Ο κόσμος το 2023: δέκα θέματα που θα διαμορφώσουν τη διεθνή ατζέντα

Τα όρια, τόσο τα ατομικά όσο και τα συλλογικά, θα δοκιμαστούν το 2023, είτε πρόκειται για τον πληθωρισμό, την επισιτιστική ασφάλεια, την ενεργειακή κρίση, την αυξανόμενη πίεση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό, την κατάρρευση των συστημάτων διεθνούς ασφάλειας και διακυβέρνησης και τη συλλογική ικανότητα να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά.

Οι επιπτώσεις αυτής της μόνιμης κρίσης συμβάλλουν άμεσα στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών, οι οποίες μεταφράζονται σε αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή και διαμαρτυρίες των πολιτών.Τα ρήγματα διευρύνονται και βαθαίνουν – γεωπολιτικά, κοινωνικά και στην πρόσβαση σε βασικά αγαθά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέστησε σαφές ότι όσο περισσότεροι κίνδυνοι συνδέονται με μια γεωστρατηγική αντιπαράθεση, τόσο πιο παρωχημένα εμφανίζονται τα πλαίσια συλλογικής ασφάλειας που έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπισή τους. Η αναντιστοιχία μεταξύ μέσων, προκλήσεων και αποτρεπτικών μέσων επιδεινώνεται.

Το 2023, τα όρια, τόσο τα ατομικά όσο και τα συλλογικά, θα δοκιμαστούν, είτε πρόκειται για τον πληθωρισμό, την επισιτιστική ασφάλεια, την ενεργειακή κρίση, την αυξανόμενη πίεση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό, την κατάρρευση των συστημάτων διεθνούς ασφάλειας και διακυβέρνησης και τη συλλογική ικανότητα να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν το απροσδόκητο σενάριο του 2022 που έγινε καθοριστικό, επειδή επιτάχυνε τη διάβρωση της τάξης μετά το 1945. Ωστόσο, η πραγματική έκταση και το βάθος του παγκόσμιου αντίκτυπου του πολέμου μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται κατανοητά. Αντιμετωπίζουμε όχι μόνο μια κρίση τεραστίων διαστάσεων, αλλά και μια νέα διαδικασία διαρθρωτικών αλλαγών της οποίας το τέλος παραμένει άγνωστο.

Όπως η λευκή μπάλα στο μπιλιάρδο, ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε νέα ώθηση σε διάφορους μετασχηματισμούς και κρίσεις που ήταν ήδη σε εξέλιξη, οι οποίες στη συνέχεια άρχισαν να συγκρούονται μεταξύ τους, αυξάνοντας την αίσθηση της παγκόσμιας αταξίας και επιτάχυνσης, της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και της κοινωνικής αναταραχής. Πού θα σταματήσουν οι μπάλες που πυροδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ;Ποιο επίπεδο αταξίας θα επικρατήσει όταν το κάνουν; Από όλες τις πολλές κρίσεις, ποια θα μπορούσε να είναι η μαύρη σφαίρα που πέφτει στην τσέπη πολύ σύντομα και παράγει μια νέα υπαρξιακή απειλή; Πάνω απ’ όλα, καθώς η συνεχής ευαλωτότητα και η αβεβαιότητα γίνονται το νέο φυσιολογικό, ποιες συλλογικές απαντήσεις δημιουργούνται ;

Όπως σε ένα διάγραμμα Venn, όλες αυτές οι αλλαγές που επιταχύνονται από τον πόλεμο επικαλύπτονται και διαπλέκονται, κάποιες από αυτές από ανάγκη, άλλες από νέες γεωπολιτικές λογικές. Αντιμετωπίζουμε συγκρούσεις που διασταυρώνονται, και μεταβάσεις που φαινόταν να εργάζονται χέρι-χέρι για την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου κόσμου συγκρούονται τώρα στιγμιαία. Γι’ αυτό το λόγο το 2023 η περμακρίνη – λέξη του έτους 2022 – κυμαίνεται από τον στρατηγικό αποπροσανατολισμό των δυτικών δυνάμεων μέχρι την ευαλωτότητα που νιώθουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο λόγω της αύξησης των τιμών των βασικών προϊόντων και της αδυναμίας προστασίας κοινών αγαθών όπως η τροφή, η ενέργεια και το κλίμα. Η αστάθεια είναι διάχυτη, από τη συλλογική ασφάλεια έως την ατομική επιβίωση.

Μένει να δούμε αν το 2023 θα είναι η χρονιά της κλιμάκωσης – ηθελημένης ή τυχαίας – ή η χρονιά που θα εδραιώσει μικρές αποκλιμακώσεις που θα μειώσουν τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις οικονομικές επιπτώσεις τους.

 

  1. Ο στρατηγικός ανταγωνισμός επιταχύνεται

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε το σχίσμα και την αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων. Τα όπλα έχουν γίνει άλλο ένα σημείο έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, μαζί με τον εμπορικό, τεχνολογικό, οικονομικό και γεωστρατηγικό ανταγωνισμό. Αυτό θα επιδεινωθεί το 2023. Αλλά ο κόσμος μπροστά μας δεν είναι χωρισμένος σε δύο στεγανά μπλοκ. Αντίθετα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πλήρης αναδιαμόρφωση των συμμαχιών, η οποία αναγκάζει όλους τους άλλους δρώντες να επανατοποθετηθούν σε σχέση με τη νέα δυναμική του στρατηγικού ανταγωνισμού και να αναζητήσουν τους δικούς τους χώρους σε έναν μετασχηματισμό που είναι παγκόσμιος, αλλά του οποίου το επίκεντρο το 2023 θα παραμείνει στην Ευρώπη.

Η αντιπαλότητα δεν αποτελεί πλέον έννοια ταμπού – θεωρείται ως η νέα κατάσταση των σχέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις θα προτιμούσαν να μην επιλέξουν πλευρά σε αυτό το διπολισμό Κίνας-ΗΠΑ και προτιμούν να διατηρούν ρευστές σχέσεις σε διάφορες πτυχές της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης προκειμένου να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, σύμφωνα με τα εθνικά τους συμφέροντα. Έτσι, το 2023 θα είναι επίσης το έτος των άλλων – όταν θα δούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια την επιτάχυνση του στρατηγικού ανταγωνισμού άλλων δυνάμεων για την ανάδειξη της πρωτοκαθεδρίας, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτούς χώρους συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και με την Κίνα και τη Ρωσία. Θα είναι μια χρονιά που θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στις στρατηγικές της Ινδίας και της Τουρκίας, στην εξέλιξη της Σαουδικής Αραβίας και στις αλλαγές που μπορεί να προκύψουν από τη Βραζιλία του Λούλα ντα Σίλβα και τον πιο πρόσφατο εκλογικό κύκλο της Λατινικής Αμερικής – όπου η Κίνα εδραίωσε το βάρος και την επιρροή της, κερδίζοντας εύκολα τον διεθνή διαγωνισμό.

Το 2023, η Ινδία θα προεδρεύσει τόσο της G20 όσο και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Αυτό τοποθετεί τον Ναρέντρα Μόντι επικεφαλής δύο συμμαχιών με διαφορετικούς στόχους και η εξωτερική του πολιτική αναμένεται να είναι διεκδικητική σε ένα προεκλογικό έτος, καθώς το 2024 θα προσπαθήσει να ανανεώσει την τρίτη του θητεία. Οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία βοήθησαν τον Μόντι να γίνει ένας ευγνώμων εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου, αλλά ο Ινδός πρωθυπουργός δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να επιπλήξει τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή στη γειτονική του χώρα στη σύνοδο κορυφής της SCO στη Σαμαρκάνδη. Επέτρεψε επίσης να τον φλερτάρουν δυτικές δυνάμεις που αναζητούν νέους χώρους επιρροής στον Ινδο-Ειρηνικό.

Το 2023 θα είναι μια περίπλοκη εκλογική χρονιά για την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – το σαφέστερο παράδειγμα μιας περιφερειακής δύναμης που είναι ταυτόχρονα μέλος του ΝΑΤΟ και κοντά στη Ρωσία, με την οποία ελπίζει να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανική σύγκρουση. Η Σαουδική Αραβία, εν τω μεταξύ, βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε φάση βαθιάς επανεξέτασης της εξωτερικής της πολιτικής. Το 2023 ανοίγονται δύο διαφορετικοί δρόμοι: από τη μία πλευρά, οι εικασίες αυξάνονται ότι, μετά την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και του Τελ Αβίβ, το επόμενο βήμα μπορεί να είναι το κράτος του Κόλπου να εξετάσει το ενδεχόμενο υπογραφής των Συμφωνιών του Αβραάμ. Από την άλλη πλευρά, η προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με τις BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) – οι οποίες σχεδιάζουν να συζητήσουν την πιθανή επέκταση της ομάδας με νέα μέλη στην επόμενη σύνοδο κορυφής τους στη Νότια Αφρική – θα ενισχύσει την παρουσία του Σαουδαραβικού βασιλείου στον Παγκόσμιο Νότο. Προς το παρόν, το Ιράν, η Αργεντινή και η Αλγερία είναι μεταξύ εκείνων που υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στις BRICS και υπολογίζουν στην υποστήριξη της Ρωσίας. Πέρυσι το Ιράν υπέβαλε επίσης αίτηση για ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί τον Απρίλιο του 2023.

Εν μέσω αυτής της γεωστρατηγικής αναταραχής μεταξύ των άλλων, ένα δίλημμα που θα βαρύνει ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι το κατά πόσον είναι πρόθυμη να καλύψει το κενό αν οι ΗΠΑ μειώσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. Τους επόμενους μήνες, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσουν να διερωτώνται για το κόστος, τη διάρκεια και το επίπεδο υποστήριξης που είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν να παρέχουν σε αυτόν τον πόλεμο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά ότι η νέα ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μια κάποια κόπωση στην αμερικανική κοινή γνώμη αρχίζουν να σπέρνουν αμφιβολίες για τη συνέχεια του επιπέδου βοήθειας που έχουν δώσει οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Κιέβου μέχρι σήμερα. Η ικανότητα της Κίνας να δράσει στο εξωτερικό, εν τω μεταξύ, θα εξαρτηθεί επίσης από τη διατήρηση της σταθερότητας στο εσωτερικό, η οποία διαταράχθηκε στα τέλη του 2022 από τις διαδηλώσεις κατά της πολιτικής μηδενικού ΚΟΒΙΝΤ του Σι Τζινπίνγκ.Παρά την “απεριόριστη φιλία” που διακήρυξαν το Πεκίνο και η Μόσχα στις αρχές του 2022 και την “αμοιβαία υποστήριξη για την προστασία των βασικών τους συμφερόντων, της κρατικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας”, τα θεμέλια της συμμαχίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας θα καθοριστούν πάνω απ’ όλα από τα στρατηγικά συμφέροντα του Πεκίνου.

Πέρα από αυτές τις νέες συμμαχίες, οι ενεργειακές κρίσεις επιταχύνουν επίσης τις γεωπολιτικές αλλαγές. Η στάση της διεθνούς κοινότητας έναντι του Ιράν και της Βενεζουέλας – και οι δύο παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου – θα μπορούσε να αλλάξει. Η Τουρκία, η Γαλλία, ακόμη και ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), έχουν δηλώσει ότι οι κυρώσεις σε αμφότερα τα καθεστώτα πρέπει να επανεξεταστούν προκειμένου να αμβλυνθεί η κρίση στην αγορά ενέργειας. Και, στα τέλη Νοεμβρίου 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν ορισμένες κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα προς τη Βενεζουέλα ως απάντηση στη χειρονομία του Νικολάς Μαδούρο να επαναλάβει τις συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Τουλάχιστον αυτός ήταν ο λόγος που δόθηκε – επειδή η κίνηση αυτή εξυπηρετούσε επίσης την είσοδο ενός άλλου παίκτη στην αγορά ενέργειας. Το Ιράν, εν τω μεταξύ, κατευθύνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η επιθυμία να προσπαθήσει για άλλη μια φορά να οριστικοποιήσει μια πυρηνική συμφωνία έχει δώσει τη θέση της στην αντιπαράθεση και οι διπλωματικοί δίαυλοι έχουν παγώσει από τότε που το καθεστώς άρχισε να καταστέλλει τις διαμαρτυρίες των πολιτών και, κυρίως, λόγω της πώλησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία.

Αυτή η έξαρση του στρατηγικού ανταγωνισμού έχει επίσης φτάσει σε νέους χώρους και σύνορα, τα οποία μόλις τώρα αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε, μέσω του αγώνα για φυσικά ανύπαρκτες διαστάσεις, όπως ο ψηφιακός κόσμος, και για ελάχιστα προσβάσιμες, όπως το διάστημα και οι δορυφόροι. Η προγραμματισμένη αποχώρηση της Ρωσίας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2024 σηματοδοτεί το τέλος των διαστημικών σχέσεων συνεργασίας, με την παράλληλη κατασκευή ενός ρωσικού διαστημικού σταθμού να μεταφέρει τον κατακερματισμό της παγκόσμιας τάξης στο διάστημα. Αυτό δεν είναι ούτε νέο ούτε μεμονωμένο γεγονός, αλλά μια επιτάχυνση διακριτικών κινήσεων που ξεκίνησαν πριν από χρόνια και οδήγησαν τη Μόσχα να ανοίξει νέους δρόμους για τη διαστημική συνεργασία, για παράδειγμα στη Λατινική Αμερική. Το 2021, η Ρωσία σύναψε συμφωνία διαστημικής συνεργασίας με το Μεξικό, το οποίο εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (ή GLONASS, το ρωσικό ακρωνύμιο αυτής της έκδοσης του αμερικανικού GPS ή του ευρωπαϊκού Galileo), που έχει ήδη εγκατασταθεί στη Νικαράγουα από το 2017. Η Κίνα, από την πλευρά της, έχει επίσης δαπανήσει σχεδόν μια δεκαετία για την κατασκευή του σταθμού Espacio Lejano στην Αργεντινή, εγείροντας υποψίες στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη διπλή χρήση του για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς.

  1. Αναποτελεσματικά παγκόσμια πλαίσια συλλογικής ασφάλειας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι όσο περισσότερους κινδύνους ενέχει μια γεωστρατηγική αντιπαράθεση, τόσο πιο απαρχαιωμένα εμφανίζονται τα πλαίσια συλλογικής ασφάλειας. Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρότυπα αρχιτεκτονικής ασφάλειας έχουν αλλάξει δραματικά. Από τη μία πλευρά, ο ρόλος του ΝΑΤΟ έχει αναζωογονηθεί. Από την άλλη, οι εικόνες της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής ενίσχυσαν την αντίληψη ενός διεθνούς συστήματος ασφαλείας που καταρρέει και αύξησαν τα αισθήματα ευπάθειας και στρατηγικού αποπροσανατολισμού που πυροδοτήθηκαν από τις δομικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο πυρηνικός αφοπλισμός είναι αντίστροφος. Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες – συνεχίζουν να επεκτείνουν και να εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και φαίνεται να ανεβάζουν τη σημασία τους στις στρατιωτικές τους στρατηγικές. Εν τω μεταξύ, η τεχνολογική πρόοδος – πλέον αποφασιστικός παράγοντας και πεδίο αντιπαράθεσης – συνεχίζει να στερείται διεθνούς πλαισίου για τη ρύθμιση των γεωπολιτικών σχέσεων στον κυβερνοχώρο.

Ομοίως, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επίσης άρει το ταμπού σχετικά με τις πυρηνικές απειλές, ακόμη κι αν παραμένουν ρητορικές προς το παρόν. Με τη σειρά του, ξεκίνησε μια νέα συζήτηση για την έννοια της αποτροπής. Η συρρίκνωση των πυρηνικών οπλοστασίων που χαρακτήρισε τη μεταψυχροπολεμική περίοδο έφτασε σε απότομο τέλος και εισερχόμαστε σε μια νέα δεκαετία επανεξοπλισμού. Η Κίνα έχει ξεκινήσει μια μεγάλη πυρηνική επέκταση, συμπεριλαμβανομένης, σύμφωνα με την Επετηρίδα του SIPRI, την κατασκευή περισσότερων από 300 νέων σιλό πυραύλων. Το ίδιο σουηδικό ερευνητικό ινστιτούτο εκτιμά επίσης ότι η Βόρεια Κορέα έχει συναρμολογήσει έως και 20 κεφαλές, αλλά πιθανώς έχει αρκετό  υλικό  για την κατασκευή 45 έως 55 πυρηνικών συσκευών. Ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) λέει ότι το Ιράν σχεδιάζει μια μαζική επέκταση της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου του.

Η αναντιστοιχία μεταξύ των μέσων και των προκλήσεων αποτροπής επιδεινώνεται. Η Δύση έχει αναζητήσει καταφύγιο στα παλιά της πλαίσια ασφαλείας και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναζωογονήσει τη διατλαντική σύνδεση. Η επιστροφή του πολέμου, στην κλασική του μορφή, στην άκρη της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και η Ρωσία που έγινε για άλλη μια φορά απειλή για την ασφάλεια επιτάχυναν την ενίσχυση τόσο των στρατιωτικών μυών των συμμάχων – με αυξημένες επενδύσεις όπλων και ανάπτυξη στο έδαφος – όσο και της πολιτικής του βάρος – μέσω της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας το 2023, εν αναμονή της έγκρισης της Ουγγαρίας και της Τουρκίας. Αλλά με τις παγκόσμιες γεωστρατηγικές ισορροπίες σε ροή, οι εσωτερικές αντιφάσεις του ΝΑΤΟ θα παραμείνουν ευάλωτες στον στρατηγικό αποπροσανατολισμό.

Κοιτάζοντας πέρα ​​από τα διατλαντικά πλαίσια, η αδρανής κατάσταση των μέσων συλλογικής ασφάλειας έχει περιφερειακές επιπτώσεις που ποικίλλουν ανάλογα με την εν λόγω σύγκρουση, και περιλαμβάνουν νέα κενά εξουσίας, εντεινόμενη αστάθεια και βία ή την ενίσχυση μιας μινιμέρειας που επιδιώκει να συγκεντρώσει εναλλακτικούς κοινόχρηστους χώρους ασφαλείας.

Η πολιτική αστάθεια και η βία που μαστίζουν το Σαχέλ αποτελούν παράδειγμα αυτής της αποτυχίας των περιφερειακών πλαισίων ασφάλειας καθώς και των μεταβαλλόμενων ηγεμονιών στον Παγκόσμιο Νότο. Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή έχει βιώσει διαδοχικά πραξικοπήματα σε χώρες όπως το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο, καθώς και την  εξάπλωση του τζιχαντισμού προς τον Κόλπο της Γουινέας. Όλα αυτά προστίθενται στις ανθρωπιστικές επιπτώσεις και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια μιας βαθιάς κλιματικής κρίσης. Το τέλος της Επιχείρησης Barkhane που ανακοίνωσε ο Emmanuel Macron τον Νοέμβριο του 2022 και η ενοποίηση στο έδαφος του Ομίλου Wagner –της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο– σημαίνει ότι η περιοχή αντιμετωπίζει βαθιά αλλαγή στην ανάπτυξη διεθνών δυνάμεων. Από τη μία πλευρά, η Πολυδιάστατη Αποστολή Ολοκληρωμένης Σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι (MINUSMA) επανεξετάζει το μέλλον της μετά την ανακοίνωσή της απόσυρσης στρατευμάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ακτή Ελεφαντοστού (το 2022), το Μπενίν και τη Σουηδία (μέχρι το τέλος του 2023). Από την άλλη, η σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Αφρικής που έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο θα μπορούσε να προαναγγέλλει αύξηση των συμφωνιών συνεργασίας με τη Μόσχα, η οποία παρουσιάζεται ως σύμμαχος ασφάλειας και προμηθευτής σιτηρών εν μέσω επισιτιστικής κρίσης.

Το επίπεδο αστάθειας στο Σαχέλ είναι μια συλλογική αποτυχία για τη Γαλλία, για περιφερειακές δυνάμεις όπως η Νιγηρία και για πολυμερείς πρωτοβουλίες διατήρησης της ειρήνης, ειδικά των Ηνωμένων Εθνών.

Ακριβώς όπως κάνουν στο Σαχέλ, πολλοί παράγοντες επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τα κενά περιφερειακής ηγεσίας σε άλλα περιβάλλοντα κρίσης για να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία  να προωθήσουν τα εθνικά τους συμφέροντα. Οι διάφορες παγωμένες συγκρούσεις – οι οποίες τείνουν να μην περιλαμβάνουν ειρηνευτικές συμφωνίες, αλλά παύση των εχθροπραξιών με βάση ένα de facto status quo – θα μπορούσαν να ξεπαγώσουν ανά πάσα στιγμή και να δημιουργήσουν νέα hotspots το 2023. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα έντονος στη γειτονιά της Ρωσίας και σε άλλες περιοχές υπό την επιρροή του Κρεμλίνου. Κάποια χόβολα άρχισαν ήδη να λάμπουν το 2022.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι εχθροπραξίες επανεμφανίστηκαν μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, οδηγώντας παλιούς παίκτες όπως η ΕΕ – κοιτάζοντας το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν – να επιδείξουν ανανεωμένο ενδιαφέρον για την περιοχή, εκμεταλλευόμενοι το κενό που άφησε η Ρωσία για να ανοίξει νέους χώρους συνεργασίας. Τον Σεπτέμβριο, πολυήμερες συγκρούσεις μεταξύ Κιργιζίων και Τατζίκικων συνοριοφυλάκων άφησαν εκατοντάδες νεκρούς και προκάλεσαν αυξανόμενες εντάσεις, με τις δύο χώρες να κατηγορούν την άλλη για συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα.

Ομοίως, στον Ινδο-Ειρηνικό, όπου ο συστημικός ανταγωνισμός μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι ιδιαίτερα έντονος, έχουν προκύψει μικρομερείς συμφωνίες που επικεντρώνονται σε κοινά συμφέροντα ασφάλειας και υπερβαίνουν τις απλές γεωγραφικές εκτιμήσεις τυπικές τέτοιων ομάδων στο παρελθόν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο μινιμαλισμός θεωρείται ως πιθανή απάντηση στην αναποτελεσματικότητα των σημερινών πολυμερών πλατφορμών, που παραμένουν όμηροι του γεωστρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Το 2022, η συνεργασία ενισχύθηκε στον Τετραγωνικό Διάλογο για την Ασφάλεια (γνωστός ως Quad), –τη συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας–, αν και το πρώτο έτος του AUKUS – το ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται για να ορίσει το σύμφωνο μεταξύ της Αυστραλίας , το ΗΒ και τις ΗΠΑ – έφεραν πολύ περιορισμένη πρόοδο. Το 2023 θα δείξει εάν αυτή η τάση θα παγιωθεί και οι μικρομερείς πρωτοβουλίες συνεχίζουν να επεκτείνονται – η ένταξη της Νότιας Κορέας στο «Quad Plus» θα ήταν ένα σημάδι αυτού. Θα δούμε επίσης πόσο πολύ άλλες αναδυόμενες πρωτοβουλίες επιταχύνουν τη διάβρωση των υφιστάμενων ακρογωνιαίων λίθων της πολυμερούς και περιφερειακής συνεργασίας.

Η αποδυνάμωση της πολυμέρειας και των χώρων που προορίζονται να διέπουν τις παγκόσμιες προκλήσεις δεν επηρεάζει μόνο τα πλαίσια συλλογικής ασφάλειας, αλλά και τους μηχανισμούς προώθησης και διασφάλισης της ειρήνης. Η κραυγαλέα απουσία των Ηνωμένων Εθνών από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η λειτουργία του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) είναι δύο παραδείγματα. Η επανεξέταση της παγκόσμιας ασφάλειας σημαίνει επίσης να εξοπλιστούμε με όργανα ειρήνης και η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει βαθύνει αυτή την αποτυχία. Το 2023 θα είναι η χρονιά που θα εξετάσουμε πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος – ακόμα κι αν η στρατιωτική κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο και η πολιτική κατάσταση στη Ρωσία φαίνονται δυσάρεστες για τις διαπραγματεύσεις. Όσο περισσότερο περνάει ο καιρός, τόσο χειρότερα θα γίνεται για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δεδομένης της ανακατανομής της πολιτικής εξουσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός του Κρεμλίνου – κάτι που είναι πολύ δύσκολο να αποσαφηνιστεί από έξω. Όμως τα θεμέλια του Πουτινισμού ραγίζουν.

Οι διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία θα χρειαστούν πλαίσια και μέσα που θα λειτουργήσουν. Οι υπάρχοντες χώροι –οι συμφωνίες του Μινσκ και η διαμεσολάβηση του ΟΑΣΕ– έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαϊκές διαφωνίες σχετικά με το μέλλον της σχέσης της ΕΕ με τη Ρωσία είναι πιθανό να επανεμφανιστούν με μεγαλύτερη ισχύ το 2023. Εν τω μεταξύ, δεν μπορεί να αποκλειστεί η εγκαθίδρυση μιας παγωμένης, χρόνιας σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία – όπως ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ , ο Josep Borrell, έχει αναγνωρίσει.

Επομένως, το 2023 μπορεί να μην είναι η χρονιά που θα δούμε να εμφανίζονται νέες δομές ειρήνης, αλλά είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς να τις δημιουργήσουμε.

  1. Οι μεταβάσεις συγκρούονται

Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, που φαινόταν να συνεργάζονται χέρι-χέρι για την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου κόσμου, συγκρούστηκαν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο αντίκτυπος των κυρώσεων στη Ρωσία έχουν αλλάξει τις αγορές, τις εξαρτήσεις, τις δεσμεύσεις για το κλίμα και ακόμη και τα αναμενόμενα χρονοδιαγράμματα για τη μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Άρα, η επίδραση αυτής της κρίσης έχει επιταχύνει ή σαμποτάρει την ενεργειακή μετάβαση;

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ένα σημείο καμπής για την αλλαγή πολιτικής και τις αγορές ενέργειας «όχι μόνο για την ώρα, αλλά για τις επόμενες δεκαετίες». Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, ο φόβος της έλλειψης προσφοράς κατά τη διάρκεια του χειμώνα ενίσχυσε τη ζήτηση για άνθρακα. Οι τρέχουσες τάσεις της αγοράς και οι οικονομικές τάσεις υποδηλώνουν ότι η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα αυξήθηκε κατά 0,7% το 2022 και θα αυξηθεί το 2023 στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών. Η κατασκευή νέων υποδομών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη και την Κίνα, οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, η επαναλειτουργία των ήδη κλειστών σταθμών και η επέκταση των ορίων στις ώρες λειτουργίας τους σημαίνουν ότι παρά τους δείκτες μεταβαλλόμενων τάσεων , οι φιλοδοξίες για το κλίμα που απαιτούνται για την αντιστροφή της τρέχουσας πορείας υπονομεύονται και παραμένουμε σε καλό δρόμο για άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,5ºC έως το 2100, σύμφωνα με τη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC). Η πυρηνική ενέργεια ενισχύεται επίσης – με νέες μονάδες να κατασκευάζονται στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και τη Γερμανία και το Βέλγιο να αναβάλλουν το κλείσιμο των αντιδραστήρων έως το 2023 και το 2032, αντίστοιχα. Το 2023 θα τεθεί σε ισχύ η αμφιλεγόμενη προσθήκη φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση των πράσινων ενεργειών της ΕΕ.

Ο φόβος ενός χειμώνα ελλείψεων εφοδιασμού και ενεργειακών κρίσεων για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά έχει επιταχύνει την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς ενέργειας της ΕΕ. Η Ευρώπη συμφώνησε να αυξήσει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (κατά 70%, σύμφωνα με τον Bruegel), για να μειώσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο και έχει συνάψει νέες συμφωνίες αγοράς φυσικού αερίου με χώρες όπως η Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν και η Αλγερία. Το 2023, θα χρειαστούν πιο ισχυρές προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα ενός μέλλοντος χωρίς ρωσικό αέριο, το οποίο παρείχε το 17,2% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2022 και επέτρεψε σε μεγάλους καταναλωτές όπως η Γερμανία να εγγυηθούν τα αποθέματά τους. Στην Κίνα, η ζήτηση για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και άλλων πηγών ενέργειας ενδέχεται να επανενεργοποιηθεί καθώς η πολιτική της για μηδενικό COVID-19 τελειώνει.

Μόλις περάσει ο χειμώνας, ο κόσμος θα πρέπει να αναζητήσει νέους παρόχους ενέργειας πέρα ​​από τη Ρωσία. Ο νέος παγκόσμιος ανταγωνισμός που θα προκύψει θα διατηρήσει τις τιμές ψηλά. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η Ευρώπη ενδέχεται να αντιμετωπίσει έλλειμμα 30 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) στα αποθέματα φυσικού αερίου της το καλοκαίρι του 2023. Καθώς η Αφρική αναδεικνύεται σε μια πολυπόθητη περιοχή για πολλούς ενδιαφερόμενους που επιδιώκουν να επενδύσουν στον ενεργειακό της τομέα – ειδικά χώρες παραγωγούς όπως η Αλγερία, η Νιγηρία και η Τανζανία – το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη καθαρότερων εναλλακτικών λύσεων στην ήπειρο θα μπορούσε να εκτροχιαστεί. Το 2023 θα είναι σημαντικό να αξιολογηθεί η προθυμία της ΕΕ να εμμείνει στις φιλοδοξίες της για μια μετάβαση ακριβώς προς την Αφρική, με την έναρξη της εφαρμογής του «ΕΕ-Αφρική: Παγκόσμιο Επενδυτικό Πακέτο Πύλης» που παρουσιάστηκε στις αρχές του 2022.

Το άλλο μεγάλο στοίχημα στον αγώνα διαφοροποίησης της ενέργειας είναι η μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – με την ηλιακή ως κύρια εναλλακτική χάρη στην τιμή και τη σχετικά γρήγορη κατασκευή και εγκατάσταση. Προς το παρόν, τα μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα των ΗΠΑ έχουν σώσει τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος προτείνει την επένδυση 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ενεργειακή ασφάλεια και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής την επόμενη δεκαετία. Οι μεγάλες οικονομίες της Ασίας επιδιώκουν επίσης να αυξήσουν τους στόχους τους για καθαρή ενέργεια (Κίνα, Ινδία και Νότια Κορέα) και να ολοκληρώσουν γρήγορα μια πράσινη μετάβαση (Πρόγραμμα Πράσινος Μετασχηματισμός της Ιαπωνίας). Στην Ευρώπη, το σχέδιο REPowerEU και η στρατηγική της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια στοχεύουν να αυξήσουν την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στα 320 γιγαβάτ μέχρι το 2025. Ωστόσο, για την επίτευξη αυτών των στόχων, η Ευρώπη κοιτάζει όλο και περισσότερο προς την Κίνα – οι εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών που παράγονται στην Κίνα έχουν αυξηθεί κατά 121% από τις αρχές του 2022, σύμφωνα με την InfoLink, μια Ταϊβανέζικη εταιρεία συμβούλων που ειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε αυτή τη μετάβαση, ο ανταγωνισμός για τις σπάνιες γαίες θα βρίσκεται στο επίκεντρο και το 2023 η ΕΕ θα παρουσιάσει τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών της. Η ΕΕ στοχεύει να αποφύγει μια νέα εξάρτηση από την Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής αυτών των ορυκτών και τα εξαρτήματα που χρειάζονται για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών, καθώς και τις ηλεκτρικές μπαταρίες και τα τεχνολογικά εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για τις «δίδυμες μεταβάσεις». του κλίματος και της τεχνολογίας.

Ορισμένες μελέτες προειδοποιούν ότι ένας πολύ συγκεκριμένος αριθμός στοιχείων που είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη και ψηφιακή επανάσταση –και πολύ πιο σπάνια σε συμπυκνωμένη καθαρότητα από το γνωστό λίθιο, το κοβάλτιο, το πυρίτιο και το βολφράμιο– θα μπορούσε να αρχίσει να σπανίζει ήδη από το 2025. Αν και ανανεώσιμες οι ενέργειες εξακολουθούν να είναι πιο προσιτές από τα ορυκτά καύσιμα, οι εντάσεις στην αγορά λόγω πληθωρισμού, η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι αυξανόμενες τιμές σπάνιων γαιών και μετάλλων οδήγησαν το κόστος κατασκευής αιολικών πάρκων να αυξηθεί κατά 7%, τα ηλιακά πάνελ να διπλασιαστούν και οι μπαταρίες για την αποθήκευση ενέργειας να αυξηθούν κατά 8% το 2022 και ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνονται παγκοσμίως το επόμενο έτος.

Εδώ επιταχύνεται η σύγκρουση μεταξύ των δύο μεταβάσεων. Η ψηφιοποίηση θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της απαλλαγής από τον άνθρακα και την ανάπτυξη νέων μοντέλων κυκλικής οικονομίας. Τα οφέλη του είναι ξεκάθαρα: σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι ψηφιακές τεχνολογίες θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 15%. Νέες τεχνολογίες – όπως το 5G, το Διαδίκτυο των πραγμάτων και η τεχνητή νοημοσύνη – έχουν παρουσιαστεί ως εργαλεία για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και των υλικών, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την πρόβλεψη και παρακολούθηση του καιρού προκειμένου να αναπτυχθούν καλύτερες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Και όμως, καθώς η ψηφιοποίηση –και ο τεχνολογικός μετασχηματισμός που συνεπάγεται– επιταχύνεται και εξαπλώνεται, τόσο ο αντίκτυπός της στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή.

Το διαδίκτυο ευθύνεται για το 3,8% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 και το 7% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος εάν συμπεριλάβουμε την εξόρυξη μετάλλων και σπάνιων γαιών που απαιτούνται για το υλικό του, τη μεταφορά αυτών των υλικών και τον αντίκτυπο των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Οι τάσεις προς τη χρήση νέων τεχνολογιών όπως τα κρυπτονομίσματα, το σύννεφο, η τεχνητή νοημοσύνη, το μετασύμπαν και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων θα σημαίνουν ότι η ζήτηση ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Παράλληλα, η παραγωγή της φυσικής υποδομής του ψηφιακού συνεπάγεται εξαιρετικά ρυπογόνες διαδικασίες εξόρυξης. Η μικρή διάρκεια ζωής ορισμένων από αυτά τα προϊόντα και η ανάγκη ανανέωσης και ενημέρωσης του εξοπλισμού λόγω των τεχνολογικών καινοτομιών σημαίνει επίσης περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα, από τα οποία μόνο το 17,3% ανακυκλώνεται. Πάνω από το 80% καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στη φύση, μολύνοντας τη γη και τα υπόγεια ύδατα και επηρεάζοντας τα συστήματα τροφίμων και νερού, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Είναι οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από το ψηφιακό χάσμα, καθώς και από την έλλειψη επενδύσεων και πρόσβασης σε πράσινες τεχνολογίες. Η πιο πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2022 ανέφερε ρητά αυτή την ένταση: «Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν σημαντικές δυνατότητες να συμβάλουν στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές… Ωστόσο, εάν αφεθεί αδιαπραγμάτευτος, ο ψηφιακός μετασχηματισμός πιθανότατα θα αυξήσει τη ζήτηση ενέργειας, θα επιδεινώσει τις ανισότητες και τη συγκέντρωση ισχύος, αφήνοντας πίσω τις αναπτυσσόμενες οικονομίες με λιγότερη πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες». Το έλλειμμα χρηματοδότησης για το κλίμα της Αφρικής είναι 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια και της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης.

  1. Παγκόσμια οικονομική ύφεση;

Οι επιπτώσεις του πολέμου  της Ουκρανίας στην ενέργεια, οι επίμονες διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και οι νομισματικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν για τη διαχείριση του αυξανόμενου πληθωρισμού έχουν οδηγήσει σε απαισιοδοξία για το οικονομικό μέλλον του 2023. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στο τέλος του 2022 θα είναι περίπου 3,2%. Ωστόσο, στις προβλέψεις για το επόμενο έτος το ποσοστό πέφτει στο 2,7% – το χαμηλότερο από το 2001, με εξαίρεση το πλήγμα από την πανδημία το 2020. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε σύντομα να εισέλθει σε μια ελαφρά τεχνική ύφεση ή στασιμότητα. Αυτό είναι ένα ζοφερό σενάριο για έναν κόσμο που εξακολουθεί να προσπαθεί να αναστρέψει τις κοινωνικές και οικονομικές καταστροφές της πανδημίας, καθώς αντιμετωπίζει για άλλη μια φορά την αστάθεια.

Ο πληθωρισμός – τον ​​οποίο αναφέραμε ως βασικό έναυσμα αποσταθεροποίησης πέρυσι – συνέχισε να αυξάνεται. Οι αιτίες είναι πολλαπλές, συμπεριλαμβανομένων των σημείων συμφόρησης στον εφοδιασμό, του αυξημένου ενεργειακού κόστους και των δημοσιονομικών κινήτρων. Οι οικονομολόγοι διαφωνούν σχετικά με τον σχετικό αντίκτυπό τους και, ως εκ τούτου, σχετικά με την καταλληλότερη θεραπεία.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί το 2022, με ετήσιο παγκόσμιο μέσο όρο 8,8%, πέφτοντας στο 6,5% το 2023 και στο 4,1% το 2024. Ωστόσο, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι οι τρέχουσες πολιτικές μπορεί να μην είναι αρκετές για τη μείωση του πληθωρισμού, άλλα Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας υπερβολικής αντίδρασης που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις επιπτώσεις αυτής της αύξησης των τιμών. Τα νομισματικά μέτρα της ΕΚΤ για τον περιορισμό του πληθωρισμού θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, από την πλευρά της, αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το 2023.

Σε ορισμένα μέρη του πλανήτη, οι οικονομικοί, νομισματικοί και κοινωνικοί κίνδυνοι είναι πιθανό να καταστήσουν το 2023 ιδιαίτερα εύφλεκτο. Στη Μέση Ανατολή, ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά, με τον Λίβανο, την Τουρκία και το Ιράν να καταγράφουν αυξήσεις τιμών κατά 162%, 85% (η υψηλότερη από τον Ιούνιο του 1998) και 41%, αντίστοιχα, καθιστώντας την πρόσβαση σε τρόφιμα ακόμη πιο δύσκολη για σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Η Συρία και η Υεμένη έχουν επίσης δει την τιμή του βασικού καλαθιού να αυξάνεται κατά περίπου 97% και 81%, αντίστοιχα.

Με τις προεδρικές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται πυρά για πολιτικές που έχουν πλήξει την τουρκική λίρα, τροφοδοτώντας μια νομισματική κρίση στη χώρα. Η πτώση της λίρας κατά 44% το 2021 και 29% το 2022 ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού, μαζί με τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας.

Το πέσο Αργεντινής έχει χάσει επίσης το 41% ​​της αξίας του έναντι του δολαρίου στις ανεπίσημες και χρηματοπιστωτικές αγορές και το 2022 θα τελειώσει με τις τιμές να αυξηθούν κατά περίπου 97%, ενώ οι προβλέψεις για το 2023 υποδηλώνουν άνοδο 95,9% (σε σύγκριση με το 60% που προβλέπεται από η κυβέρνηση στον εθνικό προϋπολογισμό). Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής υφίσταται υψηλό πληθωρισμό εδώ και χρόνια, που επιδεινώθηκε από τον Μάρτιο από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Η Αργεντινή δεσμεύτηκε στο ΔΝΤ να επιτύχει δημοσιονομική ισορροπία το 2024, στόχος που φαίνεται όλο και πιο μακρινός και το υψηλό δημόσιο χρέος επιβαρύνει πολύ την οικονομία της χώρας και τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2023.

Αυξάνεται ο κίνδυνος μιας κρίσης χρέους που εξαπλώνεται στις αναδυόμενες οικονομίες το 2023. Η Σρι Λάνκα ήταν ο πρώτος συναγερμός. Τον Μάιο του 2022, η χώρα δήλωσε ανίκανη να πληρώσει τόκους για το διεθνές χρέος της για πρώτη φορά, ανακοινώνοντας ότι δεν της έλειπαν τα δολάρια για την εισαγωγή βασικών προϊόντων. Το 2023, η πρόοδος του Ελ Σαλβαδόρ θα αξίζει επίσης να παρακολουθηθεί. Το 2022, η κυβέρνηση εφάρμοσε μια ασυνεπή νομισματική πολιτική, που χαρακτηρίζεται από εμπορικό έλλειμμα, πενιχρά αποθεματικά και, μετά την εισαγωγή του bitcoin στην οικονομία, επηρεάστηκε από την κατάρρευση του κρυπτονομίσματος τον Νοέμβριο. Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής πρέπει να αποπληρώσει 800 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2023, αλλά προς το παρόν ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ Nayib Bukele επέλεξε να εξαγοράσει το χρέος της χώρας πριν λήξει.

Σύμφωνα με τον Economist, 53 αναδυόμενες χώρες βρίσκονται στο χείλος της αδυναμίας να ανταποκριθούν στις πληρωμές του χρέους τους λόγω της αύξησης των τιμών και της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Μεταξύ των χωρών σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση το 2023 θα είναι το Πακιστάν, η Αίγυπτος και ο Λίβανος, που θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές του εξωτερικού χρέους. Θα είναι επίσης ενδιαφέρον να δούμε τις οικονομικές πολιτικές των νέων αριστερών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής και αν αναγκάζονται να σεβαστούν τις πολιτικές λιτότητας που θέτουν σε κίνδυνο τις υποσχέσεις τους για κοινωνική βελτίωση ή, αντίθετα, αν αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για τις απαραίτητες προσαρμογές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2023. Στις αρχές Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια πρόταση μεταρρύθμισης που μειώνει τη δημοσιονομική ακαμψία προκειμένου να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς στο χρέος (60% του ΑΕΠ) και έλλειμμα (3% του ΑΕΠ), τα οποία είχαν ανασταλεί στην αρχή της πανδημίας. Η Επιτροπή προσφέρει μονοπάτια προσαρμογής για κάθε χώρα, αντί να ταιριάζει σε όλους. Σε αντάλλαγμα, οι χώρες θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις εάν δεν συμμορφωθούν με τους καθιερωμένους κανόνες. Η μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης θα απαιτήσει την έγκριση των 27 και μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι παραδοσιακοί υπερασπιστές της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία, η Δανία και η Φινλανδία.

Η οικονομική αναταραχή έχει φτάσει και στις μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας. Τον Νοέμβριο του 2022, η Meta, το Twitter και η πλατφόρμα διαχείρισης πελατών Salesforce απέλυσαν 24.000 άτομα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Amazon ξεκίνησε τις μεγαλύτερες περικοπές εργατικού δυναμικού στην ιστορία της εταιρείας, σε απόλυτες τιμές, επηρεάζοντας περίπου 10.000 εργαζόμενους. Στην Κίνα, τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Baidu, η Didi και η Alibaba έχουν απολύσει περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού τους, ανάλογα με τον κλάδο. Και τον Νοέμβριο η Tencent ανακοίνωσε επίσης ότι θα απολύσει 7.000 εργαζομένους.

Ενισχυμένοι από την ψηφιακή επιτάχυνση που γνώρισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις κυρίαρχες θέσεις τους στην αγορά, οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν εκτεθεί σε διπλό stress test, το οποίο θα τους αναγκάσει να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Από τη μία πλευρά, οι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επιτόκια και τις αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα που προκαλούνται από το αυξανόμενο κόστος ζωής. Από την άλλη, ερωτήματα περιβάλλουν το μέλλον τους λόγω της εξάρτησης από σπάνιες γαίες που ήδη προκαλούν συγκρούσεις πόρων.

Ρίξτε την απότομη προσγείωση του Elon Musk στο Twitter και την πρώτη του σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σχέδιά της να περιορίσει τη μονοπωλιακή ισχύ αυτών των μεγάλων πλατφορμών και να ενισχύσει την πολιτική συγκράτησης περιεχομένου, και βλέπουμε πώς η διακρατική δύναμη αυτών των γιγάντων ανταποκρίθηκε σε μια νέα επιθυμία για ρύθμιση . Το νομοθετικό πακέτο για τις ψηφιακές υπηρεσίες και αγορές (το DSA και το DMA) που εγκρίθηκε από την ΕΕ το 2022 θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, το αργότερο

  1. Βασικά αγαθά, κρίση πρόσβασης και εγγυήσεις

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τα υπάρχοντα ζητήματα με την πρόσβαση σε ενέργεια, τροφή και πόσιμο νερό. Η παροχή παγκόσμιων δημόσιων αγαθών, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και ζωτικής σημασίας για τη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας μεταξύ των χωρών, υφίσταται επί του παρόντος τις καταστροφές του γεωπολιτικού ανταγωνισμού, μιας νέας αντιπαράθεσης για τους φυσικούς πόρους και τις επιπτώσεις της αποδυναμωμένης παγκόσμιας διακυβέρνησης και της διεθνούς συνεργασίας.

Ο αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις παγκόσμιες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, σπόρων και λιπασμάτων έχει επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση που έχει ήδη προκληθεί από τη σύγκλιση των κλιματικών σοκ, των συγκρούσεων και των οικονομικών πιέσεων. Μετά από χρόνια προόδου, αυτοί οι αλληλένδετοι παράγοντες οδήγησαν τον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από ακραία πείνα να σπάσει τα χειρότερα ρεκόρ. Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου επισιτιστική κρίση χωρίς τέλος. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 2022 περίπου 345 εκατομμύρια άνθρωποι σε 82 χώρες ζουν σε κατάσταση οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας ή υψηλού κινδύνου, περίπου 200 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι πριν από την πανδημία

Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μια περιοχή που έχει ήδη χτυπηθεί από τον πληθωρισμό και που εισάγει πάνω από το 50% του σιταριού της από τη Ρωσία και την Ουκρανία, το αυξανόμενο κόστος ζωής και η έλλειψη βασικών αγαθών έχουν προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) προειδοποιεί ότι το 2023 θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο. Η φετινή επισιτιστική κρίση οφείλεται κυρίως στην υλικοτεχνική διακοπή που προκλήθηκε από τον αποκλεισμό των εξαγωγών δημητριακών και λιπασμάτων, αλλά το 2023 ο εφοδιασμός τροφίμων θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο από τις επιπτώσεις αυτών των διαταραχών στις καλλιέργειες, καθώς και από την πιθανότητα ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι ελλείψεις τροφίμων επηρεάζουν ακόμη και διεθνείς οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας, των οποίων οι πόροι για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αριθμών πείνας μειώνονται.

Στην Ουκρανία, τουλάχιστον 15,7 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική προστασία και 6 εκατομμύρια στερούνται ύδρευσης. Στο Αφγανιστάν, 8 εκατομμύρια κινδυνεύουν από λιμό. Μια πολύ σοβαρή ξηρασία στη νότια Αιθιοπία, που προστέθηκε στην πολιτική κρίση που οδήγησε σε ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Tigray, έχει ήδη εκτοπίσει 4 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ 2 εκατομμύρια κινδυνεύουν να υποστούν λιμό. Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σημειώνονται επίσης στο Νότιο Σουδάν και την Υεμένη.

Η παραβίαση ενός βασικού δικαιώματος, όπως η πρόσβαση σε τρόφιμα, επηρεάζει επίσης άμεσα άλλα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά για την υγεία, το νερό και το επαρκές βιοτικό επίπεδο απαλλαγμένο από βία. Αυτές οι αλληλένδετες κρίσεις, που προκαλούνται και επιδεινώνονται από τον πόλεμο, έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει τις ανησυχητικές αυξήσεις της έμφυλης βίας και του συναλλακτικού σεξ για φαγητό και επιβίωση που θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών.

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα παίξουν επίσης ρόλο στη μείωση των δεικτών παγκόσμιας ανάπτυξης. Περίπου 75 εκατομμύρια άνθρωποι που απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια είναι πιθανό να χάσουν την ικανότητά τους να πληρώσουν για αυτήν, πράγμα που σημαίνει ότι, για πρώτη φορά από τότε που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας άρχισε να αναφέρει δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων στον κόσμο χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια έχει αυξήθηκε και σχεδόν 100 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί και πάλι να εξαρτώνται από καυσόξυλα για το μαγείρεμα, αντί για καθαρότερες και πιο υγιεινές λύσεις.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες βιώνουν μπλακ άουτ και διαμαρτυρίες λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αδυναμίας απόκτησης ενέργειας σε προσιτές τιμές. Στην Ινδονησία έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 400 διαδηλώσεις για την τιμή της βενζίνης το 2022, ενώ στον Εκουαδόρ έγιναν περισσότερες από 1.000 διαδηλώσεις μόνο τον Ιούνιο για τις τιμές των καυσίμων. Εν τω μεταξύ, οι χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως το Κατάρ γίνονται ολοένα και πλουσιότερες.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο χειμώνας του 2023 θα είναι μια περίοδος δοκιμής των ορίων της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Ενώ έχουν γίνει διαπραγματεύσεις πολλαπλών κοινών μέτρων για την άμβλυνση των οικονομικών πιέσεων στις αγορές και τα νοικοκυριά (από κοινές αγορές φυσικού αερίου έως τη μακροπρόθεσμη αναθεώρηση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να ευνοηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην παραγωγή ενέργειας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής μείωσης κατά 10% της ακαθάριστης ηλεκτρικής ενέργειας κατανάλωση), τα μέτρα αυτά έρχονται σε σύγκρουση με τις εθνικές δημοσιονομικές αντιδράσεις ορισμένων κρατών μελών και έχουν προκαλέσει εσωτερικές τριβές μεταξύ των κυβερνήσεων, επειδή δείχνουν για άλλη μια φορά την άνιση ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει διαθέσει κεφάλαια κοντά στο 8% του ΑΕΠ της (264 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021) – περίπου διπλάσια από τα συνδυασμένα δημοσιονομικά μέτρα των επόμενων δύο μεγαλύτερων δαπανών σε απόλυτες τιμές: Γαλλία (71,6 δισεκατομμύρια ευρώ) και Ιταλία (€ 62,2 δισεκατομμύρια).

Το 2023 θα σηματοδοτηθεί η 75η επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και 30 χρόνια από την έγκριση της Διακήρυξης της Βιέννης και του Προγράμματος Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σε αυτό το πλαίσιο, τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να επιμένουν στην ανάγκη για ανανεωμένη συναίνεση για τα παγκόσμια δημόσια αγαθά, συμπεριλαμβανομένου του καθολικού εμβολιασμού – το πιο επιτακτικό παράδειγμα της επικρατούσας ανισότητας στην πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Σύμφωνα με την Oxfam, περίπου 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας σε περιοχές με λιγότερους πόρους.

Οι διαδικασίες εμβολιασμού κατά του COVID-19 αποκάλυψαν τις ανισότητες, ιδιαίτερα στην Αφρική και την ανατολική Μεσόγειο, που θα συνεχίσουν να είναι προβληματικές το 2023, ειδικά στις πιο υπερχρεωμένες χώρες τόσο του παγκόσμιου Βορρά όσο και του Νότου. Ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μέχρι το τέλος του 2022 δεν θα επιτευχθεί σε μεγάλο μέρος της Αφρικής, αλλά ούτε και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Ωκεανίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, παραδέχτηκε ότι στις αρχές του 2023 θα ξεμείνει από κεφάλαια για την αγορά και τη διανομή εμβολίων και θεραπειών για τον COVID-19, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα επιδοτούνται πλέον από τη διοίκηση. Οι προβλέψεις δείχνουν επίσης ότι τα αποθέματα των αναμνηστικών δόσεων που έχουν αγοραστεί μέχρι στιγμής θα εξαντληθούν στις αρχές του έτους. Αυτό υποδηλώνει ότι η καταπολέμηση της πανδημίας θα πέσει στην ιδιωτική αγορά σε μια χώρα όπου το 41% ​​των ενηλίκων λέει ότι δυσκολεύεται να πληρώσει ιατρικούς λογαριασμούς, κάτι που τους υποχρεώνει να χρεωθούν.

  1. Αστάθεια και κοινωνική δυσαρέσκεια

Η permacrisis επηρεάζει άμεσα την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών, η οποία μεταφράζεται σε αυξημένες κοινωνικές αναταραχές και δημόσιες διαμαρτυρίες ως εκφράσεις δυσαρέσκειας. Το 2022, έχουν καταγραφεί διαδηλώσεις σε περισσότερες από 90 χώρες λόγω προβλημάτων πρόσβασης σε δημόσια αγαθά.

Στη Λατινική Αμερική, οι υψηλές τιμές των καυσίμων προκάλεσαν διαμαρτυρίες στο Περού, τον Εκουαδόρ και τον Παναμά κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς και στην Αργεντινή, όπου οι διαδηλωτές ζήτησαν θέσεις εργασίας και βοήθεια για την αντιμετώπιση των υψηλών ρυθμών πληθωρισμού. Αυτή η κοινωνική αναταραχή θα επηρεάσει αναμφίβολα τη συσσώρευση εκλογών στον Ισημερινό και την Αργεντινή, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο του 2023, αντίστοιχα.

Ο χειμώνας της δυσαρέσκειας στην Ευρώπη –που έχει ήδη δει χιλιάδες πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία, τη Γερμανία και την Τσεχία– θα μπορούσε να ενταθεί το 2023, όταν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης θα είναι πιο ορατές. Η έρευνα της EUpinions αποκαλύπτει ότι το 49% του πληθυσμού της ΕΕ έχει ως κύριο μέλημα το υψηλότερο κόστος ζωής. Εν τω μεταξύ, οι οικονομικές θυσίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μείωσαν ελαφρώς την υποστήριξη για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με οποιοδήποτε κόστος: η υποστήριξη ήταν 74% τον Μάρτιο, αλλά τον Σεπτέμβριο –πριν από το κρύο– ήταν 67%. Με τις τιμές να είναι πιο πιθανό να παραμείνουν υψηλές παρά να εξαφανιστούν, το 2023 θα φέρει περισσότερες διαμαρτυρίες.

Η Μέση Ανατολή θα μπορούσε για άλλη μια φορά να αποτελέσει το επίκεντρο ενός νέου κύματος μαζικών διαδηλώσεων μετά τη λήξη της δημοκρατικής προόδου που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία και η Τυνησία επέστρεψε στον αυταρχισμό. Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει τα επίπεδα του 2011, όταν η κοινωνική αναταραχή και η απογοήτευση προκάλεσαν την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης, ο Λίβανος, η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Αλγερία θα μπορούσαν να δουν και πάλι διαμαρτυρίες ενάντια στα σημερινά καθεστώτα. Το Ιράν είναι μια άλλη χώρα που πρέπει να ακολουθήσει. Η καταστολή των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν μετά το θάνατο της νεαρής Κούρδος Mahsa Amini έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 488, τουλάχιστον 44 από αυτούς ήταν παιδιά, καθώς και χιλιάδες συλλήψεις. Η ανθεκτικότητα που επέδειξαν, ειδικά από τους νέους που κινητοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, θα κρατήσει ζωντανές τις διαδηλώσεις το 2023, με μεγαλύτερη κινητοποίηση μια πραγματική πιθανότητα εάν προστεθούν και άλλα παράπονα, όπως η ευαίσθητη οικονομική κατάσταση της χώρας, οι διεθνείς και περιφερειακές εντάσεις και οι επιθέσεις του Ιράν στην κουρδική περιοχή του Ιράκ.

Οι αυθόρμητες και άνευ προηγουμένου διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής της Κίνας κατά του μηδενικού COVID – που πυροδοτήθηκαν από μια πυρκαγιά στο Urumqi, πρωτεύουσα της περιοχής Xinjiang – άνοιξαν ένα στόμιο στην απογοήτευση που επικρατούσε σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που μπορεί να επανεμφανιστεί ανά πάσα στιγμή. Στην Ταϊλάνδη, τα αποτελέσματα των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το 2023, στις οποίες ο Πρωθυπουργός Prayuth Chan-o-cha θα επιδιώξει να επανεκλεγεί αφού υπηρετήσει τα οκτώ χρόνια στην εξουσία από το πραξικόπημα του 2014, θα μπορούσαν να προκαλέσουν και πάλι μαζικές διαμαρτυρίες υπέρ της δημοκρατίας.

Καθώς η πανδημία έχει ξεχαστεί, οι διαδηλώσεις που απαιτούν κοινωνική, κλιματική και ισότητα των φύλων θα επιστρέψουν επίσης στους δρόμους. Η ανακοίνωση ότι η COP28 θα διεξαχθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έπεσε σαν μολύβδινο αερόστατο μεταξύ των ακτιβιστών για το κλίμα που ήταν ήδη δυσαρεστημένοι από τη «σταδιακή κατάργηση» των ορυκτών καυσίμων και του άνθρακα που συμφωνήθηκε στις δύο τελευταίες συναντήσεις. Η διεξαγωγή μιας τόσο μεγάλης συνόδου κορυφής σε μια χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου φαίνεται να σημαίνει ότι η ελπίδα για το κλίμα πρέπει να αναβληθεί στη COP29, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην Αυστραλία, μαζί με τα νησιά του Ειρηνικού. Αλλά το κίνημα για το κλίμα θα βγει ξανά στους δρόμους το 2023. Η Εξέγερση της Εξάλειψης έχει ήδη καλέσει περισσότερους από 100.000 ακτιβιστές να περικυκλώσουν το βρετανικό κοινοβούλιο στις αρχές Απριλίου 2023, δεδομένων των αναμενόμενων δυσκολιών κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών στο COP των ΗΑΕ.

Οι διαδηλώσεις για την υποστήριξη των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων θα είναι επίσης αξιοσημείωτες, όπως έδειξαν οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, όπου το δικαίωμα στην άμβλωση ήταν σημαντικός παράγοντας για τη συμμετοχή στις εκλογές. Η ανατροπή της υπόθεσης Roe εναντίον Wade τον περασμένο Ιούνιο, η οποία εγγυήθηκε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα οδηγήσει πάνω από τις μισές πολιτείες να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις ή να περιορίσουν τους λόγους πρόσβασης σε αυτές. Καθώς αυτά τα μέτρα εγκρίνονται το 2023, ακτιβιστές για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα θα βγουν στους δρόμους και θα ξεκινήσουν δράσεις για να σταματήσουν ορισμένοι από τους περιορισμούς ή να βελτιωθεί η πρόσβαση σε αντισυλληπτικά σε κρατικό επίπεδο.

Θα ακουστούν όμως όλες αυτές οι διαμαρτυρίες; Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Μαζικής Κινητοποίησης του Χάρβαρντ, οι μη βίαιες διαμαρτυρίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, αλλά λίγες ήταν αρκετά αποτελεσματικές για να επιφέρουν αλλαγές. Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο το 42,4% των διαδηλώσεων την τελευταία δεκαετία πέτυχαν τα αιτήματά τους. Το 2020 και το 2021 το ποσοστό ήταν μόλις 8%. Σε πολλές περιπτώσεις, τα κοινωνικά δίκτυα βοηθούν να εμφανιστούν σποραδικές κινητοποιήσεις, αλλά η στροφή προς τον οριζόντιο συντονισμό σημαίνει ότι η ακτιβιστική και στρατηγική οργάνωση που βοήθησε τις διαδηλώσεις να πετύχουν τις προηγούμενες δεκαετίες έχει αντικατασταθεί.

Η άνοδος των ειρηνικών διαδηλώσεων συνέπεσε επίσης με την ομαλοποίηση της βίας ως πολιτικού εργαλείου, τόσο από τον κρατικό μηχανισμό καταστολής όσο και από ιδιαίτερα αντιδραστικούς τομείς της κοινωνίας, όπως φαίνεται από την εκτεταμένη βία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της Βραζιλίας και μετά τη νίκη του Λούλα ντα Σίλβα. καθώς και από τις στρατηγικές ορισμένων ακροδεξιών ομάδων στην Ευρώπη. Το 2022, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα στην ελευθερία της ειρηνικής συνέλευσης και του συνεταιρίζεσθαι, Clément N. Voule, κατήγγειλε την παγκόσμια τάση για στρατιωτικοποιημένες απαντήσεις στις ειρηνικές διαμαρτυρίες και τη δίωξη των διαδηλωτών. Σύμφωνα με το ACLED, το οποίο μελετά τις διαμαρτυρίες και την πολιτική βία σε όλο τον κόσμο, περισσότερες περιπτώσεις βίας κατά πολιτών σημειώθηκαν το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αν και ήταν λιγότερο θανατηφόρες. Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν μια αυξανόμενη τάση πολιτικής βίας από το 2016, με περίπου 28.000 περιπτώσεις παγκοσμίως, 12.000 εκ των οποίων στη Λατινική Αμερική. Στην Αφρική, το εκλογικό ημερολόγιο του 2023 περιλαμβάνει σημαντικές ημερομηνίες γύρω από τις οποίες αναμένονται διαδηλώσεις κατά των σημερινών ηγετών, όπως η Ζιμπάμπουε και η Σιέρα Λεόνε, καθώς και αυξημένη πολιτική βία, όπως στην περίπτωση της Νιγηρίας, όπου το 2022 τελείωσε με χιλιάδες πράξεις βίας απειλώντας τις εκστρατείες για τις προεδρικές εκλογές στα τέλη Φεβρουαρίου 2023.

Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν την παραδειγματική περίπτωση, όπου ένα αυξανόμενο ποσοστό του κοινού έχει αποδεχθεί τη χρήση πολιτικής βίας τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με μια μελέτη του UC Davis που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του 2022, το 20,5% των Αμερικανών πιστεύει ότι η πολιτική βία είναι γενικά δικαιολογημένη και το 2% – περίπου 5 εκατομμύρια Αμερικανοί – θα ήταν πρόθυμοι να σκοτώσουν κάποιον για έναν πολιτικό στόχο. Σε ένα ιδιαίτερα πολωμένο πλαίσιο, παρατηρείται αύξηση των βίαιων ενεργειών και των μαζικών πυροβολισμών που σχετίζονται με εμπρηστικές συζητήσεις γύρω από θέματα όπως ο ρατσισμός και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με τη δυσκολία υιοθέτησης νομοθεσίας για τον έλεγχο των όπλων, τροφοδοτεί την πιθανότητα ξεσπάσματος βίας που θα αποσταθεροποιήσει τη χώρα καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2024.

  1. Τα κινήματα και τα αιτήματά τους διασπώνται και ατομικοποιούνται

Ο Εμανουέλ Μακρόν το περιγράφει ως “το τέλος της αφθονίας”, ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι θα έρθει το “τέλος του φθηνού” (είτε πρόκειται για χρήματα είτε για κόστος παραγωγής).

Επικρατεί ένα αίσθημα εξάντλησης: ο χρόνος για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής εξαντλείται, η αλληλεγγύη σπανίζει, χάνουμε την αγοραστική μας δύναμη για την κάλυψη των πιο βασικών μας αναγκών, το άγχος για το νερό κυριαρχεί, και πάνω απ’ όλα, έχουμε μείνει με ένα αίσθημα ευθραυστότητας. Το λεξικό Collins English Dictionary αποκαλεί “permacrisis” μια “παρατεταμένη περίοδο αστάθειας και ανασφάλειας” που προκαλείται από μια αλυσίδα γεγονότων που επηρεάζουν την πραγματικότητά μας. Οι ανισότητες αυξάνονται εδώ και χρόνια, αλλά το μοντέλο φαίνεται τώρα να έχει καταρρεύσει και, μπροστά σε μια τόσο βαθιά διαρθρωτική αλλαγή, οι φόβοι και η ανησυχία συσσωρεύονται.

Οι διαμαρτυρίες αυξάνονται τόσο στις δημοκρατίες όσο και στις δικτατορίες, αλλά σε κάθε περίπτωση λαμβάνουν χώρα σε κατακερματισμένες, πολωμένες κοινωνίες. η “διάβρωση της κοινωνικής συνοχής” είναι ο κίνδυνος που έχει επιδεινωθεί περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο μετά το ξέσπασμα του COVID-19, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνου 2022, και θεωρείται κρίσιμη απειλή για τον κόσμο, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Μια έκθεση του Pew Research Center από τον Νοέμβριο του 2022 καταγράφει τη Νότια Κορέα (90%), τις Ηνωμένες Πολιτείες (88%), το Ισραήλ (83%), τη Γαλλία (74%) και την Ουγγαρία (71%) ως τις πέντε χώρες που αναλύθηκαν και στις οποίες το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών δηλώνει ότι στη χώρα τους υπάρχει σημαντικός διχασμός και πολιτική ένταση. Η πόλωση βρίσκεται σε άνοδο. Το 2022, οι Κάτω Χώρες (61%), ο Καναδάς (66%), το Ηνωμένο Βασίλειο (68%), η Γερμανία (68%) και η Ισπανία (68%) κατέγραψαν αύξηση άνω των δέκα ποσοστιαίων μονάδων στην αντίληψη των πολιτών για την πολιτική σύγκρουση μεταξύ των υποστηρικτών διαφορετικών κομμάτων, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μεγατρική τάση προς τον παγκόσμιο κατακερματισμό έχει φτάσει ακόμη και στα κινήματα διαμαρτυρίας και στα αιτήματά τους. Η πόλωση και ο διχασμός που υπάρχει στις κοινωνίες τόσο του παγκόσμιου Βορρά όσο και του Νότου αναπαράγονται στα κοινωνικά κινήματα, ακόμη και σε εκείνα που έχουν χειραφετητικούς στόχους, όπως η βελτίωση της αναγνώρισης των δικαιωμάτων μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.

Το φεμινιστικό κίνημα, για παράδειγμα, έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια σε διχασμούς για μείζονα ζητήματα όπως η σεξουαλική εργασία, ο ορισμός του αντικειμένου του φεμινισμού, η εννοιολόγηση του ίδιου του φύλου και η ένταξη των τρανς ατόμων. Εκφράσεις βίας έχουν ανταλλαγεί ακόμη και από τμήματα του κινήματος με αντίθετες απόψεις, έχει καλλιεργηθεί η παραπληροφόρηση και, στο εσωτερικό της ομάδας, έχουν επανέλθει στην επιφάνεια συζητήσεις που θεωρούνταν ότι είχαν λήξει εδώ και δεκαετίες. Σε αυτούς τους χώρους, η αμφιβολία και ο διχασμός έχουν παγώσει ή καταπνίξει τις προοδευτικές προόδους λόγω των αντιφατικών προτεραιοτήτων των διαφόρων παρατάξεων μέσα στο κίνημα. Αυτός ο διαχωρισμός, με τη σειρά του, έχει ανοίξει χώρους για ορισμένους συντηρητικούς κοινωνικούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς τομείς να κινητοποιηθούν ενάντια σε αυτό που θεωρούν “ιδεολογία των φύλων”, υιοθετώντας θέσεις που ψευδώς ορίζονται ως φεμινιστικές. Αυτή η οπισθοδρόμηση απειλεί βασικά δικαιώματα και ελευθερίες, καθώς και τροφοδοτεί βίαιους λόγους κατά των γυναικών και άλλων ομάδων, όπως τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και οι μετανάστες.

Οι διαμαρτυρίες στο κίνημα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή έχουν αναπτύξει διαφορετικές στρατηγικές τα τελευταία χρόνια. Στα τέλη του 2022, εμφανίστηκαν νέες μορφές διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένων εντυπωσιακών ενεργειών, όπως η αυτοκόλληση σε πίνακες ζωγραφικής ή το πότισμα της τέχνης με ντοματόσουπα, οι οποίες τράβηξαν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και επανέφεραν τη δράση για το κλίμα στη δημόσια συζήτηση. Ο στόχος Να σπάσουμε την ψευδαίσθηση ότι “όλα είναι μια χαρά”, χρησιμοποιώντας δράσεις που επηρεάζουν και διαταράσσουν την καθημερινή ζωή, είτε στο δρόμο για τη δουλειά, είτε κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ή μιας επίσκεψης σε μουσείο. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις πράξεις βανδαλισμού κατέληξαν να αποσπάσουν την προσοχή από την έκτακτη ανάγκη για το κλίμα, ενώ η δημόσια οργή που προκαλούν μπορεί να είναι ακόμη και αντιπαραγωγική για τους στόχους που επιδιώκουν. Ο πολιτισμός είναι επίσης κοινό αγαθό.

Σε γενικές γραμμές, όλες αυτές οι αλλαγές αντανακλούν την απογοήτευση που νιώθουν πολλοί από αυτά τα κινήματα -ιδιαίτερα οι νέοι- για την αδράνεια των κυβερνήσεων απέναντι στις κρίσεις που μας απειλούν. Το 2023, αυτός ο διασπαστικός ακτιβισμός θα είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτος, με συγκεκριμένες εκκλήσεις για πολιτική ανυπακοή.

  1. Αυταρχισμός υπό πίεση

Η υποχώρηση της δημοκρατίας συνεχίζεται, με το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού – πάνω από πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι – να ζουν σε δικτατορίες. Η έκθεση του Ινστιτούτου V-Dem για την κατάσταση της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο προειδοποιεί ότι το 2022 το επίπεδο αυτό “έπεσε στα επίπεδα του 1989”. Αυτό σημαίνει ότι 30 χρόνια δημοκρατικής προόδου έχουν σβηστεί από τον χάρτη. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η δημοκρατία που βρίσκεται υπό πίεση. Το επόμενο έτος θα εγείρει επίσης πολλά ερωτήματα για τις εκλογικές απολυταρχίες. Το 2023 αυτοί οι αυταρχικοί ηγέτες είναι πιθανό να αμφισβητούνται όλο και περισσότερο, είτε λόγω εσωτερικών διαιρέσεων στο ίδιο το σύστημα είτε λόγω της δύναμης των κινημάτων της αντιπολίτευσης.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του ιρανικού καθεστώτος ότι η λεγόμενη αστυνομία ηθικής θα διαλυθεί μετά από δύο και πλέον μήνες διαμαρτυριών για το θάνατο της Mahsa Amini, μετά τη σύλληψή της επειδή φέρεται να παραβίασε τον ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας, αποτελεί ένδειξη της εσωτερικής πίεσης που διχάζει τις ελίτ εξουσίας του Ιράν.

Η ένταση μεταξύ του μηχανισμού ασφαλείας και του θρησκευτικού μηχανισμού, με τους ηγέτες των πιο μεταρρυθμιστικών κινημάτων σε κατ’ οίκον περιορισμό ή στην εξορία, προοιωνίζει ένα περίπλοκο 2023 για το καθεστώς της Τεχεράνης.

Το ίδιο ισχύει και για τον κύριο εμπορικό εταίρο του Ιράν, την Κίνα. Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε μια τρίτη θητεία, εδραιώνοντας τη θέση του ως ο ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας εδώ και δεκαετίες, αλλά μέσα σε ένα μήνα αντιμετώπισε τις σημαντικότερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από την εποχή της Τιενανμέν το 1989. Οι διαμαρτυρίες ήταν το άθροισμα της ανησυχίας που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια τριών ετών ατελείωτων αποκλεισμών του COVID-19, του θυμού για την κακοδιαχείριση της τοπικής κυβέρνησης και των εργατικών διαμαρτυριών, όπως αυτή που ξέσπασε στο εργοστάσιο iPhone της Zhengzhou. Ξεχωριστά, μπορεί να φαίνονται απλώς ως παραδείγματα τοπικής αντιπολίτευσης που εμφανίζονται περιοδικά σε μια τεράστια χώρα, αλλά μαζί αντανακλούν την επικρατούσα κοινωνική αναταραχή μεταξύ των φοιτητών, των μεταναστών εργατών και της μεσαίας τάξης

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετωπίζει επίσης έντονες πιέσεις, σε όλα σχεδόν τα μέτωπα. Η κοινωνική δυσαρέσκεια στη Ρωσία -απούσα από τους δημόσιους χώρους ή λογοκριμένη- βρίσκει άλλους τρόπους διαμαρτυρίας, ιδίως μέσω των κοινωνικών δικτύων. Η δημόσια υποστήριξη για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μειωθεί απότομα τους τελευταίους μήνες, κάτι που είναι πιθανό να γίνει πιο αισθητό όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος. Οι διαιρέσεις κοντά στην κορυφή της πουτινικής πυραμίδας είναι μια άλλη πηγή πίεσης, αν και είναι δύσκολο να εντοπιστεί στη σκιά που ρίχνει η εξαιρετικά προσωποποιημένη εξουσία του προέδρου. Ωστόσο, οι πυλώνες που στηρίζουν το καθεστώς, όπως οι siloviki, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), το κόμμα “Ενωμένη Ρωσία”, η Εθνική Φρουρά και οι ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένων προσωπικοτήτων με αυξανόμενη προβολή και δύναμη στο Κρεμλίνο, όπως ο Yevgeny Prigozhin, επικεφαλής του Ομίλου Wagner, πιέζονται επίσης από το τι συμβαίνει στο στρατιωτικό μέτωποΟι εικασίες σχετικά με το πολιτικό μέλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν και μια Ρωσία χωρίς αυτόν θα ενταθούν τους επόμενους μήνες.

Οι ισχυροί άνδρες φαίνεται να βρίσκονται σε κρίση. Ο Ζαΐρ Μπολσονάρου έχασε τις εκλογές στη Βραζιλία, ενώ το κύμα των Τραμπ έπεσε στο κενό στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ. Με τον Ρον ΝτεΣάντις, μια ανερχόμενη φιγούρα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τώρα έναν συντηρητικό αντίπαλο για να μετρήσει τις δυνάμεις του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024. Αυτά είναι σαφή προειδοποιητικά σημάδια για ηγέτες όπως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι ελπίδες του για επανεκλογή απέναντι σε μια αντιπολίτευση που εμφανίζεται πιο ενωμένη και ισχυρότερη από ποτέ.

Πρέπει επίσης να παρακολουθούμε τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα με τον Νικολάς Μαδούρο. Η ενεργειακή κρίση έχει ανοίξει νέους χώρους που θα μπορούσαν να προσφέρουν ευκαιρίες πριν από τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2024. Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας επιδιώκει να οργανώσει προκριματικές εκλογές το 2023 για να επιλέξει έναν υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει το κυβερνόν κόμμα.

  1. Ρυθμιστικός κατακερματισμός, τομεακή αποπαγκοσμιοποίηση

Δεν είναι μόνο ότι ο κόσμος μας χωρίζεται στα δύο λόγω της διπολικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας. Διαμορφώνονται παράλληλοι κόσμοι, με χώρους αλληλοσυσχέτισης. Καθώς ο στρατηγικός ανταγωνισμός έχει αυξηθεί, οι εγγενείς ευπάθειες της υπερσυνδεσιμότητας έχουν ενισχυθεί. Η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο και των δύο διαδικασιών. Η πολιτική μηδενικού COVID, η οποία παραμένει σε ισχύ προς το παρόν, και η οποία μπλοκάρει μεγάλα κινεζικά διεθνή λιμάνια και επηρεάζει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, έχει επισπεύσει τον μετασχηματισμό του μοντέλου παγκοσμιοποίησης – και η διαδικασία επαναπροσδιορισμού παραμένει σε εξέλιξη.

Κάθε νέα κρίση αυξάνει την πίεση στις κυβερνήσεις να περιορίσουν τους κινδύνους. Ο παγκόσμιος αντίκτυπος της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία στις αλυσίδες εφοδιασμού και την πρόσβαση σε παγκόσμια αγαθά φαίνεται να επανέφερε τη γεωστρατηγική περιφερειοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Κίνας. Επισήμως, η κυβέρνηση του Πεκίνου μιλά για την «εποχή της διπλής κυκλοφορίας», μια περίοδο κατά την οποία η κυριαρχία των μονοκεντρικών αλυσίδων αξίας που χτίζονται γύρω από την εξαγωγική δύναμη της Κίνας θα συνυπάρχει με την πολιτική της τοπικής προσαρμογής των δικών της αλυσίδων εφοδιασμού και παραγωγής. Πράγματι, οχήματα κινεζικής κατασκευής κυριαρχούν ήδη στη μεξικανική αγορά, για παράδειγμα, και θα συνεχίσουν να το κάνουν το 2023. Η Tesla κατασκευάζει τα μισά αυτοκίνητα της στη Σαγκάη και η SEAT ανακοίνωσε ότι το πρώτο της 100% ηλεκτρικό SUV θα κυκλοφορήσει στο τέλος του 2023 από το νέο εργοστάσιο του Ομίλου Volkswagen στο Hefei (Κίνα).

Η επαναπαγκοσμιοποίηση φαίνεται επομένως να βρίσκεται σε εξέλιξη, ή ίσως μια περιφερειοποίηση της μεταβλητής γεωμετρίας σε ένα πλαίσιο επιλεκτικής αποσύνδεσης – ή διπλής κυκλοφορίας. Η ολοκλήρωση θα συνεχιστεί, ειδικά σε τομείς όπου η συνδεσιμότητα ή η αμοιβαία ανάγκη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός τομέα και η αποσύνδεση θα συμβεί σε στρατηγικούς τομείς γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, όπως η τεχνολογία, η ασφάλεια και η άμυνα. Αυτή η επιταχυνόμενη επαναφορά της παγκοσμιοποίησης, που προκλήθηκε τόσο από την πανδημία όσο και από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει επιπτώσεις πέρα ​​από τα κέντρα παραγωγής και τις αλυσίδες διανομής. Μια επανεξέταση – αμφισβήτηση, ακόμη και από ορισμένους παράγοντες – των διεθνών δομών διακυβέρνησης και του θεσμικού πλαισίου του Bretton Woods βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η εμπορική ισχύς της Κίνας υπήρξε το κύριο όργανο παγκόσμιας επιρροής της και το οικονομικό της βάρος έχει υποκινήσει τις απαιτήσεις της για περισσότερη ισχύ σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα). Αλλά με τη συζήτηση για την επαναπαγκοσμιοποίηση να κερδίζει έλξη, η Κίνα έχει επίσης επιταχύνει την ανάπτυξη του δικού της ιστού οργανισμών και μηχανισμών γεωπολιτικής επιρροής. Τον Ιανουάριο του 2022, το Πεκίνο ξεκίνησε την Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Συνεργασία, μια εκτεταμένη νέα ζώνη ελεύθερων συναλλαγών Ασίας-Ειρηνικού που περιλαμβάνει την Κίνα και αρκετούς στρατηγικούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία. Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και η ίδρυση της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομής είναι άλλα βασικά εργαλεία που θα γίνουν, τους τελευταίους μήνες και έως το 2023, σημαντικοί χώροι για αυτόν τον γεωπολιτικό μετασχηματισμό. Εν τω μεταξύ, η πιθανή ενίσχυση των BRICS το 2023 μπορεί επίσης να ενισχύσει τον ρόλο της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB). Το τρίτο Φόρουμ Belt and Road θα διεξαχθεί τον επόμενο χρόνο και θα προσπαθήσει να δώσει νέα ώθηση στην εμβληματική πρωτοβουλία εξωτερικής πολιτικής της Κίνας υπό τον Xi Jinping με στόχο την προώθηση της συνδεσιμότητας των υποδομών σε μια νέα φάση παγκοσμιοποίησης. Ωστόσο, η εικόνα της Πρωτοβουλίας Belt and Road έχει επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια από διάφορα έργα που έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ακόμη και, στην περίπτωση της Σρι Λάνκα, πτώχευσης. Το Πεκίνο ανταποκρίθηκε με νέες προτάσεις όπως η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια Δεδομένων (2020), η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ανάπτυξης (2021) και η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας (2022), οι οποίες επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις αδυναμίες του Belt and Road. Αυτά θα ενισχυθούν ως νέα πλαίσια για την κινεζική εξωτερική πολιτική το 2023, καθώς οι προτεραιότητες του Πεκίνου στρέφονται προς τον Παγκόσμιο Νότο και εδραιώνουν την επιρροή του στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αντιμέτωποι με αυτή τη νέα πραγματικότητα, οι άλλοι παίκτες στο γεωπολιτικό παιχνίδι έχουν επίσης αναπτύξει τις δικές τους στρατηγικές. Η Ουάσιγκτον έχει αυστηρότερους περιορισμούς στις τεχνολογικές ανταλλαγές με το Πεκίνο και αύξησε τις εκδηλώσεις υποστήριξής της προς την Ταϊβάν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε την οικονομική της δύναμη, με μηχανισμούς όπως το μέσο κατά του καταναγκασμού –ακόμα στο στάδιο των διαπραγματεύσεων– το οποίο προτείνει μια εναρμονισμένη δέσμη αντιμέτρων έναντι πιθανών εμπορικών απειλών από τρίτες χώρες και που προσχωρεί στον ήδη υφιστάμενο κανονισμό για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, που περιορίζει τις επενδύσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη της ΕΕ. Έχουν επίσης παρουσιαστεί και άλλες πρόσφατες πρωτοβουλίες, όπως η Global Investment and Infrastructure Partnership της G7 (2022), το Build Back Better World του Joe Biden (2021) και η Global Gateway της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2021), προκειμένου να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο για αυτούς τους χώρους επιρροής και ανάπτυξης.

Αυτός ο πολλαπλασιασμός των μέσων που περιστρέφονται γύρω από δύο ανταγωνιστικούς πυρήνες ισχύος αυξάνει τον κίνδυνο γεωοικονομικού κατακερματισμού, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Αυτός ο κατακερματισμός του κόσμου σε «ξεχωριστά οικονομικά μπλοκ με διαφορετικές ιδεολογίες, πολιτικά συστήματα, τεχνολογικά πρότυπα, διασυνοριακά συστήματα πληρωμών και εμπορίου και αποθεματικά νομίσματα» θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την ευπάθεια και τα προβλήματα πρόσβασης σε παγκόσμια δημόσια αγαθά.

Όμως η σύγκρουση μοντέλων ξεπερνά τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Οι στρατηγικές της Κίνας και της Ρωσίας μπορεί να διαφέρουν, αλλά μοιράζονται ένα παγκόσμιο όραμα αμφισβήτησης της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης. Ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί στρατιωτική δύναμη για να προσπαθήσει να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη, το Πεκίνο είναι πεπεισμένο ότι ο χρόνος και η ιστορία είναι με το μέρος του. Η Ρωσία αισθάνεται τις επιπτώσεις των νομικών, εμπορικών, οικονομικών και τεχνολογικών περιορισμών που επιβλήθηκαν το 2022 από 38 κυβερνήσεις από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, ο κύριος στρατηγικός σύμμαχός του, το Πεκίνο, επεκτείνει το εναλλακτικό του μοντέλο από μια θέση σημαντικής ολοκλήρωσης εντός του συστήματος. Για παράδειγμα, ο αποκλεισμός της χρήσης του διεθνούς συστήματος πληρωμών SWIFT από τη Ρωσία το 2022 ενίσχυσε τη διεθνοποίηση του κινεζικού γιουάν στις αγορές, ως ασφαλές καταφύγιο και νόμισμα για χρήση σε εμπορικές συναλλαγές.

  1. Όρια δοκιμών

Το 2023 θα δοκιμαστούν ατομικά και συλλογικά όρια. Η μαύρη μπάλα στο τραπέζι του μπιλιάρδου μας είναι το απροσδόκητο γεγονός ή αποτέλεσμα που μπορεί – όπως έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια – να συντρίψει διεθνείς πολιτικές προβλέψεις, χρονοδιαγράμματα και στρατηγικές. Μεταξύ των απειλών που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τους υπάρχοντες κινδύνους είναι ο πολύ αυξημένος κίνδυνος πυρηνικής επίθεσης ή ατυχήματος από τη στιγμή που η Ρωσία ενίσχυσε τη ρητορική της τους τελευταίους μήνες και οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς όπως η Zaporizhzhia στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Από τα 12.705 πυρηνικά όπλα του κόσμου, περίπου 2.000 – σχεδόν όλα ανήκουν στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες – βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού. Επιπλέον, το 2022 η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε οκτώ διηπειρωτικούς πυραύλους και πραγματοποίησε δοκιμές σε περισσότερους από 60 πυραύλους, με περισσότερους από 23 να εκτοξεύτηκαν σε μία μόνο μέρα. Η Νότια Κορέα προειδοποιεί ότι το ερώτημα δεν είναι αν θα πραγματοποιηθεί νέα πυρηνική δοκιμή, αλλά πότε. Εν τω μεταξύ, η τροποποίηση του πυρηνικού δόγματος της Βόρειας Κορέας από τον Κιμ Γιονγκ Ουν οδήγησε τη Σεούλ και την Ουάσιγκτον να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις.

Το 2023 θα παρακολουθούμε στενά για να δούμε την εμβέλεια του ωστικού κύματος που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η είσοδος ρωσικών τανκς στη γειτονική χώρα οδήγησε πολλούς να εικάσουν ότι η Ταϊβάν θα ήταν η επόμενη παγκόσμια αντιπαράθεση, ειδικά με την ένταση που αυξάνεται αυτό το καλοκαίρι μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στο νησί και τη στρατιωτική απάντηση από το Πεκίνο. Οι δύο περιπτώσεις είναι εξαιρετικά διαφορετικές, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς μια σύγκρουση στα Στενά. Ωστόσο, μια εισβολή και η αναγκαστική επανένωση της Ταϊβάν θα προκαλούσε ένα άνευ προηγουμένου σοκ στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και απρόβλεπτες γεωπολιτικές συνέπειες και υψηλό οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό κόστος για την Κίνα. Το θαλάσσιο εμπόριο και ο εναέριος χώρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, μέσω του οποίου διέρχεται περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου, θα διαταραχθεί επ’ αόριστον, επηρεάζοντας πολλές παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. Σύμφωνα με τη RAND, ένα έτος συγκρούσεων στην περιοχή θα μείωνε το ΑΕΠ της Κίνας κατά 25%-35% και το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 5%-10%. Η οικονομία της Ταϊβάν θα καταστραφεί εντελώς και θα απομονωθεί από το διεθνές εμπόριο, με σοβαρές συνέπειες για τις αλυσίδες εφοδιασμού ημιαγωγών και την υποδομή της TSMC, η οποία παράγει περίπου το 54% των πιο προηγμένων ημιαγωγών στον κόσμο και από την οποία εξαρτώνται μεγάλες εταιρείες, όπως η Apple και η Nvidia.

Η γειτονιά της Ρωσίας είναι άλλη μια τοποθεσία πιθανής αποσταθεροποίησης. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει αποδυναμώσει μόνο την εικόνα του Βλαντιμίρ Πούτιν στο εσωτερικό, αλλά και ως παράγοντα που παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια στον μετασοβιετικό χώρο. Οι πρόσφατες μάχες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, και οι πιο πρόσφατες συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ Κιργιζίας και Τατζικιστάν, είναι σύμπτωμα αυτής της γεωπολιτικής αλλαγής του παρασκηνίου. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Μολδαβία φοβούμενη ότι θα μπορούσε να είναι το επόμενο ντόμινο που θα πέσει. Με μέρος της επικράτειάς της, την Υπερδνειστερία, που ελέγχεται από ρωσικά στρατεύματα για δεκαετίες και 100% εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, είναι εξαιρετικά ευάλωτη.

Τα ολοένα και πιο επιθετικά μετεωρολογικά φαινόμενα θα μπορούσαν επίσης να θέσουν σε δοκιμασία ανεπαρκείς παγκόσμιες απαντήσεις στην επείγουσα κλιματική κρίση το 2023, ειδικά εάν προκύψουν νέοι σχετικοί κίνδυνοι, όπως η Natech – φυσικοί κίνδυνοι που προκαλούν τεχνολογικά ατυχήματα. Η τελευταία έκθεση της IPCC καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά στο περιβάλλον και στην ευημερία των ανθρώπων. Οι πλημμύρες του 2022 στο Πακιστάν και τη Νιγηρία, τα κύματα καύσωνα στην Ινδία και η επίμονη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής είναι ξεκάθαρα παραδείγματα του απρόβλεπτου και του αντίκτυπου αυτών των γεγονότων, που αυξάνουν τον αριθμό των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν βίαια από την καταστροφή του περιβάλλοντος και υπονομεύουν τα προς το ζην εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Οι θερμοκρασίες στην Αφρική, και συγκεκριμένα στο Σαχέλ, ανεβαίνουν 1,5 φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ωστόσο, οι κλιματικοί κίνδυνοι δεν είναι η μόνη κρίση που θα μπορούσε να επηρεάσει την ήπειρο. Οι αυξανόμενες εντάσεις, οι περιφερειακές συγκρούσεις που γίνονται χρόνιες, η εκλογική αναμέτρηση και η αστάθεια που συνδέεται με τα τζιχαντιστικά κινήματα στο Σαχέλ και η πιθανή επέκτασή τους προς τον Κόλπο της Γουινέας θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση ασφάλειας της περιοχής. Επιπλέον, η αβέβαιη ανάκαμψη μετά την πανδημία, οι επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων ενέργειας, δημόσιων αγαθών και χρέους και η υπάρχουσα κοινωνική δυσαρέσκεια θα μπορούσαν να φέρουν μια κλιμακωτή κρίση στην Αφρική το 2023. Οι συνέπειες, οι οποίες θα ήταν καταστροφικές για την ανάπτυξη της ηπείρου και η ευημερία των ανθρώπων της, θα είχε επίσης σημαντικές επιπτώσεις για τους φορείς που ασχολούνται με την περιφερειακή σταθερότητα, προσθέτοντας μια νέα παγκόσμια κρίση σε έναν ήδη μακρύ κατάλογο.

Η συνεχιζόμενη αστάθεια της μόνιμης κρίσης  δεν μειώνει την ανάγκη ούτε για δράση ούτε για επανασύλληψη των νέων πλαισίων συνεργασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων και μόνιμης αβεβαιότητας.

Ημερολόγιο CIDOB 2023: 75 ημερομηνίες για επισήμανση στο ημερολόγιο

1 ΙανουαρίουΑνανέωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ισημερινός, η Ιαπωνία, η Μάλτα, η Μοζαμβίκη και η Ελβετία θα ενταχθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμα μέλη, αντικαθιστώντας την Ινδία, την Ιρλανδία, την Κένυα, το Μεξικό και τη Νορβηγία, των οποίων η θητεία λήγει.

9–10 Ιανουαρίου – Σύνοδος Κορυφής Ηγετών της Βόρειας Αμερικής. Το Μεξικό φιλοξενεί τη λεγόμενη «Three Amigos Summit» (με το Μεξικό, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες), όπου θα εξεταστούν ζητήματα όπως η ακραία φτώχεια, η μετανάστευση, η ασφάλεια, η ενέργεια, η περιφερειακή διακυβέρνηση και το εμπόριο.

16–20 Ιανουαρίου – Φόρουμ του Νταβός. Ετήσια συνάντηση που συγκεντρώνει σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες, ανώτερα στελέχη από κορυφαίες εταιρείες του κόσμου, επικεφαλής διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ και αξιόλογες πολιτιστικές και κοινωνικές προσωπικότητες. Φέτος, υπό το σύνθημα «Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο», θα αντιμετωπιστούν ορισμένες από τις κύριες κοινές παγκόσμιες προκλήσεις, καθώς και η ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για την επίλυσή τους σε ένα ολοένα και πιο περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης.

27 Ιανουαρίου – 50η επέτειος της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Παρισιού. Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Βιετνάμ, την κυβέρνηση του Νοτίου Βιετνάμ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο αγοράζουν την αρχή του τέλους του πολέμου του Βιετνάμ. Τρία χρόνια αργότερα, στις 2 Ιουλίου 1976, η χώρα επανενώθηκε με το όνομα Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ.

31 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου – Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν. Το πρώτο προγραμματισμένο ταξίδι του ποντίφικα στο εξωτερικό για το 2023. Αναμένεται να ασχοληθεί με ορισμένα από τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες, σχετικά με ανθρωπιστικά ζητήματα, κοινωνικές εντάσεις και φτώχεια.

Φεβρουάριος – Σύνοδος Κορυφής Αφρικανικής Ένωσης. Ως σημερινή πρόεδρος της ΑΕ, η Σενεγάλη θα διοργανώσει τη σύνοδο κορυφής, με διάφορα μέτωπα ανοιχτά σε όλη την ήπειρο: παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια, που πλήττει ιδιαίτερα την Αφρική, επιδεινωμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις φυσικές καταστροφές. καταχρήσεις διακυβέρνησης και δημοκρατική οπισθοδρόμηση στην ήπειρο, με τέσσερις χώρες (Μπουρκίνα Φάσο, Γουινέα Κόνακρι, Μάλι και Σουδάν) να έχουν ανασταλεί από την ΑΕ. αυξήθηκε ο βίαιος εξτρεμισμός στο Σαχέλ και τη Μοζαμβίκη. εντάσεις μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου· και τα πλαίσια των σχέσεων της ΑΕ με την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία.

5 Φεβρουαρίου – Περιφερειακές και τοπικές εκλογές στο Εκουαδόρ. Αυτές οι εκλογές, για να καθοριστούν οι κύριες αιρετές θέσεις μεσαίου επιπέδου της χώρας, θα χρωματιστούν από την τρέχουσα κρίση ασφαλείας, η οποία έχει οδηγήσει σε περιοδικές κηρύξεις κατάστασης έκτακτης ανάγκης και έκτακτης ανάγκης, αυξάνοντας τις κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις στη χώρα.

5 Φεβρουαρίου – Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Η αύξηση των εντάσεων με την Τουρκία στη Βόρεια Κύπρο θα είναι κεντρικό ζήτημα στις εκλογές σε μια χρονιά που θα χαρακτηρίζεται από εκλογικό χρονοδιάγραμμα στις κύριες χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση. Με αριθμό ρεκόρ υποψηφίων, εάν κανείς δεν λάβει την πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, οι εκλογές θα κριθούν σε δεύτερο γύρο στις 12 Φεβρουαρίου.

17–19 Φεβρουαρίου – 59η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Η ετήσια συνάντηση του μεγαλύτερου ανεξάρτητου φόρουμ για τις διεθνείς πολιτικές ασφάλειας, που συγκεντρώνει στελέχη υψηλού επιπέδου από περισσότερες από 70 χώρες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι διατλαντικές σχέσεις ασφάλειας, οι τεχνολογικές συγκρούσεις ΗΠΑ-Κίνας και η συμπερίληψη των προοπτικών ασφαλείας από τον Παγκόσμιο Νότο θα είναι τα κύρια σημεία συζήτησης και συζήτησης.

25 Φεβρουαρίου – Γενικές εκλογές στη Νιγηρία. Ο Asiwaju Bola Tinubu, από το κυβερνών κόμμα All Progressives Congress (APC) και ο πρώην αντιπρόεδρος Atiku Abubakar, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (PDP), θα διεκδικήσουν τη θέση του Muhammadu Buhari, ο οποίος αποχωρεί μετά από δύο θητείες. Εκτός από τις συνήθεις προκλήσεις της μείωσης της φτώχειας, των προβλημάτων ανασφάλειας και της ηγεσίας της Νιγηρίας στην περιοχή, θα υπάρξει αυξανόμενη εσωτερική κοινωνική ένταση, η οποία απειλεί να αυξήσει την αστάθεια και την πίεση στη νιγηριανή δημοκρατία.

26 Φεβρουαρίου – 20η επέτειος του πολέμου στο Νταρφούρ. Το 2003, η κυβέρνηση του τότε προέδρου Omar al-Bashir ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον ομάδων ανταρτών στην περιοχή του Νταρφούρ, προκαλώντας μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις στη Βόρεια Αφρική, εκτοπίζοντας βίαια εκατομμύρια ανθρώπους και οδήγησε σε περισσότερους από 300.000 θανάτους. Ο Αλ Μπασίρ έπεσε σε πραξικόπημα το 2019 και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) εξέδωσε δύο εντάλματα σύλληψής του για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με το Νταρφούρ.

27 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου – Παγκόσμιο Συνέδριο για κινητά. Η Βαρκελώνη φιλοξενεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, η οποία συγκεντρώνει τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας και επικοινωνίας. Φέτος, με επίκεντρο την ταχύτητα, θα περιστρέφεται γύρω από την τεχνολογία 5G, με πέντε βασικά θέματα: Επιτάχυνση 5G. καθηλωτικές τεχνολογίες και κινητικότητα επόμενης γενιάς· δίκτυα κινητής τηλεφωνίας; η επιτάχυνση του mobile banking και η εξέλιξη των ψηφιακών νομισμάτων και ο ρόλος τους στις συναλλαγές της ψηφιακής οικονομίας σε όλο τον κόσμο· και την επέκταση των ψηφιακών τεχνολογιών.

28 Φεβρουαρίου – 25η επέτειος από την έναρξη του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Η τελευταία ένοπλη σύγκρουση στην πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν μεταξύ του αυτονομιστικού Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου και των ενόπλων δυνάμεων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, που τότε συγκροτούνταν από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Ολοκληρώθηκε με στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ και την υπογραφή της Συμφωνίας του Κουμάνοβο. Το 2008 το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία και μέχρι στιγμής έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 110 χώρες.

8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Τώρα είναι μια ημερομηνία-κλειδί στην πολιτική και κοινωνική ατζέντα πολλών χωρών, επειδή τα τελευταία χρόνια –ειδικά στη Λατινική Αμερική, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη– οι μαζικές διαδηλώσεις έχουν αποκτήσει δυναμική γύρω από έναν κοινό στόχο: τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων γύρω από ο κόσμος.

20 Μαρτίου – 20η επέτειος από την εισβολή στο Ιράκ. Η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν καταρρίφθηκε μετά από στρατιωτική επέμβαση υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, με την υποστήριξη χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, με το πρόσχημα ότι το Ιράκ είχε πρόσβαση σε όπλα μαζικής καταστροφής. Μια Προσωρινή Αρχή Συνασπισμού έλαβε την εξουσία για λίγο περισσότερο από ένα χρόνο έως ότου συγκροτηθεί μια προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση.

20–21 Μαρτίου – Δεύτερο Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ. Με την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – έναν από τους κορυφαίους χορηγούς ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο – πολιτικοί ηγέτες, ανθρωπιστικές οργανώσεις και άλλοι εταίροι θα συγκεντρωθούν σε μια περίοδο ιδιαίτερης διεθνούς σημασίας όσον αφορά την ανθρώπινη ασφάλεια, με τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, την παγκόσμια άνοδο τιμές των τροφίμων και φυσικές καταστροφές σε εύθραυστα περιβάλλοντα.

22–24 Μαρτίου – Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το νερό. Η Νέα Υόρκη θα φιλοξενήσει ένα από τα βασικά περιβαλλοντικά γεγονότα της χρονιάς. Οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας και η κοινωνία των πολιτών θα συγκεντρωθούν για να προχωρήσουν στην επίτευξη του ΣΒΑ 6 της Ατζέντας 2030, σε μια εποχή μεγάλων εντάσεων για το νερό σε μεγάλες περιοχές του κόσμου. Η φετινή εκδήλωση θα επικεντρωθεί σε πέντε βασικά θέματα: νερό για την υγεία. νερό για την αειφόρο ανάπτυξη· νερό για το κλίμα, την ανθεκτικότητα και το περιβάλλον· νερό για συνεργασία? και τη δεκαετία της δράσης για το νερό.

Πρώτο τρίμηνο – Άμυνα Κορυφής Γαλλίας-ΗΒ. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη διεξαγωγή αυτής της συνόδου κορυφής με στόχο τον καθορισμό στρατηγικών προτεραιοτήτων και για τις δύο χώρες ως απάντηση στις παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις, ιδιαίτερα την εισβολή στην Ουκρανία, τις αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα και την ανασφάλεια στο Σαχέλ. Η ανάγκη αύξησης της ευρωπαϊκής στρατηγικής στρατιωτικής αυτονομίας θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στη συζήτηση.

2 Απριλίου – Γενικές εκλογές στη Φινλανδία. Η Sanna Marin, η σημερινή πρωθυπουργός, θα επιδιώξει επανεκλογή σε ένα ταραχώδες γεωπολιτικό πλαίσιο για τη Φινλανδία που ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία και οδήγησε στην ιστορική αλλαγή εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το αίτημα παραμένει απαράδεκτο λόγω της απροθυμίας δύο κρατών μελών, της Ουγγαρίας και της Τουρκίας.

2 Απριλίου – 10η επέτειος της Συνθήκης Εμπορίου Όπλων (ATT). Η δέκατη επέτειος της μεγαλύτερης πολυμερούς συνθήκης που ρυθμίζει το διεθνές εμπόριο συμβατικών όπλων. Περισσότερες από 110 χώρες, συμπεριλαμβανομένων έξι από τους δέκα κορυφαίους παραγωγούς όπλων στον κόσμο (Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία), έχουν επικυρώσει ή προσχωρήσουν στο ATT.

10 Απριλίου – 25η επέτειος των Συμφωνιών της Μεγάλης Παρασκευής. Έθεσε τις βάσεις για τον τερματισμό τριών δεκαετιών σύγκρουσης μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία. Η έγκριση οδήγησε στην παύση της βίας και στην αποκατάσταση της αυτοδιοίκησης για τη Βόρεια Ιρλανδία.

23 Απριλίου – Νομοθετικές εκλογές στη Γουινέα-Μπισάου. Οι εκλογές θα εξαρτηθούν από την απόπειρα πραξικοπήματος του Φεβρουαρίου 2022, τη διάλυση του κοινοβουλίου από τον Πρόεδρο Umaro Sissoco Embaló τον Μάιο και την καθυστέρηση της προκήρυξης των εκλογών, γεγονός που αύξησε πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις στη χώρα.

26–28 Απριλίου – Πρώτη Σύνοδος Πόλεων της Αμερικής. Το Ντένβερ θα φιλοξενήσει την πρώτη από αυτές τις συναντήσεις, η οποία στοχεύει στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των κύριων πόλεων της αμερικανικής ηπείρου στους τομείς της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, της ψηφιακής τεχνολογίας και της ασφάλειας. Αυτή η πρωτοβουλία προέκυψε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής τον Ιούνιο του 2022.

30 Απριλίου – Γενικές εκλογές στην Παραγουάη. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα είναι υποψήφιοι για εκλογή, μαζί με όλα τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, 17 διοικητές και διοικητικά συμβούλια τμημάτων και το κοινοβούλιο της Mercosur. Οι σημερινοί πρόεδροι και αντιπρόεδροι της Παραγουάης δεν είναι επιλέξιμοι για επανεκλογή. Οι εκλογές διεξάγονται σε ένα σπάνιο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά, ναρκοκυβέρνησης και αυξημένης παρουσίας διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.

4 Μαΐου – Τοπικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρώτο εκλογικό βαρόμετρο της υποστήριξης των κύριων πολιτικών κομμάτων της χώρας μετά τις πολιτικές κρίσεις που προκλήθηκαν από τις παραιτήσεις των Συντηρητικών πρωθυπουργών Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας και την άνοδο του Ρίσι Σουνάκ στην ηγεσία.

6 Μαΐου – Στέψη του βασιλιά Κάρολου Γ’ και της βασίλισσας συζύγου Καμίλα. Το Αβαείο του Γουέστμινστερ θα φιλοξενήσει τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’ και της Βασίλισσας Σύμβουλου Καμίλα, αφού ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στις 8 Σεπτεμβρίου έληξε την 70χρονη βασιλεία της.

7 Μαΐου – Γενικές εκλογές στην Ταϊλάνδη. Ο σημερινός πρωθυπουργός, Prayut Chan-o-cha, επιδιώκει επανεκλογή καθώς η αντιπολίτευση ελπίζει στη νίκη μετά από αρκετά χρόνια διαδοχικών πολιτικών και κοινωνικών κρίσεων: από το πραξικόπημα του 2014 που έφερε τον Prayut στην εξουσία με την εγκαθίδρυση μιας στρατιωτικής δικτατορίας, αμφισβητούμενες εκλογές του 2019 και τις συνεχιζόμενες λαϊκές διαμαρτυρίες για τη δημοκρατία από το 2020.

19–21 Μαΐου – 48η Σύνοδος Κορυφής της G7 στην Ιαπωνία. Η Χιροσίμα θα φιλοξενήσει την τελευταία σύνοδο κορυφής της G7 με την ουκρανική κρίση και τον αντίκτυπό της στη γεωπολιτική και τη διεθνή οικονομία στην ημερήσια διάταξη.

25 Μαΐου – 50 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας. Ο OAU ήταν ο πρόδρομος της σημερινής Αφρικανικής Ένωσης, η οποία δημιουργήθηκε το 2002. Το ίδρυμα του OAU προώθησε ένα παναφρικανιστικό όραμα για την ήπειρο και τις διεθνείς σχέσεις, χάρη στον πολιτικό ακτιβισμό Αφρικανών ηγετών όπως οι Haile Selassie I, Kwame Nkrumah, Gamal Ο Αμπντέλ Νάσερ και ο Τζούλιους Νιερέρε.

28 Μαΐου – Περιφερειακές και τοπικές εκλογές στην Ισπανία. Ένας νέος εκλογικός κύκλος ξεκινά στη χώρα με τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και πολλές περιφερειακές κυβερνήσεις, λίγους μήνες πριν από τις γενικές εκλογές. Η ατζέντα θα καθοριστεί από ένα περιβάλλον αυξανόμενης πολιτικής και κοινωνικής έντασης –με τον αντίκτυπο της πανδημίας να είναι ακόμα αισθητή–, τη διανομή των κονδυλίων της ΕΕ της επόμενης γενιάς και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

5 Ιουνίου – 10η επέτειος από την υπόθεση Σνόουντεν. Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που διέρρευσαν εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, διακυβεύοντας τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και εγείροντας ερωτήματα για τον ρόλο των κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο.

18 Ιουνίου – Προεδρικές και γενικές εκλογές στην Τουρκία. Ο σημερινός πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα διεκδικήσει ξανά το αξίωμα σε εκλογές που η αντιπολίτευση ελπίζει να κερδίσει. Για το σκοπό αυτό, έξι ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν δημιουργήσει μια πολιτική συμμαχία, ελπίζοντας να αξιοποιήσουν τη ευρεία δυσαρέσκεια του πληθυσμού για την κρίσιμη οικονομική κατάσταση της χώρας.

20 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Το 2023, ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων -συμπεριλαμβανομένων τόσο των εσωτερικά εκτοπισμένων όσο και των προσφύγων- θα φτάσει ξανά σε αριθμούς ρεκόρ, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να οδηγεί την άνοδο φέτος και τον αντίκτυπο των επιθετικών κλιματικών γεγονότων στην Αφρική και τη Νότια Ασία. Αυτή την εβδομάδα του Ιουνίου θα δημοσιευτεί η ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σχετικά με τις τάσεις αναγκαστικού εκτοπισμού σε όλο τον κόσμο.

24 Ιουνίου – Προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές στη Σιέρα Λεόνε. Ο Πρόεδρος Julius Maada Bio θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που αύξησε τις τιμές των τροφίμων, του ηλεκτρισμού και των καυσίμων και αύξησε τις κοινωνικές εντάσεις τους τελευταίους μήνες, με μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε μεγάλες πόλεις ή χώρες.

25 Ιουνίου – Γενικές εκλογές στη Γουατεμάλα. Η Γουατεμάλα διεξάγει εκλογές για την προεδρία και την αντιπροεδρία της χώρας, για όλους τους βουλευτές στο Κογκρέσο, για περισσότερους από 300 δημάρχους και για τα μέλη του Parlacen. Η ασφάλεια, η διαφθορά, οι μεταναστευτικές πολιτικές, ο αντίκτυπος της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία της χώρας και οι σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό τομέα θα είναι τα βασικά ζητήματα στην προεκλογική εκστρατεία.

Ιούλιος – Γενικές εκλογές στην Ελλάδα. Ελπίζοντας σε εκλογική πρόοδο, η Νέα Δημοκρατία, που κατέχει σήμερα την εξουσία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Σύριζα, και οι συμμαχίες που ενδέχεται να σχηματιστούν με τρίτα κόμματα, θα αγωνιστούν για να κερδίσουν τις εκλογές που διαμορφώνονται από την οικονομία και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Τόσο ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο προηγούμενος, Αλέξης Τσίπρας, έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους να εκλεγούν αρχηγοί των αντίστοιχων κομμάτων τους.

Ιούλιος – Γενικές εκλογές στη Ζιμπάμπουε. Ο σημερινός πρόεδρος της χώρας, Emmerson Mnangagwa, θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή και θα ηγηθεί του Zanu-PF. Η κύρια αντιπολίτευση θα προέλθει από τον Συνασπισμό Πολιτών για την Αλλαγή, με επικεφαλής τον Νέλσον Τσαμίσα. Εκτός από τον Πρόεδρο, θα εκλεγούν επίσης βουλευτές και τοπικές κυβερνήσεις. Ο Έμερσον Μνανγκάγκουα ανήλθε στην εξουσία το 2017 μετά την εκδίωξη του δικτάτορα, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, σε ένα πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τον στρατό.

Ιούλιος – Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής. Η Αγία Πετρούπολη θα φιλοξενήσει το δεύτερο φόρουμ μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης του Πούτιν και βασικών αφρικανών ηγετών. Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την Αφρική έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με πολλές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, των φυσικών πόρων, της βιομηχανίας και του εμπορίου.

Ιούλιος – Γενικές εκλογές στο Νότιο Σουδάν. Παρά την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2018 και τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν ο Πρόεδρος Salva Kiir και ο αναπληρωτής του Riek Machar το 2020 για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών το 2023, η πολιτική αστάθεια που κρατά πίσω τη χώρα για χρόνια εξακολουθεί να εμποδίζει τη θέσπιση των θεμελίων για τις εκλογές που θα διεξαχθούν με τις απαραίτητες εγγυήσεις.

1 Ιουλίου – Η Ισπανία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ. Η Ισπανία θα αντικαταστήσει τη Σουηδία στην εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ. Η εντολή της θα επικεντρωθεί όχι μόνο στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε θέματα ενέργειας, γεωπολιτικών, τροφίμων και μετανάστευσης, αλλά και στην προώθηση των ευρωπαϊκών πολιτικών για την οικολογική μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κοινωνική ατζέντα.

3 Ιουλίου – 10η επέτειος από το πραξικόπημα στην Αίγυπτο. Δέκα χρόνια από το πραξικόπημα υπό την ηγεσία του τότε αρχηγού του αιγυπτιακού στρατού και νυν προέδρου, στρατηγού Abdel Fattah al-Sisi, ο οποίος απομάκρυνε τη δημοκρατική κυβέρνηση του Mohamed Morsi, αφήνοντας το σύνταγμα που εγκρίθηκε το 2012 σε αναμονή.

10–19 Ιουλίου – Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Πρόκειται να διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη με τίτλο «Επιτάχυνση της ανάκαμψης από τη νόσο του κοροναϊού (COVID-19) και την πλήρη εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα».

11–12 Ιουλίου – Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η Λιθουανία θα φιλοξενήσει την τελευταία σύνοδο κορυφής του μεγαλύτερου στρατιωτικού οργανισμού στον κόσμο. Μια καλή στιγμή για να αναλύσουμε τους πρώτους μήνες της υιοθέτησης της Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ, που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, και τις αιτήσεις ένταξης που υπέβαλαν η Σουηδία και η Φινλανδία καθώς κλιμακώθηκε η σύγκρουση στην Ουκρανία.

17 Ιουλίου – 25η επέτειος του Καταστατικού της Ρώμης, ιδρυτικό κείμενο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). Το ΔΠΔ, που δημιουργήθηκε υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών, επιτρέπει τη δίωξη ανθρώπων για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και επιθετικότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και το Ισραήλ συνεχίζουν να απέχουν από την υπογραφή του ΔΠΔ, όπως και πολλές αφρικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες το επέκριναν για υπερβολική μεροληψία σχετικά με εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Αφρική.

23 Ιουλίου – Γενικές εκλογές στην Καμπότζη. Ο Χουν Σεν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1985, αρχικά ως πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Καμπότζης και αργότερα ως πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Καμπότζης, ελπίζει να ανανεώσει την θητεία του. Η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να παρουσιάσει μια ενιαία υποψηφιότητα με πιθανότητες νίκης. Η διάλυση του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης το 2017 οδήγησε στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Καμπότζης να κερδίσει όλες τις έδρες στην Εθνοσυνέλευση στις εκλογές του 2018, καθιστώντας την Καμπότζη μονοκομματικό κράτος.

Σεπτέμβριος – Βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία. Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο κυβερνά την Πολωνία από το φθινόπωρο του 2015, επιδιώκει άλλη θητεία, αν και παραμένει ασαφές εάν ο σημερινός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή. Η διχασμένη αντιπολίτευση ελπίζει να ανατρέψει το PiS. Ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ηγείται της Πλατφόρμας Πολιτών. Η μακρά προεκλογική εκστρατεία θα επικεντρωθεί στην οικονομική και ενεργειακή κρίση που μαστίζει τη χώρα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εντάσεις με την ΕΕ.

Σεπτέμβριος – Σύνοδος Κορυφής του Οικονομικού Οργανισμού της Σαγκάης. Η Ινδία, κάτοχος της ετήσιας προεδρίας του οργανισμού, θα φιλοξενήσει μια νέα συνάντηση του κύριου περιφερειακού φόρουμ της Κεντρικής Ασίας για την ασφάλεια, την οικονομία και την πολιτική, το οποίο αποτελείται από Κίνα, Ινδία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Πακιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και το δυναμικό προσχώρηση του Ιράν. Τα έξι θέματα της προεδρίας της Ινδίας θα είναι η ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη, η συνδεσιμότητα και η ψηφιακή ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η περιφερειακή ενότητα και η υπεράσπιση της κυριαρχίας.

Σεπτέμβριος – Σύνοδος ΕΕ-Λατινικής Αμερικής των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών. Το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα (Ισπανία) θα φιλοξενήσει την πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών από την ΕΕ και τη Λατινική Αμερική – υπό την ομπρέλα CELAC – η οποία στοχεύει στην προώθηση μιας στρατηγικής για κοινές εμπορικές σχέσεις και αναπτυξιακές ατζέντες.

9–10 Σεπτεμβρίου – 18η Σύνοδος Κορυφής της G20. «Μία γη, μια οικογένεια, ένα μέλλον» είναι το σύνθημα της 18ης συνόδου των ηγετών της G20, που θα διεξαχθεί στην Ινδία. Η ινδική προεδρία ελπίζει να σημειώσει πρόοδο σε βασικά διεθνή ζητήματα, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η «ενότητα», προκειμένου να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις, την οικονομική επιβράδυνση, την κλιματική κρίση και το ψηφιακό χάσμα.

11 Σεπτεμβρίου – 50ή επέτειος από το πραξικόπημα στη Χιλή. Η 50ή επέτειος του πραξικοπήματος που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε και ξεκίνησε τη στρατιωτική δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ, η οποία κράτησε μέχρι το 1990.

25–30 Σεπτεμβρίου – 78η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ετήσια ευκαιρία όταν οι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώνονται για να αξιολογήσουν την τρέχουσα κατάσταση των εθνικών τους πολιτικών και το όραμά τους για τον κόσμο.

Οκτώβριος – Γενικές εκλογές στο Πακιστάν. Η πολιτική κρίση που κατακλύζει τη χώρα μετά την αποπομπή του πρωθυπουργού, Imran Khan, τον Απρίλιο και την εκλογή του Shehbaz Sharif, έχει αυξήσει την ένταση λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στις οποίες ο στρατός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Το κόμμα του Πακιστάν Tehreek-e-Insaf (PTI) του Khan δίνει ενέργεια στους δρόμους εδώ και μήνες με συχνές διαδηλώσεις και διαδηλώσεις.

Οκτώβριος – Κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία. Οι εκλογές για το Verkhovna Rada έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Ωστόσο, ο πόλεμος θα μπορούσε να τις αναβάλει μέχρι το 2024, όταν θα μπορούσαν να διεξαχθούν από κοινού με τις προεδρικές εκλογές.

Οκτώβριος – Περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία. Περιφερειακές εκλογές στις πολιτείες της Βαυαρίας και της Έσσης. Θα βοηθήσουν στη μέτρηση της υποστήριξης για τα πολιτικά κόμματα που σχηματίζουν επί του παρόντος την ομοσπονδιακή κυβέρνηση – το SPD, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι – καθώς και να δείξουν τον βαθμό υποστήριξης του ακροδεξιού κόμματος, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

10 Οκτωβρίου – Γενικές εκλογές στη Λιβερία. Εκλογές για την προεδρία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο νυν υφιστάμενος, Τζορτζ Γουεά, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για επανεκλογή. Οι ΗΠΑ έχουν εγείρει ερωτήματα για τον Weah και αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά που υποστηρίζονται από την αντιπολίτευση και τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υποψηφιότητά του και την εσωτερική υποστήριξη που λαμβάνει.

21 Οκτωβρίου – 30ή επέτειος του εμφυλίου πολέμου στο Μπουρούντι. Οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν το 1993 είδαν τον Melchior Ndadaye να γίνει ο πρώτος πρόεδρος των Χούτου της χώρας. Όταν όμως σκοτώθηκε σε πραξικόπημα λίγους μήνες αργότερα, πυροδοτήθηκε μια εμφύλια σύγκρουση που κράτησε μέχρι το 2005, σκοτώνοντας τουλάχιστον 300.000 ανθρώπους.

29 Οκτωβρίου – Εκατονταετία της Δημοκρατίας της Τουρκίας. 100 χρόνια από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όπως καθιερώθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία καθόρισε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας, καθώς και της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

29 Οκτωβρίου – Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Αργεντινή. Η κοινωνική αναταραχή που προκύπτει από τις αυξημένες τιμές και το υψηλό δημόσιο χρέος που συγκρατεί την οικονομία της Αργεντινής μπορεί να επηρεάσει το φιλοκυβερνητικό Μέτωπο για Όλους, το οποίο αυτή τη στιγμή βυθίζεται στις κάλπες. Αν και τα κύρια κόμματα δεν έχουν ακόμη ορίσει υποψήφιο, η κοινωνική πόλωση γύρω από την Κριστίνα Κίρχνερ διαμορφώνει ήδη την προεκστρατεία.

29 Οκτωβρίου – Περιφερειακές και τοπικές εκλογές στην Κολομβία. Εκλογές για τους διοικητές των 32 κολομβιανών τμημάτων, μέλη των συνελεύσεων των τμημάτων, δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους και τους επικεφαλής των τοπικών διοικητικών συμβουλίων. Αυτή θα είναι η πρώτη λυδία λίθος της λαϊκής υποστήριξης προς την εθνική κυβέρνηση του Petro από τη νίκη του το 2022.

Νοέμβριος – Σύνοδος Κορυφής APEC. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φιλοξενήσουν μια νέα έκδοση του κύριου οικονομικού και γεωστρατηγικού φόρουμ της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, το οποίο θα συγκεντρώσει 21 χώρες με το σύνθημα «Δημιουργώντας ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον για όλους».

30 Νοεμβρίου – 12 Δεκεμβρίου – Διάσκεψη COP28 για την Κλιματική Αλλαγή. Το Ντουμπάι θα φιλοξενήσει την τελευταία έκδοση της μεγαλύτερης συνόδου κορυφής στον κόσμο για την κλιματική αλλαγή, παίρνοντας τη σκυτάλη από το COP27 στην Αίγυπτο, το μεγαλύτερο επίτευγμα της οποίας ήταν η έγκριση ενός ειδικού ταμείου για την κάλυψη ζημιών σε χώρες που είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.

21 Νοεμβρίου – 10η επέτειος του Euromaidan. Η απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να μην υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας που εγκρίθηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο πυροδότησε μια σειρά διαδηλώσεων και ταραχών σε ολόκληρη τη χώρα που οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου Γιανουκόβιτς και της κυβέρνησης του Μικόλα Αζάροφ.

Δεκέμβριος – Γενικές εκλογές στην Ισπανία. Ο αριστερός συνασπισμός που κυβερνά τη χώρα ελπίζει να συνεχίσει τη θητεία του σε εκλογές που θα χαρακτηριστούν από πολιτική και κοινωνική πόλωση και από τον αντίκτυπο στην οικονομία της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Η κύρια αντιπολίτευση, το Λαϊκό Κόμμα, ελπίζει να κερδίσει, αλλά παραμένει ασαφές ποια εξωτερική υποστήριξη μπορεί να απαιτεί, ειδικά από το ακροδεξιό κόμμα VOX.

Δεκέμβριος – Γενικές και Προεδρικές εκλογές στη Μαδαγασκάρη. Ο σημερινός πρόεδρος Andry Rajoelina, ο οποίος έχει υπηρετήσει δύο προεδρικές θητείες, είναι υποψήφιος για επανεκλογή. Ο πρώην πρόεδρος Μαρκ Ραβαλομανάνα είναι ο καλύτερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης σε μια χώρα όπου η επισιτιστική και κλιματική κρίση στο νότο έχουν προκαλέσει έντονες κοινωνικές εντάσεις τους τελευταίους μήνες.

– Γενικές εκλογές στο Μπαγκλαντές. Η κυβέρνηση Awami League, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Sheikh Hasina, στοχεύει να διατηρήσει την εξουσία μετά από τρεις συνεχόμενες θητείες. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπαγκλαντές (BNP), με επικεφαλής τον Αμανουλάχ Αμάν, έχει πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές που αναμένεται να είναι αμφιλεγόμενες, καθώς οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν για αυξημένη πολιτική καταστολή από την κυβέρνηση Χασίνα.

Δεκέμβριος – Προεδρικές, κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές στη Γκαμπόν. Η οικογένεια Μπόνγκο βρίσκεται στην εξουσία από το 1967, με τον Ομάρ Μπόνγκο, ο οποίος κατείχε την προεδρία μέχρι τον θάνατό του το 2009, ακολουθούμενος από τον γιο του, Αλί Μπόνγκο, ο οποίος παραμένει στη θέση του σήμερα. Η αντιπολίτευση εισέρχεται στις εκλογές διχασμένη, αν και έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια υποψηφιότητα για ένταξη προκειμένου να εγκαταστήσει μια αξιόπιστη εναλλακτική που μπορεί να ανατρέψει τον Μπόνγκο.

Εκκρεμεί – Διμερής Σύνοδος Κορυφής ASEAN–Ιαπωνίας. Το Τόκιο θα φιλοξενήσει μια πολιτική σύνοδο κορυφής που θα συγκεντρώσει τον κύριο περιφερειακό φορέα της Νοτιοανατολικής Ασίας με μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη για τον εορτασμό της 50ής επετείου της σχέσης τους. Θα πραγματοποιηθεί σε μια εποχή μεγάλης πολυπλοκότητας στην περιοχή λόγω της επιθετικής διπλωματίας της Κίνας, του άλλου σημαντικού περιφερειακού παράγοντα, στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα, καθώς και σε τεχνολογικά θέματα.

Εκκρεμούν – Γενικές Εκλογές στη Μιανμάρ. Πολλές αμφιβολίες περιβάλλουν αν οι εκλογές που ανακοίνωσε ο στρατηγός Min Aung Hlaing για το 2023 μπορούν να υλοποιηθούν, δεδομένης της βαθιάς πολιτικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα. Μια στρατιωτική χούντα κυβερνά τη Μιανμάρ από τότε που ένα στρατιωτικό πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021 ανέτρεψε τη δημοκρατική κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Aung San Suu Kyi.

Εκκρεμείς – Περιφερειακές εκλογές στο Ιράκ. Το κοινοβούλιο της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, το οποίο παρέτεινε τη θητεία του για ένα χρόνο, θα αντιμετωπίσει εκλογές σε ένα πλαίσιο σοβαρής πολιτικής και στρατιωτικής έντασης στην περιοχή και πολιτικής παράλυσης στο Ιράκ, ειδικά στην ιρακινή κυβέρνηση και το κοινοβούλιο .

Εκκρεμεί – Φόρουμ για τα νησιά του Ειρηνικού. Το κύριο πανπεριφερειακό φόρουμ συζητήσεων στην Ωκεανία, το οποίο συγκεντρώνει τα συμφέροντα 18 κρατών και εδαφών σε θέματα κλιματικής αλλαγής, βιώσιμης χρήσης των θαλάσσιων πόρων, ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας. Αυτός είναι ένας γεωγραφικός χώρος αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει μια διπλωματική κούρσα για να προσελκύσουν ορισμένες από αυτές τις χώρες και εδάφη στις σφαίρες επιρροής τους.

Εκκρεμεί – Σύνοδος Κορυφής ASEAN. Η Ινδονησία θα φιλοξενήσει μια νέα συνάντηση της περιφερειακής οργάνωσης που ενώνει δέκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, υπό το σύνθημα «Υποθέσεις ASEAN: επίκεντρο ανάπτυξης».

Εκκρεμεί – Σύνοδος κορυφής ΕΕ–CELAC. Η τελευταία σύνοδος κορυφής υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) πραγματοποιήθηκε το 2015. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει νέα συνάντηση, στο πλαίσιο του ομπρέλα της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Επιδιώκει την επανεκκίνηση και την ενίσχυση των εμπορικών, οικονομικών, ενεργειακών, τροφίμων, ψηφιακής μετάβασης και περιβαλλοντικών σχέσεων μεταξύ των δύο μπλοκ.

Εκκρεμεί – XV Σύνοδος Κορυφής BRICS. Η Νότια Αφρική θα φιλοξενήσει μια νέα συνάντηση των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), κεντρικά θέματα της οποίας θα είναι η έξοδος από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Υπάρχουν σχέδια για αντιμετώπιση της επίσημης επέκτασης της ομάδας σε τρίτες χώρες που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν τη διαδικασία ένταξης.

Εκκρεμεί – 32η Σύνοδος Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει την τελευταία σύνοδο κορυφής του κύριου πολιτικού οργανισμού που ενώνει χώρες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ ορισμένων από τα μέλη της, η παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση, τα θέματα επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας και οι περιφερειακές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι μερικά από τα κύρια θέματα συζήτησης και συζήτησης μεταξύ των ηγετών των 22 κρατών μελών.

Εκκρεμεί – III Σύνοδος Κορυφής Belt and Road για διεθνή συνεργασία. Η Κίνα πρότεινε τον εορτασμό της τρίτης συνόδου κορυφής για την Πρωτοβουλία Belt and Road μετά από τέσσερα χρόνια παύσης από την πανδημία του COVID. Η εκδήλωση θα τιμήσει τη 10η επέτειο του έργου και στοχεύει να δώσει μια νέα ώθηση για ανάπτυξη στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού μετά την πανδημία. Σε προηγούμενες εκδόσεις, η σύνοδος κορυφής συγκέντρωσε ηγέτες και αντιπροσωπείες από έως και 200 ​​κομητείες και διεθνείς οργανισμούς.

 

Erol User

SHARE