15 ΜΑΪΟΥ (Kυριακή)

Των Μυροφόρων

Μεγάλου Παχωμίου, Αχιλλείου (επισκόπου Λαρίσης), Δημητρίου (δουκός της Μόσχας), Βαρβάρου. Μνήμη της Θεοτόκου εν τω Περιτειχίσματι και η ανάδειξη της αχειροποιήτου εικόνας στους Καμουλιανούς. Ανακομιδή της τιμίας κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου από τη Ρώμη στην επισκοπή αυτού, στο Ηράκλειο Κρήτης. Ιωσήφ (του εξ Αριμαθαίας) και Νικοδήμου.

Οι Μυροφόρες ήταν γυναίκες (πολλές στον αριθμό) οι οποίες είχαν ακούσει τα διδάγματα του Ιησού και Τον ακολούθησαν. Οι γυναίκες αυτές προσήλθαν και στον Πανάγιο Τάφο για να περιποιηθούν με μύρα το ιερό σώμα. Για το λόγο αυτό ονομάστηκαν Mυροφόρες. Μεταξύ αυτών ήταν η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία του Κλωπά και η Μαρία του Ιακώβου.

Σήμερα επίσης εορτάζεται η μνήμη των μαθητών του Χριστού Ιωσήφ και Νικοδήμου.

– Την Κυριακή των Μυροφόρων από τα τέλη του 19ου αιώνα και μετά στο Μανταμάδο της Λέσβου* εορτάζεται το μεγάλο προσκύνημα στη χάρη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Η θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη είναι πλασμένη από τα χέρια ενός καλόγηρου, ο οποίος επέζησε ύστερα από επιδρομή Σαρακηνών πειρατών.
Eπίσης εορτάζουμε:
– Στη Θεσσαλονίκη όλους τους εν Θεσσαλονίκη διαλάμψαντες αγίους και ευαρεστήσαντες το Θεό.
– Στην περιοχή Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων και αλλού τον Άγιο Iερομάρτυρα Σεραφείμ, επίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου (4/12/1610).
– Στην περιοχή Μεσσηνίας, το Nεομάρτυρα Ηλία του Αρδούνη (1686), του οποίου η κάρα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Βουλκάνου. Η ιερά Μονή Βουλκάνου βρίσκεται στο δρόμο από Καλαμάτα προς Μελιγαλά.

Ο Άγιος Αχίλλειος γεννήθηκε στην Καππαδοκία την εποχή που αυτοκράτορας ήταν ο Μέγας Κωνσταντίνος. Τοποθετήθηκε επίσκοπος Λάρισας. Το 325 στην ΑΔ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας διακρίθηκε για τον αγώνα του εναντίον του Αρείου, τη σοφία του και την αγιότητά του. Ο Μέγας Κωνσταντίνος μάλιστα, αναγνωρίζοντας τον αγώνα του αυτό, του προσέφερε μεγάλη αμοιβή, την οποία διέθεσε στους φτωχούς. Πέθανε ειρηνικά. Το λείψανό του βρισκόταν στη Λάρισα έως το 10ο αιώνα, οπότε το άρπαξαν οι Βούλγαροι που είχαν εισβάλει στη Θεσσαλία.
Ο Άγιος Αχίλλειος είναι πολιούχος της Λάρισας.
• Στον Άγιο Αχίλλειο είναι αφιερωμένο και το ομώνυμο νησί στη Μικρή Πρέσπα. Εκεί βρίσκεται και η ιστορική τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική που ίδρυσε ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ (βλ. 16 Μαΐου).

Ο Άγιος Παχώμιος έζησε την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και καταγόταν από τις Θήβες της Αιγύπτου. Κατέφυγε στην έρημο της Ταβεννησίας, όπου συγκεντρώθηκαν πολλοί μοναχοί, μεταξύ αυτών και ο Θεόδωρος ο ηγιασμένος. Η μονή που έχτισε στα τέλη του βίου του αριθμούσε περί τους χίλιους τετρακόσιους μοναχούς, ενώ είχε φτάσει και τους τρεις χιλιάδες. Πέθανε από πανούκλα το 348 και ετάφη στην ιερά μονή του.
• Κοινοβιάρχης στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποκαλείται ο ηγούμενος ή κτίτορας ενός κοινόβιου μοναστηριού.
• Ο χριστιανικός μοναχισμός έχει αρκετούς τύπους, π.χ. ερημιτισμός, ιδιόρρυθμο σύστημα, κοινοβιακό κλπ.
• Το κοινοβιακό σύστημα ιδρύθηκε από τον Άγιο Παχώμιο και οργανώθηκε από τους μοναχικούς κανόνες του Μεγάλου Βασιλείου. Στα κοινόβια μοναστήρια όλος ο βίος των μοναχών είναι κοινός (φαγητό, προσευχή, περιουσία). Σήμερα τα περισσότερα μοναστήρια είναι κοινόβια. Γενικά ο κοινοβιακός μοναχισμός θεωρείται το καλύτερο σύστημα μοναστικής πολιτείας.

*Στη Μυτιλήνη, στο χωρίο Μανταμάδος, υπάρχει το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ή Ταξιάρχου, όπως λένε οι ντόπιοι. Εκεί φυλάσσεται μια ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου, η οποία έχει πλαστεί από λάσπη, που έγινε από χώμα και το αίμα των μοναχών μαρτύρων οι οποίοι σφαγιάσθηκαν στην περιοχή, κατά την Τουρκοκρατία. Τον Αρχάγγελο έπλασε ο μοναδικός μοναχός που επέζησε από τη σφαγή, και μάλιστα δε συμπλήρωσε με κοινή λάσπη τα πόδια του γλυπτού του, τα οποία και σήμερα διαπιστώνουμε ότι είναι τελείως δυσανάλογα με το υπόλοιπο σώμα και κυρίως το πρόσωπο. Είναι από τα μεγαλύτερα πανελλήνια προσκυνήματα που διαρκώς θαυματουργεί. Εκεί κατά τη διάρκεια γεγονότων μεταξύ Ελληνοκυρίων και Τουρκοκυπρίων το 1963, όπως βεβαιώνουν όλοι οι χωριανοί, αλλά και προσκυνητές και καταγράφει στο βιβλίο του Το ιστορικό και τα θαύματα του Ταξιάρχη Μανταμάδου ο επί σειράν ετών προϊστάμενος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Ευστράτιος Δήσσος, η εικόνα που υπάρχει στην είσοδο της Μονής (μια μεγάλη τοιχογραφία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ) εξαφανίστηκε. Δεν ήταν ορατή για μια ολόκληρη εβδομάδα. Το μεγάλο παλεσβιακό πανηγύρι της μονής δε γίνεται σήμερα όμως, αλλά τη δεύτερη Κυριακή του Πάσχα, Κυριακή των Μυροφόρων κατά την παράδοση της περιοχής.

SHARE