11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (Πέμπτη)

Εύπλου (του διακόνου), Νεομαρτύρων Αναστασίου (εξ Ασωμάτου) και Δημητρίου (εξ Αγιάσου, Λέσβου) των αθλησάντων εν Κασαμπά της Μικράς Ασίας το 1816, Νήφωνος.
Ανάμνηση του θαύματος που έγινε στην Κέρκυρα από τον Άγιο Σπυρίδωνα και
απηλλάγη η πόλη από την πολιορκία των Τούρκων, το 1716.

Ο Άγιος Εύπλος μαρτύρησε την εποχή του Διοκλητιανού. Γεννήθηκε στην Κατάνη της Σικελίας και ήταν διάκονος. Οι ειδωλολάτρες τού έσχισαν το σώμα με σιδερένια νύχια, του συνέθλιψαν τα πόδια και τελικά τον αποκεφάλισαν.
Οι Νεομάρτυρες Αναστάσιος και Δημήτριος ασκούσαν το επάγγελμα του καλαθοποιού στον Κασαμπά της Μικράς Ασίας. Ο Αναστάσιος ήταν είκοσι ετών και καταγόταν από τους Ασωμάτους και ο Δημήτριος δεκαοκτώ και καταγόταν από την Αγιάσο της Λέσβου. Παράλληλα με το επάγγελμά τους οι δύο νέοι κήρυτταν και το Ευαγγέλιο εμψυχώνοντας τους Έλληνες της περιοχής. Για τη δράση τους οι Τούρκοι τούς συνέλαβαν και τους βασάνισαν φρικτά. Τελικά τους απαγχόνισαν στις 11 Αυγούστου του 1816. Στην Αγιάσο ανεγέρθηκε στη μνήμη των αγίων ναός.
Ο Άγιος Νύφων τρεις φορές απαρνήθηκε τον πατριαρχικό θρόνο για χάρη του μοναχισμού. Την Τρίτη μάλιστα φορά που εξελέγη πατριάρχης (1502) ούτε καν πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Προτίμησε τη ζωή του μοναχού στην Ιερά Μονή Διονυσίου στο Άγιο Όρος. Στη μονή το λείψανό του βρίσκεται σε εξέχουσα θέση. Είναι τοποθετημένο σε αργυρή λάρνακα μοναδικής τεχνοτροπίας.

Το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος: Το 1716 οι Τούρκοι προσπάθησαν να καταλάβουν την Κέρκυρα από τους Ενετούς. Οι Κερκυραίοι, μετά από πενήντα ημέρες πολιορκίας, με προσευχές ζήτησαν από τον άγιο να τους βοηθήσει. Τελικά ο άγιος έδιωξε τους Τούρκους, οι οποίοι αποχωρώντας δήλωναν έντρομοι ότι τους κυνηγούσε ένας μοναχός με πλήθος στρατιάς που κατέβαινε από τον ουρανό, κρατώντας στα χέρια του αστραπόμορφο ξίφος. Οι Ενετοί σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον άγιο προσέφεραν στο ναό του αργυρό, πολυτελές καντήλι.
Ανήμερα του θαύματος, κάθε χρόνο στην Κέρκυρα προσέρχεται κόσμος από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού, για να τιμήσει τον Άγιο Σπυρίδωνα. Όλοι έχουν κάποιο θαύμα να διηγηθούν ή να παρακαλέσουν τον άγιο να πραγματοποιηθεί.

Θαύματα: Ένδειξη αγάπης του Θεού στον άνθρωπο

Συχνά στην Εκκλησία τιμάται η ανάμνηση σπουδαίων θαυμάτων, όπως σήμερα το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα (1716). Γενικά τα θαύματα είναι δείγματα της αγάπης του Θεού, με τα οποία προς ωφέλεια των ανθρώπων «ανατρέπεται», θα έλεγε κανείς, η «φυσική» τάξη των πραγμάτων. Στην πραγματικότητα όμως είναι σαν να αξιώνονται οι άνθρωποι εκτάκτως να μετάσχουν σε μια κατάσταση έτσι όπως αυτή θα συνέβαινε στον κόσμο της Βασιλείας του Θεού. Είναι δηλαδή στιγμιαία επαναφορά στη φυσική τάξη προς δόξαν του Θεού και ωφέλεια των ανθρώπων. Ο ενεργών το θαύμα είναι πάντα ο Θεός. Το μέσο όμως μπορεί να ποικίλλει, να είναι ένας άγιος, π.χ., μια εικόνα, ένα ιερό λείψανο κλπ. Τα θαύματα συχνά τονώνουν την πίστη των Χριστιανών και οδηγούν πολλούς στην πίστη και στη σωτηρία.