλοσοφία και ιατρική. Όταν πέθαναν οι γονείς του, διέθεσε τη μεγάλη περιουσία που κληρονόμησε στους φτωχούς. Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μηνάς, θαυμάζοντας τη θεολογική του κατάρτιση, τον χειροτόνησε ιερέα. Όταν ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ασθένησε, γνωρίζοντας τη φήμη του οσίου τον κάλεσε για να τον θεραπεύσει. Ο Σαμψών έσωσε τη ζωή του Ιουστινιανού και ο αυτοκράτορας για να τον ευχαριστήσει έχτισε ένα νοσοκομείο το οποίο ονομάστηκε «Νοσοκομείο Σαμψών του Ξενοδόχου», επειδή σε αυτό κατέφευγαν κυρίως ξένοι και φτωχοί.

• Ο Όσιος Σαμψών θεωρείται προστάτης των ξενοδόχων.

Μήθυμνα (Μόλυβος): Μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Λέσβου. Κοντά στην Πτερούντα θανατώθηκαν οι Άγιοι Πέντε Παρθενομάρτυρες (5 Απριλίου). Εκεί γεννήθηκε και μόνασε η Οσία Θεοκτίστη. Στην ίδια περιοχή γεννήθηκε ο Νεομάρτυρας Κωνσταντίνος ο εξ Αγαρηνών (2 Ιουνίου). Επίσκοποι Μηθύμνης διετέλεσαν ο Ιγνάτιος Αγαλιανός (14 Οκτωβρίου) και ο Αλέξανδρος (30 Νοεμβρίου).

Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ εκδόσεων PLS