18 ΙΟΥΝΙΟΥ (Σάββατο) Ψυχοσάββατο

Λεοντίου (του Έλληνα) και των συν αυτώ: Υπατίου, και Θεοδούλου, Αιθερίου,
Λεοντίου (του Μυροβλύτου, από το Άργος), Εράσμου. Σύναξη αρχιστρατήγου Μιχαήλ,εν τω «Φόρω».

• Σήμερα είναι Ψυχοσάββατο. Συνηθίζεται να φτιάχνονται κόλλυβα και να γίνονται τρισάγια στη μνήμη των συγγενών και φίλων που έχουν πεθάνει. Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε συνταγή για να παρασκευάσετε κόλλυβα.
Ο Άγιος Λεόντιος καταγόταν από την Ελλάδα και ήταν γνωστός για τη ρωμαλεότητά του. Διακρίθηκε στο στρατό για την ανδρεία του και προβιβάστηκε σε αξιώματα. Πάντα όμως ήταν μετριόφρων και τίμιος. Όταν ασπάστηκε το Χριστιανισμό, έδειξε το κάλλος της ψυχής του με τις φιλανθρωπίες που έκανε μέσα στο στράτευμα. Οι Υπάτιος και Θεόδουλος τον ακολούθησαν στην πίστη αλλά και λίγο αργότερα στο μαρτύριο. Γιατί, όταν ο ηγεμόνας της Αφρικής έμαθε για τη δράση τους, τους συνέλαβε και τους ζήτησε να πιστέψουν στα είδωλα. Όταν αρνήθηκαν, τους μεν Υπάτιο και Θεόδουλο τους αποκεφάλισε, τον δε Λεόντιο τον μαστίγωσε μέχρι θανάτου.
Ο Όσιος Λεόντιος καταγόταν από το Άργος της Πελοποννήσου. Ασκήτευσε στο ιερό κοινόβιο του Διονυσίου, στο Άγιο Όρος, και δεν εξήλθε από το μοναστήρι επί εξήντα χρόνια. Είχε αξιωθεί με προφητικό χάρισμα. Μετά θάνατον (περί τα 1530) τα λείψανά του ανέβλυσαν μύρο.

Η προσευχή και η κρίση του Θεού

Μπορούν να αλλάξουν την κρίση του Θεού οι προσευχές; Στο θεμελιώδες αυτό ερώτημα ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης απαντά: «Οι προσευχές των Αγίων επιδρούν και μετά θάνατο».
Ο Θεός είναι φιλεύσπλαχνος και σε πολλές περιπτώσεις έχει αλλάξει την απόφασή Tου, αν οι άνθρωποι επιδείξουν πίστη και αγάπη. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Νινευή, που, αν και είχε προαποφασιστεί η καταστροφή της, τελικά δεν καταστράφηκε και του Εζεκία, που η μεταμέλειά του τον έσωσε από βέβαιο θάνατο.
Για να αλλάξει η κρίση του Θεού, όμως, η προσευχή χρειάζεται πίστη μεγάλη, δύναμη ψυχής και αγάπη προς τον πλησίον.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Επισκόπου Ρώμης Γρηγορίου Διαλόγου, ο οποίος προσευχόταν με όλη τη δύναμη της ψυχής του να συγχωρήσει ο Θεός έναν τοπικό άρχοντα. Κάποια στιγμή λέγεται ότι άκουσε μια φωνή η οποία του έλεγε: «Άκουσα την προσευχή σου και δίνω συγχώρηση. Εσύ, όμως, να σταματήσεις να προσφέρεις προσευχές για τους ασεβείς».