11 ΜΑΪΟΥ (Τετάρτη)

Κυρίλλου και Μεθοδίου (των εκ Θεσσαλονίκης, ισαποστόλων, φωτιστών των Σλάβων),

Ιερομάρτυρος Μωκίου (από την Αμφίπολη της Θράκης), Αρμοδίου και Διοσκούρου, Οσιομάρτυρος Ολυμπιάδος (αθλησάσης στην Ιερά Μονή Καρυών Θερμής της Λέσβου), Νεομάρτυρος Αργύρη (Αργυρού ή Ασημάκη από την Επανωμή της Θεσ/νίκης, 1806), Αγγελαρίου (αρχιεπισκόπου και φωτιστού Βοημίας).

Ανάμνηση των εγκαινίων της βασιλεύουσας των πόλεων Κωνσταντινούπολης*.

Οι Άγιοι Πατέρες Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν αδέλφια και γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη από επιφανή οικογένεια. Επί αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄ ο πατριάρχης Φώτιος επέλεξε τους δύο αδελφούς για να μεταβούν στα έθνη των Σλάβων και να κηρύξουν το Ευαγγέλιο. Στα μέρη που δίδαξαν οργάνωσαν εκκλησίες, αλλά επινόησαν και το αλφάβητο των Σλάβων, το λεγόμενο Κυριλλικό αλφάβητο, πάνω στο οποίο βασίζεται ο γραπτός λόγος Ρώσων, Γιουγκοσλάβων κ.ά. σλαβικών λαών. Ο Κύριλλος πέθανε το 869 στη Ρώμη και ο Μεθόδιος το 885 στη Μοραβία.

Ο Άγιος Αργυρός γεννήθηκε στην Επανωμή της Θεσσαλονίκης. Συνελήφθη από τους Τούρκους όταν παρενέβη για να παρεμποδίσει την περιτομή διά της βίας συντοπίτη του. Βασανίστηκε και στο τέλος θανατώθηκε στην αγχόνη το 1806.

* Η Κωνσταντινούπολη, νέα πρωτεύουσα του ρωμαϊκού κράτους, χτίστηκε από το Μέγα Κωνσταντίνο στη θέση του αρχαίου Βυζαντίου, πάνω σε επτά λόφους. Έλαβε δε το όνομα Νέα Ρώμη. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, σταδιακά, ονομάστηκε Κωνσταντινούπολη, Βασιλεύουσα, Πόλη, ενώ σήμερα οι Τούρκοι την ονομάζουν Ισταμπούλ (εις την Πόλη). Έδρα αιωνίως του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Προστάτης της πόλης ήταν η Θεοτόκος, στο όνομα της οποίας υπήρχαν ενενήντα πέντε μονές ή ναοί. Στο όνομα του Σωτήρος Χριστού υπήρχαν είκοσι πέντε ναοί, ενώ υπήρχαν και πολλοί ναοί άλλων αγίων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SHARE