15ο Athens Pride: «Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία»

Γιορτή αλλά και διαδήλωση. Χορός αλλά και διαμαρτυρία. Το 15ο Athens Pride, που διοργανώνεται σήμερα στην πλατεία Συντάγματος, αναμένεται να είναι το πιο φορτισμένο των τελευταίων χρόνων. Αφιερωμένη στον ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλο, που δολοφονήθηκε άγρια στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 σε δρόμο της Αθήνας, η φετινή παρέλαση υπερηφάνειας απηχεί την απαίτηση της LGBTQI κοινότητας για απόδοση δικαιοσύνης.

«Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία» είναι το σύνθημα του 15ου Athens Pride, τονίζοντας «τον ρόλο του δρόμου ως δημοκρατικού χώρου διεκδίκησης, επανάστασης, αλλά και θριάμβου μπροστά στην αδικία και στη βιαιότητα». Η αφίσα της φετινής διοργάνωσης παρουσιάζει εμβληματικές στιγμές της διαδρομής του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, κινητοποιήσεις, επιτυχίες, αλλά και απώλειες. Φέτος, είναι η 50ή επέτειος από την εξέγερση των ΛΟΑΤΚΙ+ θαμώνων του μπαρ «Στόνγουολ» στους δρόμους της Νέας Υόρκης, η οποία στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία του μεγάλου απελευθερωτικού κινήματος, του Gay Liberation Front. Ενα χρόνο μετά, στις 28 Ιουνίου του 1970, διοργανώθηκε η πρώτη Christopher Street Liberation Day March, η οποία έγινε το πρότυπο για τα Pride παγκοσμίως.

Η πρώτη επίσημη πορεία υπερηφάνειας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου 2005, στο κέντρο της Αθήνας. Συμμετείχαν περίπου 500 άτομα. Τα τελευταία χρόνια, την παρέλαση διανθίζουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Στο πλαίσιο των σημερινών εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί και συναυλία της Ελένης Φουρέιρα, για την οποία έχει προβλεφθεί ειδικός υπερυψωμένος χώρος για τους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου. Στο μεγαλύτερο μέρος της συναυλίας, θα υπάρχει διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από την εταιρεία HandsUp, ενώ έχουν προβλεφθεί απτικός χάρτης των περιπτέρων και χημική τουαλέτα για άτομα με αναπηρία.