25 ΙΟΥΛΙΟΥ (Δευτέρα)

Κοίμηση της Αγίας Άννης, μητρός της Θεοτόκου, Ολυμπιάδος (της διακόνου),

Μαρίνας (ηγουμένης) Ευπραξίας, Οσίου Μακαρίου (του Ρώσου).

Μνήμη των εκατόν εξήντα πέντε Αγίων Πατέρων Ε΄ Οικουμενικής Συνόδου

Η Αγία Άννα ήταν μητέρα της Παναγίας. Καταγόταν από τη φυλή Λευί και ήταν κόρη του ιερέα Ματθάν και της Μαρίας (εποχή Κλεοπάτρας). Η Άννα παντρεύτηκε τον Ιωακείμ. Ήταν άνθρωποι ευσεβείς και πλούσιοι. Ήταν όμως άτεκνοι. Ενώ ήταν προχωρημένης ηλικίας, εμφανίστηκε τόσο στην Άννα όσο και στο σύζυγό της άγγελος Κυρίου και τους είπε ότι ο Θεός άκουσε τις δεήσεις τους. Πράγματι, μετά από εννέα μήνες γέννησαν με φυσιολογικό τρόπο ένα κοριτσάκι, τη Μαριάμ. Όταν η Μαρία έγινε τριών ετών, την αφιέρωσαν στο Θεό, όπως είχαν υποσχεθεί. Η Αγία Άννα πέρασε τη ζωή της με αγαθοεργίες, νηστείες και προσευχή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αγία είχε δύο αδελφές, τη Μαρία και τη Σοβή. Η μεν πρώτη γέννησε τη Σαλώμη τη μαία, η δε δεύτερη την Ελισάβετ, τη μητέρα του Προδρόμου. Γι’ αυτό η Θεοτόκος ήταν εξαδέλφη με τη Σαλώμη και την Ελισάβετ.

  • Στη Σκήτη της Αγίας Άννης στο Άγιο Όρος υπάρχει το πέλμα του αριστερού ποδιού μαζί με τα πέντε δάχτυλα, που ευωδιάζουν και θαυματουργούν. Το δε χέρι της βρίσκεται στη Μονή Σταυρονικήτα στο Άγιο Όρος.

Η Οσία Ολυμπιάδα έζησε στα χρόνια του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ήταν πολύ πλούσια και καταγόταν από οικογένεια αξιωματούχων του Βυζαντίου. Έμεινε χήρα πολύ νέα, αλλά παρά τις παραινέσεις του αυτοκράτορα Θεοδοσίου δε θέλησε να ξαναπαντρευτεί. Προσέφερε στην αρχιεπισκοπή χιλιάδες χρυσά νομίσματα και κτήματα, ενώ η ίδια υπηρετούσε την Εκκλησία λαμβάνοντας τον τίτλο της διακόνισσας. Ίδρυσε μάλιστα και μοναστήρι κοντά στο ναό της Αγίας Ειρήνης. Πέθανε εξορισμένη στη Νικομήδεια λίγο μετά από το θάνατο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Η Ε΄ Οικουμενική Σύνοδος

Η Ε΄ Οικουμενική Σύνοδος συνήλθε την 5η Μαΐου του 553 με πρωτοβουλία του αυτοκράτορα Ιουστινιανού του Α΄ υπό την προεδρία του πατριάρχη Μηνά. Στη σύνοδο επικυρώθηκαν τα δογματισθέντα στην προηγούμενη σύνοδο και αναθεματίστηκαν τα συγγράμματα του Ωριγένη και οι αιρετικοί Ευάγριος και Δίδυμος. Η Ε΄ Οικουμενική Σύνοδος ολοκληρώθηκε την 4η Ιουνίου. Κατά τις εργασίες της συνόδου αυτής κατοχυρώθηκε το περί του προσώπου του Χριστού δόγμα έτσι όπως αυτό είχε διατυπωθεί στις Γ΄ και Δ΄ Οικουμενικές Συνόδους και αντιμετωπίστηκαν λεπτομέρειες που χρειάζονταν να επαναδιατυπωθούν για να καταδειχθεί η αντίθεση της Εκκλησίας και με τις δύο μορφές Μονοφυσιτισμού, και του Νεστορίου και του Ευτυχούς. Καταδίκασε τους Ωριγενιστές, οι οποίοι διέδιδαν διάφορες προβληματικές χριστολογικές και ανθρωπολογικές απόψεις, και χωρίς να ασχοληθεί με κάποιο ιδιαίτερο δογματικό θέμα προσπάθησε να περιφρουρήσει το σωστό πνεύμα των προηγούμενων συνόδων και να επαναφέρει στην ενότητα όσους είχαν αποχωρήσει από την Ορθόδοξη Εκκλησία μετά τις καταδικαστικές για τους Μονοφυσίτες συνόδους του 431 και 451 μ.Χ. (Γ΄ και Δ΄ Οικουμενικές). Κύριος στόχος της ήταν να επαναφέρει την ενότητα τόσο στην Εκκλησία όσο και στο κράτος.

Στον Πατμιακό Κώδικα 266 η μνήμη των Αγίων Πατέρων φέρεται κατά την επόμενη Κυριακή από τη μνήμη της Δ΄ Συνόδου.

*Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ εκδόσεις PLS