22 ΙΟΥΛΙΟΥ (Παρασκευή)

Της Μυροφόρου και Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής, Μαρκέλλης

(της Χιοπολίτιδος, παρθενομάρτυρος).

Η Αγία Μυροφόρος και Ισαπόστολος Μαρία ονομάστηκε Μαγδαληνή γιατί καταγόταν από τα Μάγδαλα της Γαλιλαίας. Για καιρό την ταλαιπωρούσαν επτά δαιμόνια. Ο Χριστός τη θεράπευσε και εκείνη αφοσιώθηκε στην υπηρεσία Του. Ως πιστή μαθήτριά Του, τον ακολούθησε μέχρι και το πάθος Του και αξιώθηκε να δει πρώτη την ανάστασή Του μαζί με την Παναγία. Μετά την ανάληψη του Ιησού πήγε στη Ρώμη, όπου ανέφερε στον αυτοκράτορα Τιβέριο τα των Παθών του Χριστού. Μόλις ο Τιβέριος άκουσε το περιστατικό όπου χάθηκε ο ήλιος (ο αυτοκράτορας είχε σημειώσει το γεγονός αυτό, διότι του είχε προκαλέσει εντύπωση), θέλησε να διερευνήσει τις καταγγελίες για την αδικία που έγινε στον Χριστό και κάλεσε τον Πιλάτο και τους αρχιερείς Άννα και Καϊάφα στη Ρώμη. Ο Καϊάφας πέθανε στην Κρήτη, ο δε Άννας πέθανε αφού ο αυτοκράτορας αποφάσισε να τον τιμωρήσει για την άδικη κρίση του, βάζοντάς τον μέσα στο γδαρμένο δέρμα ενός βουβαλιού και αφήνοντάς τον στον ήλιο. Ο αυτοκράτορας αποφάσισε να θανατώσει και τον Πιλάτο για την άδικη κρίση του. Όταν ο Πιλάτος ήταν στη φυλακή, ο Τιβέριος κυνηγούσε μαζί με φίλους του έξω από αυτή και, ρίχνοντας ένα βέλος για να σκοτώσει ένα ελάφι, σκότωσε τον Πιλάτο, ο οποίος κοιτούσε μέσα από τα κάγκελα. Η αγία πήγε στη Μασσαλία, όπου με θαύμα έκανε Χριστιανό τον εκεί ηγεμόνα. Κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αίγυπτο, στη Φοινίκη, στη Συρία και πήγε στην Έφεσσο για να συναντήσει τον Ευαγγελιστή Ιωάννη. Εκεί πέθανε ειρηνικά και ενταφιάστηκε στην είσοδο του σπηλαίου, στο οποίο αργότερα αναπαύθηκαν οι «Επτά παίδες εν Εφέσσω».

  • Η παράδοση λέει ότι στη Ζάκυνθο κηρύχθηκε ο Χριστιανισμός το 34 μ.Χ., όταν η Μαρία η Μαγδαληνή και η Μαρία του Κλωπά, διακόπτοντας το ταξίδι τους προς Ρώμη, αποβιβάστηκαν στο νησί. Ως επιβεβαίωση αναφέρεται η ονομασία ενός χωριού στη δυτική πλευρά, οι Μαριές, όπου κάθε χρόνο γιορτάζεται με μεγάλο πανηγύρι η μνήμη της Μαρίας της Μαγδαληνής. Στον όρμο του Πόρτο Βρώμη, οι ντόπιοι δείχνουν το σημείο που πάτησε η Μαρία η Μαγδαληνή, αφήνοντας στο βράχο το αποτύπωμα του ποδιού της.

  • Στη Μονή Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα υπάρχει τεμάχιο από το ιερό λείψανο της αγίας σε ασημένιο εγκόλπιο και στη Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους τμήμα του χεριού της.

  • Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή, η Μυροφόρος, θεωρείται προστάτης των αρωματοπωλών.

Η Οσία Μαρκέλλα έχει γίνει γνωστή από τα πολλά θαύματα που έχει κάνει στη Χίο, όπου βρίσκεται και εκκλησία στο όνομά της. Οι κάτοικοι της Χίου αναφέρουν ότι στην παραλία που βρίσκεται η εκκλησία της βρίσκουν χαλίκια με αίμα πηγμένο, που θεραπεύει ασθένειες. Στη μνήμη της στην περιοχή που μαρτύρησε, όταν ψάλλουν την παράκλησή της, τα νερά της θάλασσας βγάζουν ατμούς και φυσαλίδες. Όταν ολοκληρωθεί η παράκληση, σταματούν και αυτά τα φαινόμενα.

*Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ εκδόσεις PLS