25η Μαρτίου: Οι “σκοτεινές ώρες” του 1821 – Η Επανάσταση, οι εμφύλιοι και η μετάνοια στα πεδία των μαχών

Ο καθηγητής Ιστορίας στην Σχολή Ικάρων Κωνσταντίνος Λαγός, μιλά για την Επανάσταση του 1821. Μας διαβάζει όλη την ιστορία…Τις λαμπρές σελίδες της. Τις “σκοτεινές στιγμές” της, στις οποίες μεγάλοι της Ήρωες ενεπλάκησαν με τρόπο αρνητικό. Μας λέει για τη μετάνοιά τους, μετά από τους εμφύλιους και τις αγριότητες από Έλληνες εναντίον Ελλήνων, που απείλησαν την Επανάσταση. Μετάνοια που την απέδειξαν δίνοντας την ίδια τους τη ζωή σε μάχες που τελικά την κράτησαν ζωντανή.

Πως ένα Έθνος που όλοι ήθελαν να ξεχάσουν την ύπαρξή του επί 400 χρόνια επαναστάτησε; Ποιος ήταν ο ρόλος των ξένων με τα δάνεια που έσπευσαν να μας δώσουν; Γιατί δεν μπορέσαμε από την αρχή να φτιάξουμε κράτος; Και τέλος, γιατί φοβόμαστε να διαβάσουμε όλη την ιστορία μας, για να μάθουμε επιτέλους από τα λάθη μας;

Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης όπου μιλά για δύο μεγάλες μορφές της Επανάστασης: τον Καραϊσκάκη και τον Παπαφλέσσα. Και οι δύο ήρωες της Επανάστασης συμμετείχαν στους αιματηρούς εμφύλιους που απείλησαν τον αγώνα των Ελλήνων και τελικά συνειδητά επέλεξαν να πεθάνουν πολεμώντας ξανά τους Τούρκους σε μια έμπρακτη πράξη μετάνοιας.