17 ΜΑΪΟΥ (Tρίτη)

Αγίων αποστόλων Ανδρονίκου και Ιουνίας, Αθανασίου (επισκόπου Χριστιανουπόλεως και Καρυταίνης), Νεκταρίου και Θεοφάνους των αυταδελφών και κτιτόρων της αγίας Μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων.
Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών

Ο Άγιος Αθανάσιος, γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1665 από ευσεβείς γονείς. Όταν οι γονείς του θέλησαν να τον παντρέψουν με τη βία, εκείνος, έχοντας ιερατική κλίση, έφυγε κρυφά για την Κωνσταντινούπολη. Εκεί χειροτονήθηκε διάκονος από τον πατριάρχη Γαβριήλ και το 1711 εξελέγη επίσκοπος Χριστιανουπόλεως (τωρινή επαρχία Τριφυλίας) και Καρύταινας. Έκανε πολλά θαύματα τόσο εν ζωή, όσο και μετά το θάνατό του το 1706. Μάλιστα λέγεται ότι ακόμη και κατά την κηδεία του κίνησε το χέρι του και συγχώρεσε μια γυναίκα την οποία δεν πρόλαβε να συγχωρήσει ζωντανός, όπως της είχε υποσχεθεί.

– Ο Άγιος Αθανάσιος είναι προστάτης και πολιούχος της Κυπαρισσίας.
– Το λείψανό του, το οποίο ευωδιάζει, βρίσκεται στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου στη Γορτυνία και λέγεται ότι πριν από κάθε επερχόμενη θεομηνία ή εθνική συμφορά η λάρνακα εκπέμπει τριγμούς, άλλοτε ισχυρούς και άλλοτε ελαφρούς, ανάλογα με το μέγεθος της επερχόμενης συμφοράς.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ (ΒΑΡΛΑΑΜ) ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Η Μονή Βαρλαάμ είναι χτισμένη σε έναν από τους πιο απόκρημνους και ψηλούς βράχους των Μετεώρων. Χτίστηκε το 1350 από τον Όσιο, ερημίτη Βαρλαάμ. Στον γκρεμό των τριακοσίων εβδομήντα τριών μέτρων βρίσκεται ακόμα κρεμασμένο το πλεκτό καλάθι του μοναστηριού.
Ο Όσιος Βαρλαάμ, σύγχρονος του Αγίου Αθανασίου του Μετεωρίτου, έχτισε αρχικά, κοντά στο σπήλαιο που ασκήτευε, μικρή εκκλησία των Τριών Ιεραρχών. Όταν κάποτε ληστές έκαναν επίθεση στο κελί του Οσίου Αθανασίου, ο Όσιος Βαρλαάμ έσπευσε να τους απομακρύνει με τη σφεντόνα του.
Επί διακόσια χρόνια το ερημητήριο του Οσίου Βαρλαάμ έμεινε ακατοίκητο, οπότε ήρθαν στην περιοχή οι επίσημοι κτίτορες της μονής Θεοφάνης και Νεκτάριος, οι οποίοι όμως διατήρησαν την επωνυμία του πρώτου οικιστή του βράχου. Οι Όσιοι Θεοφάνης και Νεκτάριος κατάγονταν από γνωστή οικογένεια των Ιωαννίνων με το επώνυμο Αψαράδες. Μετά τους Θεοφάνη και Νεκτάριο, που αφιερώθηκαν στο Θεό, οι τρεις αδελφές τους και κατόπιν οι γονείς τους ασπάστηκαν το μοναχικό βίο και αφιέρωσαν όλα τα πλούτη τους στο Θεό.
Το 1542 μαζί με τους οσίους αδελφούς βρίσκονταν ακόμα τριάντα μοναχοί. Τότε κρίθηκε αναγκαίο και χτίστηκε ο μεγαλοπρεπής ναός των Αγίων Πάντων, που από το 1544 αποτελεί το καθολικό της μονής. Την ημέρα που ολοκληρώθηκε ο ναός πέθανε και ο Όσιος Θεοφάνης. Ο αδελφός του, ο Όσιος Νεκτάριος, πέθανε έξι χρόνια μετά.

Η Ιερά Μονή Βαρλαάμ στον 20ό αιώνα

Μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα στη Μονή Βαρλαάμ και στη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου δεν επιτρεπόταν η είσοδος γυναικών. Για πρώτη φορά ανέβηκαν γυναίκες το 1928 για να βοηθήσουν να σβήσει μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στη μονή. Η απαγόρευση ήρθη στην περίοδο της Κατοχής. Την περίοδο αυτή η μονή υπέστη μεγάλες λεηλασίες από τους κατακτητές αλλά και από διάφορα άτακτα αντάρτικα σώματα. Από το 1961 και μετά με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Διονυσίου η Μονή ξαναζωντάνεψε.
Στο ναό των Αγίων Πάντων φυλάσσονται πολλά λείψανα αγίων. Φυλάσσονται οι αγίες κάρες των κτιτόρων, η αγία κάρα του Αγίου Νικολάου (του εκ Μετσόβου), η οποία αναδίνει έντονο άρωμα τριαντάφυλλου, η κάρα του Αγίου Ιωάννου (του εξ Ιωαννίνων), το χέρι του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, καθώς και πολλά άλλα άγια λείψανα.
Εκτός από τους διακόσιους σαράντα κώδικες που υπάρχουν στη μονή, φυλάσσεται και χειρόγραφο Ευαγγέλιο γραμμένο από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο (912-959) που φέρει την ιδιόχειρη υπογραφή του.