1ος Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας μετά από 1623 χρόνια

Ένα μοναδικό παγκόσμιο γεγονός θα λάβει χώρα στις 20 Απριλίου στην Αρχαία Ήλιδα και στην Αρχαία Ολυμπία.

Την παραμονή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στις 20 Απριλίου 2016, 1623 χρόνια μετά τη διακοπή των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων πάνω στο «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» θα διεξαχθεί ο πρώτος «Δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας», τον οποίο έχει θέσει υπό την σκέπη της η ΔΟΕ.

sympoliteia1

Πρόκειται για τον δρόμο που ένωνε την Αρχαία Ήλιδα, πόλη που οργάνωνε του Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητος, με το ιερό που διεξήγοντο οι αγώνες, την Αρχαία Ολυμπία.

Οι εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας συνδιοργανώνονται με τον Δήμο Ήλιδας, τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, του CISM (Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού), του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου «Η Καλλιπάτειρα». Έχουν δε, ως εκτελεστικό φορέα το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ).

sympoliteia3

Το δρόμο των 49 χιλιομέτρων θα τρέξουν πολίτες αλλά και μέλη του ΑΣΑΕΔ, ένστολοι δηλαδή αθλητές, με επικεφαλής τον μύθο των υπερ-δρομέων Γιάννη Κούρο, οι οποίοι σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς, την παραμονή των αγώνων θα καταθέσουν τα όπλα τους, στα ιερά χώματα της Αρχαίας Ήλιδας, όπως γινόταν από τους αθλητές στην αρχαιότητα, κατά την έναρξη της Εκεχειρίας, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα η Οργανωτική Επιτροπή στην ΕΣΗΕΑ, παρουσιάσθηκαν οι δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα προηγηθούν του αγώνα και θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα στις 6 Απριλίου στο Πολεμικό Μουσείο και στις 19 Απριλίου στην Αρχαία Ήλιδα.

Συμπολιτεία: Να αναδείξουμε το νόημα της Εκεχειρίας

Η κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας αναφέρθηκε στο στόχο της οργάνωσης που είναι η προάσπιση αρχών και αξιών που πηγάζουν από την ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων όπως αυτοί ετελούντο στην αρχαιότητα. Τόνισε ότι πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες αγγελιαφόροι κήρυτταν την ιερή Εκεχειρία που ήταν προϋπόθεση για τη συμμετοχή στους Αγώνες.

Επεσήμανε, ότι η «Συμπολιτεία Ολυμπίας» αξιοποιώντας χρήματα του ΕΣΠΑ (μέσω του Leader) προσπαθεί να αναμορφώσει τα 49 χλμ. του «μονοπατιού της Εκεχειρίας», που ενώνει την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία και με τη συμμετοχή όλων όσων εμπλέκονται με το σύγχρονο Ολυμπιακό κίνημα και αθλητών και πολιτών, να περπατήσουν το δρόμο σε μια προσπάθεια να αναδείξουν το νόημα της Εκεχειρίας στην ταραγμένη εποχή που ζούμε».

Οι εκδηλώσεις που θα προηγηθούν και στις 6 Απριλίου στο Πολεμικό Μουσείο και στις 19 Απριλίου στην Ήλιδα, θα είναι αφιερωμένες στον Ολυμπισμό και στην Εκεχειρία. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα γίνουν διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα και θα εκτεθούν έργα Ελλήνων καλλιτεχνών με θέμα τον αθλητισμό και την εκεχειρία.

sympoliteia5

Σπ. Ανδριόπουλος: ΟΙ ένστολοι αθλητές θα καταθέσουν τα όπλα τους

Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο Μαραθώνιο, αντιπλοίαρχος Σπύρος Ανδριόπουλος αναφέρθηκε τόσο στα διαδικαστικά του πρώτου «δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας» που θα διεξαχθεί στις 20 Απριλίου, με εκτελεστικό φορέα το ΑΣΑΕΔ, όσο και στην εκδήλωση που θα γίνει στο πολεμικό Μουσείο.

Τόνισε ότι στις 19 Απριλίου θα ακολουθήσει ένα πολύ σημαντικό γεγονός, η αναπαράσταση της εναπόθεσης των όπλων των αθλητών των Ενόπλων Δυνάμεων, ως διακήρυξη της Εκεχειρίας και της επιβολής της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, καθ΄ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής των αγώνων. Σε αυτό θα κληθούν να συμμετάσχουν ένστολοι αθλητές από όλο τον κόσμο μέσω του CISM αλλά κυρίως αθλητές που έχουν ήδη κερδίσει μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Οι ανωτέρω αθλητές με πλήρη πολεμικό εξοπλισμό συμβολικά θα παραδώσουν τον οπλισμό τους στο όνομα της Εκεχειρίας.

Στις 20 Απριλίου ημερομηνία κορύφωσης των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος «Δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας», απόσταση περίπου 49 χιλιομέτρων. Εκτός από τους ένστολους αθλητές θα μπορούν να λάβουν μέρος και πολίτες αθλητές, είτε μεμονωμένα είτε ως ομάδες υπό τη μορφή σκυταλοδρομίας 10Χ5 χιλιόμετρα, μόνο που αντί για σκυτάλη θα παραδίδουν στον επόμενο αθλητή ένα κλαδί ελιάς. Κάθε αθλητής που θα ολοκληρώνει τη διαδρομή θα τον περιμένει στον τερματισμό ένας κλάδος ελαίας και ένα συλλεκτικό αριθμημένο μετάλλιο συμμετοχής και ολοκλήρωσης του δρόμου.

Κ. Φίλης: Θα τρέξουν και πρόσφυγες

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας επεσήμανε τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος, αναφέρθηκε στην ανάγκη εμπέδωσης και εδραίωσης της Εκεχειρίας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό στο σύγχρονο κόσμο και τόνισε ότι το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας αγκαλιάζει την προσπάθεια και είναι ευγνώμων για την πρωτοβουλία και προς την Συμπολιτεία Ολυμπίας και προς το ΑΣΑΕΔ και το Δήμο Ήλιδας.

Είπε ότι για το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας ο «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας» έχει τεράστια σημειολογική και ουσιαστική αξία καθώς μέσω του συγκεκριμένου δρώμενου θα δοθεί η δυνατότητα να σταλεί ένα μήνυμα για το τι είναι η Ολυμπιακή Εκεχειρία και να αναδειχθεί η αναγκαιότητά της. Όπως είπε γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να εφαρμοσθεί καθώς παγκοσμίως υπάρχουν 40 και πλέον σημεία ενόπλων συγκρούσεων. Ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει δυνατότητα να χτίσουμε πάνω σε αυτήν την εκδήλωση.

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι «η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει θέσει υπό τη σκέπη της το δρώμενο» και τόνισε ότι η ΔΟΕ έχει βοηθήσει καταλυτικά και έχει διευκολύνει στην συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που βρίσκεται στην Αθήνα για να εντοπισθούν πρόσφυγες που θα μπορούσαν να μετάσχουν στον αγώνα. Υπενθύμισε ότι η ΔΟΕ στους αγώνες του Ρίο θα δώσει τη δυνατότητα σε 12 πρόσφυγες να αγωνισθούν κάτω από τη δική της σημαία, κάτι που είναι πρωτόγνωρο.

Σε τοπικό επίπεδο ο Κωνσταντίνος Φίλης υπογράμμισε ότι από την διεξαγωγή του 1ου «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας» θα κερδίσει ολόκληρη η Ηλεία, και ιδιαίτερα περιοχές που είναι σήμερα ξεχασμένες.

Επίσης κάλεσε όλους να παραδειγματισθούμε από το παράδειγμα των αρχαίων Ελλήνων και την εφαρμογή της Εκεχειρίας και να την καταστήσουμε γέφυρα μεταξύ του ένδοξου παρελθόντος και του δύσκολου παρόντος.

Τέλος ο κ. Φίλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και ευχαρίστησε τον Στέλιο Μπίσμπα για τον σχεδιασμό του μεταλλίου του πρώτου «Δρόμου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας».

sympoliteia6

Δήμος Ήλιδας: Παγκόσμιο κίνημα η Εκεχειρία

Εκ μέρους του Δημάρχου της Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου που βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει σε ημερίδα που διοργανώνει ο Δήμος σχετικά με την Εκεχειρία, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Λυκούργος Πολυχρονόπουλος είπε:

«Με τους Ολυμπιακού Αγώνες Ήλιδα δημιούργησε 2.800 χρόνια πριν ένα πρόπλασμα του σημερινού πλαισίου της παγκόσμιας συνύπαρξης. Η Ιερή Εκεχειρία ήταν η συμφωνία ειρήνης που επέτρεπε, όχι μόνο την ομαλή διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων, αλλά και έθετε τον πήχη της προσδοκίας των πόλεων, δηλαδή τον στόχο ενός ειρηνικού κόσμου. Οι ολυμπιακοί αγώνες ήταν πολλά περισσότερα από μια αθλητική διοργάνωση, γιατί εξέφρασαν το αίτημα για μεγάλες συλλογικότητες που θα στηρίζονταν στο παιδαγωγικό πρότυπο της διάκρισης και όχι της επικράτησης».

Όπως είπε ο Δήμος Ήλιδας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την σπουδαία προσπάθεια που γίνεται από την πρόεδρο της Συμπολιτεία Ολυμπίας για την ανάδειξη του Μονοπατιού της Ιερής Εκεχειρίας και επισήμανε την ανάγκη για την αποδοχή και διάδοση της ιδέας της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ, «ιδέας στην οποία θα πρέπει όλοι να συστρατευθούμε σε ένα παγκόσμιο κίνημα, για έναν καλύτερο κόσμο».

Κούρος: Νικητές όσοι μετάσχουν στο ιερό αυτό προσκύνημα

Στη συνέντευξη παρέστη και ο υπερδρομέας μεγάλων αποστάσεων κ. Γιάννης Κούρος ο οποίος έλαβε το λόγο και αναφέρθηκε στον συμβολισμό και στην αναγκαιότητα της εκεχειρίας. Είπε συγκεκριμένα:

«Ως δρομέας αγωνισμάτων μεγάλης διάρκειας και συχνά πολυήμερων, εκλαμβάνω αυτό το δρομικό γεγονός όχι ως αγώνα αναμέτρησης με άλλους, ούτε ως αγώνα αναμέτρησης με τα στοιχεία της φύσης, αλλά ως προσπάθεια σύγκλισης, ή, αν θέλετε, ταύτισης με τη φύση και τα οφέλη που μας παρέχει και με την αναβίωση της συγκεκριμένης πορείας μετά από εκατονταετηρίδες, επιχειρούμε να προσδώσουμε έμφαση στον προσδιορισμό του προσκυνήματος. Θα αποτελέσει ένα προσκύνημα σε αυτά τα ιερά μέρη όπου γαλουχήθηκαν ψυχές αρχαίων ολυμπιονικών, χωρίς κανένα κίνητρο πέραν ενός στεφανιού ελιάς και της τιμής της ιδιαίτερης πατρίδας, κάτι, που επίσης απεικονίζει και σήμερα το πνεύμα των Ε.Δ. καθώς και των ένστολων γενικότερα, όντας ταγμένοι στην υπηρεσία των πολιτών και κατ’ επέκταση της πατρίδας, για την οποία πολλοί αφιέρωσαν ή και προσέφεραν τη ζωή τους, επώνυμοι ήρωες αλλά και αφανείς «στρατιώτες».

Αναφερόμενος στο μη αγωνιστικό του Δρόμου της Εκεχειρίας τόνισε ότι: «Όλοι όσοι θα ολοκληρώσουν την πορεία στο χρονικό όριο που θα έχουμε θέσει, θεωρούνται νικητές και εκφραστές της νίκης, όχι μόνο γιατί μπήκαν σε μια δοκιμασία φυσικής κατάστασης, προσπάθησαν και κατάφεραν να διανύσουν την απόσταση σωματικά, αλλά και γιατί υπερέβησαν τα εσωτερικά πάθη του εγωισμού και του ανταγωνισμού για να μεταφέρουν ένα κοινό μήνυμα: Να διακηρύξουν τα οφέλη της υπέρτατης ιδεολογίας με διαχρονική αξία και οικουμενικά αποδεκτή. Το κοινό λοιπόν μήνυμα, αλλά και οικουμενικό, είναι το μήνυμα της ειρήνης και της εκεχειρίας. Μα η μέγιστη σημασία της, διαφαίνεται από το εκθαμβωτικό φως που εκπέμπει η αλήθεια της, όπου χωρίς την εφαρμογή της εκεχειρίας κανένα πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός παγκόσμιου βεληνεκούς δεν μπορεί να τελεστεί χωρίς την εφαρμογή της. Σε τέτοιες ιδέες λοιπόν αρμόζει καθολικός σεβασμός. Ο πολιτισμός έχει διάφορες εκφάνσεις και παραμέτρους, μα η θέσπιση της εκεχειρίας θαρρώ πως είναι κατάκτηση του ανθρώπινου πνεύματος και είναι ύψιστης σημασίας στην πολιτιστική ιεραρχία, κι αυτό τιμά ιδιαίτερα τον ελληνισμό, ενώ είναι για το καλό όλων μας να προωθούμε και τις παρακαταθήκες του.

sympoliteia4

Η διαδρομή διέρχεται από 13 χωριά συν την Ήλιδα και την Ολυμπία όπου τερματίζει και δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους και ιδιαίτερα στα παιδιά να βιώσουν ένα γεγονός το οποίο στην πορεία θα δώσει ζωντάνια με δραστηριότητες τουριστικής υφής, αξιοποιώντας σταδιακά τη δυναμική της περιοχής. Θα υπάρχουν 16 σταθμοί ανεφοδιασμού, οι περισσότεροι επανδρωμένοι από ντόπιους εθελοντές που θα τους δώσει τη χαρά της συμμετοχής σε κάτι ασυνήθιστο γι’ αυτούς.

Η πορεία που προγραμματίζεται και ενώνει τις δύο αρχαίες πόλεις της Ήλιδας και της Ολυμπίας στοχεύει να δώσει τη δυνατότητα σε αθλούμενους και, δη ένστολους, να γευθούν τη μοναδικότητα του συγκεκριμένου μονοπατιού, να διαβούν μια διαδρομή στα ίδια βήματα αρχαίων αθλητών, απαλλαγμένοι από τον εξοπλισμό τους, ως ένα τελετουργικό εξαγνισμού και σεβασμού της ειρηνικής κατάστασης, αλλά και συνάμα συνύπαρξης διαφορετικών πιστεύω, και παραδόσεων. Όπως στην αρχαιότητα, έτσι και σήμερα, συμμετέχοντες και επισκέπτες ενδείκνυται να νιώθουν ασφαλείς και ήρεμοι, ώστε να επιδοθούν ανενόχλητοι στην ιερότητα του καλώς νοούμενου συναγωνισμού ή της θέασης.

Θαρρώ πως μέσω των φορέων που οραματίστηκαν αυτό το εγχείρημα και με τη συμβολή του ΑΣΑΕΔ ευελπιστούμε να καλλιεργηθεί και να εμπεδωθεί ένα πνεύμα εξαγνισμού των αθλουμένων – όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον- όπου πρωταρχικό μέλημα να είναι η χαρά της συμμετοχής στην άθληση χωρίς ανταλλάγματα προσωπικού κέρδους, με γνώμονα την ειρηνική και αρμονική σύμπραξη σε δραστηριότητες που χρήζουν νηφαλιότητας σε επίλυση θεμάτων με διαφορετικές καταβολές, αλλότρια πολιτεύματα ή θρησκεύματα.

metallio

Επίσης νομίζω πως η ιδέα του Διευθυντή του ΑΣΑΕΔ και κατόχου του πανελληνίου ρεκόρ στο αγώνισμα του Μαραθωνίου, του κ. Ανδριόπουλου, να γίνει αυτή η αναβίωση κατά μείζονα λόγο από ένστολους και μάλιστα με τη συμβολική εναπόθεση των όπλων από ένστολους ολυμπιονίκες, την προηγούμενη της αναχώρησης των δρομέων από την Ήλιδα έχει μεγάλη σημασία και ως τελετουργικό και σημειολογικά:

1. Διότι όταν ο έχων το πάνω χέρι με τον οπλισμό του, δέχεται να παραιτηθεί κάθε προνομίου υπεροχής για να εγγυηθεί την αρμονική διεξαγωγή οποιασδήποτε εκδήλωσης με συρροή κόσμου, δηλ. με πλήθος και αυτό στη συνέχεια αποδεχτεί να το μιμηθεί η κάθε πλευρά που τυχόν έχει το προνόμιο του οπλισμού τότε, τι πιο καλύτερο για να αποφευχθούν ακόμη και ψεγάδια βαρβαρότητας, έχθρας ή όποιας εναντιότητας! Κι αυτό, θεωρούμε ότι έχει διαχρονική ισχύ. Το να υπάρχει δηλ. μια ατμόσφαιρα όπου δεσπόζει ο γαλήνιος και σώφρων νους.

2. Αναβιώνοντάς το από ένστολους έχει συνάφεια με τον τρόπο που γινόταν στην αρχαιότητα, αφού συνάδει με το τότε έθιμο, όπου συνήθιζαν να αφήνουν τον οπλισμό τους στην Ήλιδα ώστε να κατευθύνονται άοπλοι προς την Ολυμπία. Δηλαδή στην αρχαία δομή του μοντέλου «πόλις – κράτος» ο κάθε πολίτης ήταν και οπλίτης. Σήμερα μόνο οι ένστολοι μπορεί να θεωρηθούν οπλίτες.
Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα και σε αθλούμενους αλλά ικανούς πολίτες να γευτούν τη μοναδικότητα που προσφέρει η διαδρομή και το ίδιο το γεγονός αλλά πάντα με σεβασμό στους κανονισμούς που διέπουν τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Εμείς στο ΑΣΑΕΔ –ως εντολοδόχοι της γραμμής που χαράσσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για το έμψυχο δυναμικό του σε θέματα αθλητικής εκπαίδευσης- προσδοκούμε στο να αποτελέσει αυτή η πορεία – προσκύνημα, όχι στον επαναπροσδιορισμό, αλλά την επανεκκίνηση των αξιών του Ολυμπισμού, το πλαίσιο των οποίων έχουν χαράξει οι αρχαίοι Έλληνες, μα κατά καιρούς έχουν υποστεί διακυμάνσεις και ταλαντεύσεις, πηγάζουσες και ωθούμενες από υλικές σκοπιμότητες, παραγκωνίζοντας τις ηθικές καταβολές του Ολυμπισμού. Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναδώσουμε προτεραιότητα στο ήθος; Μπορεί η άθληση να είναι δικαίωμα όλων, αλλά η έντιμη άθληση είναι απόρροια καλλιεργημένων και πολιτισμένων λαών.

Κλείνοντας και εκ μέρους του ΑΣΑΕΔ θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους φορείς και συντελεστές –κρατικούς και μη, καθώς και τους εθελοντές- για τη συνδρομή τους σε αυτό το εγχείρημα».