14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (Kυριακή)

Η εις τα Παλάτια επιστροφή του Τιμίου Σταυρού.
Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Προφήτου Μιχαίου, Μαρκέλλου (επισκόπου Απαμείας Συρίας,
του διά πυρός τελειωθέντος, με τους εβδομήντα μαθητές του),
Νεομάρτυρος Συμεών (Τραπεζούντιου).

Ο Άγιος Μάρκελλος καταγόταν από την Κύπρο. Είχε διοριστεί διοικητής της Κύπρου από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο (το Μικρό). Λόγω της ευσέβειάς του και της ικανότητάς του, αφού έγινε κληρικός, αναδείχθηκε στο βαθμό του επισκόπου στην Απάμειά της Συρίας. Όταν έκαψε έναν ειδωλολατρικό ναό του Δία διά ραντισμού με αγιασμένο νερό, τον συνέλαβαν οι εθνικοί και τον έκαψαν μαζί με εβδομήντα μαθητές του.
Ο Προφήτης Μιχαίας έζησε στην Ιερουσαλήμ όπως υπολογίζεται από το 748-696 π.Χ. Είναι έκτος από τους «μικρούς» λεγόμενους προφήτες. Τον απαγχόνισε ο βασιλιάς Ιωράμ, γιατί δεν ανεχόταν τον έλεγχο που του έκανε.
Ο Άγιος Συμεών ο Τραπεζούντιος, μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη το 1653, όταν κατηγορήθηκε από έναν Εβραίο, άδικα, για το φόνο κάποιου άλλου Εβραίου. Έτσι συνελήφθη από τις Αρχές και όταν αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει πέθανε στην αγχόνη.
• Ο άγιος, που ήταν χρυσοχόος στο επάγγελμα, θεωρείται προστάτης των χρυσοχόων.

Ο τάφος της Θεοτόκου

Στη Γεθσημανή βρίσκεται ο ναός-μνήμα της Θεοτόκου, που ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Σε βυζαντινό χειρόγραφο του 11ου αιώνα που βρίσκεται στο Βατικανό αναφέρεται ότι η εκκλησία της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις είκοσι οκτώ που έχτισε η Αγία Ελένη.
Ο πανίερος ναός-τάφος είναι σταυροειδής βασιλική. Κατεβαίνοντας τα σαράντα οκτώ σκαλοπάτια βρίσκουμε δεξιά τους τάφους των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας και αριστερά τον τάφο του μνήστορος Ιωσήφ (ανήκει στους Αρμενίους). Στο μέσο του ναού λαξευμένος σε μονόλιθο βράχο βρίσκεται ο τάφος της Παναγίας. Περιβάλλεται από κουβούκλιο, το οποίο έχει δύο εισόδους βόρεια και δυτικά.
Οι Έλληνες μοναχοί τελούν καθημερινά Θεία Λειτουργία στον τάφο της Παναγίας.

Στις 12 Αυγούστου ξεκινά από το Μετόχι της Γεθσημανή (βρίσκεται στην αυλή του ναού της Αναστάσεως) μεγαλοπρεπής πομπή, η οποία περνά από την Οδό του Μαρτυρίου, την Πύλη του Αγίου Στεφάνου (ή Λεόντων) και φτάνει στο Θεομητορικό Μνήμα. Προηγείται ο ηγούμενος της Γεθσημανή με την εικόνα της Κοιμήσεως.

Στις 14 Αυγούστου (27 Αυγούστου με το νέο ημερολόγιο) το πρωί ψάλλονται τα επιτάφια εγκώμια (όπως τα επιτάφια εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής) και γίνεται περιφορά ανθοστολισμένου κουβουκλίου. Στις 15 Αυγούστου τιμάται η Κοίμησή της και στα εννιάμερα η εικόνα της επιστρέφει στο Μετόχι της Γεθσημανή.