18 ΙΟΥΛΙΟΥ (Δευτέρα)

Στεφάνου και Ιωάννου Θ’ (πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως), Ιωάννου

(μητροπολίτου Χαλκηδόνος), Αιμιλιανού, Μαρκέλλου, Δασίου, Μάρωνος, Παύλου, Ουαλεντίνης και Θεής, Υακίνθου και Φωτίου, Ονησιφόρου, Παμβώ, Ιωάννου (του πολύτλα),των Κυπρίων Οσίων: Παμμεγίστου, Παμφοδίτου, Παφνουτίου, Πήγωνος, Πολεμίου, Σωζομένου.

Ανακομιδή ιερού λειψάνου του Οσίου Λαζάρου του Γαλησιώτου.

Ο Άγιος Παμβώ ασκήτευσε στο όρος της Νιτρίας. Έζησε καταφρονώντας τα χρήματα, δεν ήθελε δε να έχει ούτε ράβδο δική του. Σύμφωνα με την Αγία Μελάνη, όταν τον επισκέφθηκε και του έδωσε πολλά χρήματα για να τα μοιράσει στους φτωχούς, αυτός πρόσταξε τον οικονόμο του να τα μοιράσει στα μοναστήρια της Λιβύης για τις ανάγκες τους και να μην κρατήσει τίποτα. Θέλοντας να δείξει την αξία που έχει η ελεημοσύνη για τον Χριστό, είπε στην Αγία Μελάνη: «Το τι και τι έδωκες ελεημοσύνη εγώ δεν έχω ανάγκη να μάθω, μόνον εκείνος ο Κύριος ο οποίος διακρατεί και εξουσιάζει τα πάντα, και τα κυβερνά και προνοεί, εκείνος ξέρει και την ποσότητα των χρημάτων που έδωσες και θα σου αντιμετρήσει τον μισθό της αγαθής προαιρέσεως». Πέθανε ειρηνικά σε ηλικία εβδομήντα ετών.

Ο Άγιος Αιμιλιανός γεννήθηκε στο Δορόστολο της Θρακικής Μοισίας την εποχή που αυτοκράτορας ήταν ο Ιουλιανός ο Παραβάτης. Ήταν δούλος σε κάποιο φανατικό ειδωλολάτρη. Συνελήφθη όταν μπήκε σε έναν ειδωλολατρικό ναό και με ένα σφυρί έσπαζε τα είδωλα. Υπέστη πολλά βασανιστήρια. Ο κύριός του τον διέταξε να αρνηθεί τον Χριστό, αλλά ο άγιος του είπε ότι για όλα μπορεί να τον διατάσσει και αυτός να τον υπακούει εκτός από την πίστη του, η οποία είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Τελικά ο άγιος παρέδωσε το πνεύμα όταν τον έριξαν στην πυρά.

*Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ εκδόσεις PLS