117 Τζιχαντιστές γύρισαν στο Βέλγιο από τη Συρία

Θα ψηφιστεί σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο το νομοσχέδιο για το Σύστημα Καταγραφής Ονομάτων (PNR);

Του Νίκου Αθηναίου

Ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών κ. Jan Jambon δεν βλέπει «τέλος στην απειλή» από την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους και για το λόγο αυτό η χώρα του εξακολουθεί να παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή με τη σκέψη νέου τρομοκρατικού κτυπήματος από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με συνέντευξή του στη γαλλική εφημ. Le Figaro [http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2016/04/13/01016-20160413ARTFIG00326-jan-jambon-on-ne-voit-pas-la-fin-de-la-menace-terroriste.php].

Σύμφωνα με το Βέλγο επίσημο, 117 Βέλγοι που πολέμησαν για το ΙΚ επέστρεψαν στο Βέλγιο, 268 είναι στη Συρία και πολεμούν, 69 προσπάθησαν να επιστρέψουν και τέσσερις είναι καθοδόν προς τη Συρία.
Ο κ. Jambon παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να παρακολουθείται το σύνολο των υπόπτων τζιχαντιστών σε 24ωρη βάση συνεχώς γιατί μια τέτοια προσπάθεια προϋποθέτει διάφορα πράγματα μεταξύ των οποίων και το κατάλληλο προσωπικό. Από την άλλη πλευρά οι αρχές δεν γνωρίζουν καν πολλά για τα άτομα αυτό ούτε καν που βρίσκονται.

Σε ερώτηση της εφημερίδας πώς μπορεί να εμποδιστούν τζιχαντιστές όπως κάποιοι από τους οποίους διακινήθηκαν μέσω των προσφύγων που πέρασαν από την Ελλάδα για να κτυπήσουν το Παρίσι και τις Βρυξέλλες ο κ. Jambon απάντησε:

«Υπάρχουν δύο προβλήματα: Πώς να χειριστείς την τεράστια ροή προσφύγων και πώς να τους ελέγξεις διεξοδικά. Ελπίζω ότι χάρη στη συμφωνία με την Τουρκία θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τη ροή των προσφύγων καλύτερα. Έχω την εντύπωση ότι αυτό αποδίδει. Αντιμετωπίζουμε λαθρέμπορους ανθρώπων πράγματι. Δεν υπάρχει πια καμιά περίπτωση να μπει κανείς στην ΕΕ με πλοιάριο.

»Και τα χότσποτς πρέπει να είναι κλειστά κέντρα, με ταχεία διεκπεραίωση για την αντιμετώπιση των αιτήσεων και σχέδιο κατανομής των προσφύγων στο πλαίσιο του οποίου κάθε χώρα μέλος [της ΕΕ] θα συνδράμει στην προσπάθεια εισδοχής μεταναστών σε αυτήν. Μετά, υπάρχει το θέμα του ενδελεχούς ελέγχου των προσφύγων.

»Στο Βέλγιο διεξάγουμε συστηματικούς ελέγχους χρησιμοποιώντας τις βάσεις δεδομένων του Γραφείου Ξένων Υπηκόων, της Αστυνομίας και των πολιτικών και στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών. Είναι θέμα η ποιότητα των πληροφοριών πού συνεξετάζονται. Αυτό είναι το πρόβλημα με την ανταλλαγή των δεδομένων μεταξύ των χωρών της ΕΕ και άλλων χωρών. Το Βέλγιο είναι μία από τις πέντε χώρες που συνεισφέρει το 85 τα εκατό των δεδομένων του στην Ιντερπόλ και τη Γιουροπόλ».

Ο Βέλγος υπουργός δεν είναι αισιόδοξος ούτε για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής CIA ή ενός ευρωπαϊκού FBI ούτε αν καταφέρουν τελικά οι μυστικές υπηρεσίες των χωρών μελών της ΕΕ να έχουν κοινά δεδομένα.

Ως γνωστόν το Ευρωκοινοβούλιο καλείται σήμερα να ψηφίσει αν οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να μοιράζονται τα ονόματα των επιβατών τους με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ προκειμένου να εντοπίζονται τζιχαντιστές, κακοποιοί, έμποροι ναρκωτικών, κλπ.

Το πιθανότερο είναι ότι διάφορες τροπολογίες από ευρωβουλευτές δεν θα επιτρέψουν να περάσει ο νόμος.

Εδώ μπορείτε να δείτε αρνητικές αντιδράσεις ενώπιον μάλιστα του Έλληνα Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου: https://www.youtube.com/watch?v=BcScPwR-jI0

Και εδώ αναφορά για τη σημασία της καθιέρωσης ενός κοινού ευρωπαϊκού Συστήματος Καταγραφής Ονομάτων [PNR] για το οποίο οι Αμερικανοί παροτρύνουν χρόνια τώρα τους Ευρωπαίους να καθιερώσουν, αλλά αντιδρά κυρίως η ευρωπαϊκή αριστερά γιατί πιστεύει ότι ο Μεγάλος Αδελφός θα χρησιμοποιήσει το σύστημα εναντίον των προσωπικών ελευθεριών: https://www.youtube.com/watch?v=svbmV8yN_wo