Ανάμνηση της εισόδου της αχειροτεύκτου Μορφής του Ιησού Χριστού,
του Αγίου Μανδηλίου (εκ της Εδεσσηνών πόλεως εις ταύτην την θεοφύλακτον και βασιλίδα των πόλεων ανακομισθείσης). Νεομαρτύρων Αποστόλου (του εν Πηλίω, 1686), Σταματίου εκ Βόλου (1680), Οσίου Γερασίμου (του νέου Ασκητού, 1579, πατρός και προστάτου της νήσου Κεφαλληνίας), των εν Μεγάροις αναιρεθέντων αγίων έξι Μαρτύρων: Σεραφείμ, Δωροθέου, Ιακώβου, Βασιλείου, Δημητρίου και Σαράντη, Τιμοθέου (επισκόπου Ευρίπου, κτίτορος της Ιεράς Μονής Πεντέλης, 1578).
Η εξάντληση του αγιάσματος εις τον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής και αύθις ανάδοσις.
Ο Όσιος Γεράσιμος, προστάτης της Κεφαλλονιάς, πέθανε στις 15 Αυγούστου 1579. Αλλά επειδή στις 15 Αυγούστου εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου, η εορτή προς τιμή του αγίου γίνεται στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα ανακομιδής του λειψάνου του. Σήμερα όμως στην Κεφαλλονιά γίνεται πανηγυρική λειτουργία στη μνήμη του. (Πληροφορίες για το βίο του αγίου, βλέπε στις 20 Οκτωβρίου.)
Ο Νεομάρτυρας Σταμάτιος καταγόταν από τον Άγιο Γεώργιο του Βόλου και αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη το 1680, επειδή αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει.
Ο Νεομάρτυρας Απόστολος Σταματίου καταγόταν από τον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου. Πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να υπερασπιστεί τους συμπατριώτες του, οι οποίοι φορολογούνταν αγρίως. Συνελήφθη από τους Τούρκους.
Υπέστη φρικτά βασανιστήρια και τελικά αποκεφαλίστηκε το 1686. Ήταν δεκαεννέα ετών. Την ώρα δε της θανάτωσής του φωτεινός σταυρός έλαμψε πάνω από το σώμα του.
Ο Όσιος Τιμόθεος γεννήθηκε στον Κάλαμο της Αττικής το 1510. Σπούδασε τα ιερά γράμματα με τη βοήθεια του τότε επισκόπου Ωρωπού, τη θέση του οποίου έλαβε μετά το θάνατό του. Το πνευματικό έργο του Τιμοθέου ήταν τεράστιο, γεγονός που αναγνώριζαν οι πάντες. Αργότερα οι δυσκολίες της εποχής ανάγκασαν τον Τιμόθεο να καταφύγει στην Πεντέλη, όπου το 1578 έχτισε την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το 1590 πήγε στην Τζια, όπου στις 16 Αυγούστου παρέδωσε το πνεύμα.
Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης χτίστηκε το 1578 από τον Όσιο Τιμόθεο. Είναι σταυροειδής, εγγεγραμμένη με τρούλο, που αργότερα με την προσθήκη «χορών» μετετράπη σε τρίκογχο. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, αλλά εορτάζει και σήμερα εις μνήμη του κτίτορά της. Επί Τουρκοκρατίας υπέστη πολλές λεηλασίες και πολλοί μοναχοί του έπεσαν στα πεδία των μαχών. Αξιόλογο είναι το «Κρυφό Σχολειό».
– Η κάρα του Αγίου Τιμοθέου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Πεντέλης σε ομώνυμο ναΰδριο, που βρίσκεται στο προαύλιο της μονής.
– Τα οστά των έξι Μαρτύρων Σεραφείμ, Δωροθέου, Ιακώβου, Βασιλείου, Δημητρίου και Σαράντη βρίσκονται σε ναό στα Μέγαρα επί του οικοπέδου που βρέθηκαν τα λείψανα και ο οποίος θεμελιώθηκε το 1889.
*Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο «Ελληνισμός και Ορθοδοξία», Εκδόσεις PLS