10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (Τετάρτη)

Λαυρεντίου (αρχιδιακόνου), Ιερομάρτυρος Ξύστου (πάπα Ρώμης, από την Αθήνα) και Ιππολύτου, Ηραΐδου, Ήρωνος (του φιλοσόφου).

Οι Άγιοι Λαυρέντιος, Ξύστος και Ιππόλυτος μαρτύρησαν επί Δεκίου. Ο πάπας της Ρώμης Ξύστος, που καταγόταν από την Αθήνα, με την έναρξη των διωγμών παρέδωσε τα ιερά σκεύη στον αρχιδιάκονο Λαυρέντιο, ο οποίος τα πούλησε και έδωσε τα χρήματα στους φτωχούς. Ο Δέκιος αποκεφάλισε τον Ξύστο και ζήτησε τα ιερά σκεύη από τον Λαυρέντιο, ο οποίος πήρε τις άμαξες τις οποίες του έδωσε ο Δέκιος, για να φορτώσει τα ιερά σκεύη της εκκλησίας και έβαλε μέσα τους Χριστιανούς, στους οποίους είχε μοιράσει τα χρήματα. Ο Δέκιος διέταξε και έβαλαν τον Λαυρέντιο σε πυρακτωμένη σχάρα με κάρβουνο. Ένας ευσεβής Χριστιανός, ο Ιππόλυτος, παρέλαβε το λείψανο του Λαυρεντίου και το έθαψε. Μόλις το έμαθε ο Δέκιος, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν.

Ιερά Μονή ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ (στην Ηλεία)

Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Κρεμαστής βρίσκεται κοντά στον Πύργο της Ηλείας, αλλά ο δρόμος είναι αρκετά στενός και δύσκολος. Απέχει περίπου οκτώ χιλιόμετρα από το Λαμπέτι ή από το χωριό Λάνθι. Σίγουρα, θα σας ανταμείψει η θέα. Η Ιερά Μονή είναι γυναικεία και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Πριν από περίπου 800 οι κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν τα βράδια σε μια τρύπα του βράχου ένα φως. Έτσι κρέμασαν κάποιον με σκοινί ο οποίος βρήκε την εικόνα της Παναγίας αιωρούμενη.
Δυστυχώς, πριν από λίγο καιρό, σε πυρκαγιά που ξέσπασε στη μονή, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας κάηκε.

*Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο «Ελληνισμός και Ορθοδοξία», Εκδόσεις PLS