Όλο και πιο πολλοί στους δρόμους. Όλο και περισσότεροι αποκλεισμοί Υπουργείων

Εντυπωσιακό το νέο, δυναμικό φαινόμενο της μαζικής διαμαρτυρίας στην Αττική (αλλά και στη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις- με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και άλλες κοινωνικές ομάδες να αρχίζουν να βγαίνουν συνεχώς στους δρόμους. Φαίνεται ότι τελειώνει η περίοδος της απραξίας. Μόνο χθες τέσσερα υπουργεία είχαν περικυκλωθεί. Με μεγάλη κινητοποίηση των ΜΑΤ.

1.ΟΠΕΚΕΠΕ και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πολιόρκησαν οι αγανακτισμένοι κτηνοτρόφοι

Παραστάσεις διαμαρτυρίας από αγανακτισμένους κτηνοτρόφους στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οργάνωσε Τρίτη η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), προβάλλοντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

«Δεν μας πληρώνουν, δεν λύνουν θεσμικά ζητήματα και εμείς οι Έλληνες κτηνοτρόφοι απορούμε. Με τι ακριβώς ασχολούνται;» διερωτήθηκε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης. Όπως είπε, μεταξύ όλων των άλλων θεμάτων που πλήττουν την κτηνοτροφία στην Ελλάδα, εκκρεμούν οι πληρωμές για τις εξισωτικές του 2013-2014, της βιολογικής κτηνοτροφίας, της νέας εξισωτικής και των συνδεδεμένων ενισχύσεων 2015-2016.
Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, η 16μηνη παράταση για τις άδειες των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αποτελεί «μια ημιτελή ενέργεια». «Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τα ημίμετρα που παίρνει, ουσιαστικά μεταθέτει τα προβλήματα, με αποτέλεσμα να τα βρίσκει πάλι μπροστά της και μάλιστα διογκωμένα» υποστήριξε.

Πέραν της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι έλληνες κτηνοτρόφοι, οι οποίοι για να πάρουν την άδεια στάβλου θα πρέπει να καταβάλουν ποσό ύψους άνω των 3.000 ευρώ, κατά τον κ. Καμπούρη υπάρχουν και άλλα ζητήματα υπεράνω του νομοσχεδίου, όπως μεταξύ άλλων, εφορίες αρχαιοτήτων, πολεοδομικά σχέδια, ζητήματα με τα δασαρχεία, «που δυστυχώς δεν προβλέφθηκαν και είναι δύσκολο και ιδιαίτερα χρονοβόρο να ξεπεραστούν».

2.Συγκρούσεις μεταξύ ξενοδοχοϋπαλλήλων και ΜΑΤ στο υπουργείο Εργασίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τις περικοπές στο εφάπαξ τους και άλλα θέματα.. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι διαδηλωτές ήρθαν σε σύγκρουση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Η ένταση ξεκίνησε όταν κατάφεραν να εισβάλουν στη στοά που οδηγεί στην κεντρική είσοδο του υπουργείου με αποτέλεσμα να έρθουν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Συμπλοκές σώμα με σώμα ακολούθησαν με τα ΜΑΤ να επιχειρούν να απωθήσουν ανεπιτυχώς με τις ασπίδες τους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν και ξήλωσαν από την κεντρική είσοδο κάποια από τα γράμματα της πινακίδας που γράφει «Υπουργείο κοινωνικής ασφάλισης» με τις συμπλοκές να συνεχίζουν χωρίς οι αστυνομικές να προβαίνουν σε χρήση χημικών.

Ο αποκλεισμός τους είχε στόχους τους υπουργούς Γιώργο Κατρούγκαλο ή τον Τάσο Πετρόπουλο, αρνούμενοι να συναντήσουν τον ΓΓ του υπουργείου Ανδρέα Νεφελούδη ο οποίος τους ενημέρωσε ότι θα τους δεχτεί.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν σήμερα με αφορμή τις επανειλλημένες περικοπές στο εφάπαξ τους. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του συνδικάτου Νίκος Παπαγεωργίου από τη στιγμή που θα βγαίνουν στη σύνταξη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα εισπράττουν το εφάπαξ μειωμένο κατά 20% έπειτα και από την προηγούμενη μείωση που επήλθε με το κούρεμα 29,7% από το 2012.

Αυτή η μείωση επέρχεται, όπως υποστηρίζουν, έπειτα από απόφαση του υφυπουργού Εργασίας του Τάσου Πετρόπουλου ο οποίος «ήρε τη διαφωνία της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΠΙΤ με την Κυβερνητική Επίτροπο και επέβαλε τη νέα περικοπή στις εφάπαξ παροχές του Ιδιωτικού Τομέα».
Επίσης, όπως καταγγέλλουν οι καθυστερήσεις στην απονομή του εφάπαξ τους φτάνουν μέχρι και τους 9 μήνες ενώ διαμαρτύρονται και για το επίδομα ασθενείας που πρέπει να εισπράττουν μέσα σε 15 ημέρες και η καταβολή του καθυστερεί, όπως λένε, μέχρι 9 μήνες.

3.Καμμένος προς αστυνομικούς: Εμείς παλεύουμε και για εσάς, δεν θέλετε, καλό δρόμο. Τους παρέπεμψε σε άλλο «αρμόδιο υπουργείο», όπως το Οικονομικών και Δημοσίας Τάξεως.

Τα «πελατάκια» τελείωσαν, απαντούν οι αστυνομικοί στην μέσω twitter επίθεση που δέχτηκαν από τον υπουργό ΥΠΕΘΑ μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους στο αποκλεισμένο Πεντάγωνο.
Την δική του εκδοχή στο θέμα των περικοπών στα μισθολόγια όλων των ένστολων δίνει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος επιτέθηκε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.

Συγκεκριμένα έγραψε:

Προς ΠΟΑΣΥ. H ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σας έκοψε το 60%, ο Γεωργιάδης σας λέει “ενστόλους”, εμείς παλεύουμε στο ΥΠΕΘΑ και για εσάς, δεν θέλετε οκ καλό δρόμο

Αφορμή για την ανάρτηση του Πάνου Καμμένου, στάθηκε η διαμαρτυρία των ενστόλων έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Τα λεφτά δεν είναι του στρατού είναι του ελληνικού λαού»

Νωρίτερα, το πρωί, τα προεδρεία των σωματίων ασφαλείας, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αντιδρώντας στις μειώσεις στα μισθολόγιά τους.

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμένος με ανάρτησή του στο Twitter απάντησε με το δικό του τρόπο στη διαμαρτυρία των ενστόλων γράφοντας: «Προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας διαμαρτύρεται έξω από το ΥΠΕΘΑ! Λάθος υπουργείο».

Περίπου εξήντα άτομα με πανό στα χέρια που έγραφαν «Τα λεφτά δεν είναι του στρατού είναι του ελληνικού λαού», φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Σε ένα από τα πανό τους υπήρχε και η φωτογραφία του υπουργού με τη λεζάντα: «Καμμένε θυμήσου την υπόσχεσή σου και αν δεν μπορείς, άντε παραιτήσου».

Αστυνομικοί αιχμηροί κατά δεξιού Καμμένου: Τα «πελατάκια» τελείωσαν

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων απαντά στον Πάνο Καμμένο για τον οποίο λένε πως «συνελήφθη ψευδόμενος» με βάση τα όσα τώρα κάνει και όσα προεκλογικά έλεγε.
Μάλιστα επικεντρώνοντας την απάντησή τους στη δήλωση του υπουργού πως «παλεύει πραγματικά» του επισημαίνουν πως από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ θα φανεί ποιοι είναι αυτοί που παλεύουν πραγματικά και ποιοι όχι και τονίζουν πως «τα πελετάκια τελείωσαν για όλους».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΑΥ έχει ως εξής:

«Ο συγκυβερνήτης κος Πάνος ΚΑΜΜΕΝΟΣ, κατελήφθη «ψευδόμενος», όπως αποδεικνύεται περίτρανα από τα ηχητικά ντοκουμέντα των δηλώσεών του πριν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ως υπουργού, στον ευαίσθητο τομέα της Εθνικής Αμύνης της Χώρας.

Από τις δημόσιες καταγγελίες και δεσμεύσεις του, πριν από τις εκλογές, ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, διότι όπως πολύ σωστά έλεγε τότε, ήταν αντισυνταγματικές οι διατάξεις που επέβαλαν άδικες μισθολογικές περικοπές πριν από το 2012, έφτασε τώρα στο σημείο να διχάζει τους ενστόλους, προωθώντας ανεπίτρεπτους διαχωρισμούς σε «δικούς μου» και «δικούς τους» με μόνο μέλημά του, την απόκρυψη της αλήθειας.

Αλήθεια αμείλικτη και για τον ίδιο, αφού αδιάψευστος μάρτυρας είναι από τη μια οι κατά καιρούς δηλώσεις του και από την άλλη το κυοφορούμενο νέο ειδικό μισθολόγιο Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο αποτελεί συνέχεια των μνημονιακών περικοπών και αδικιών εις βάρος των ενστόλων. Διότι, τι άλλο παρά την πολιτική των περικοπών εξυπηρετούν τα «εφευρήματα» άλλοτε του παγώματος και ξεπαγώματος των μισθολογικών προαγωγών, άλλοτε των ισοδυνάμων και άλλοτε των εξαιρέσεων και των προσωπικών διαφορών, ενώ το μόνο ορθό και αναμενόμενο από εμάς μέτρο, είναι ο σεβασμός τόσο στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης όσο και στους θεσμούς που εκπροσωπούμε;

Όσο για το «ποιοι παλεύουν πραγματικά», θα φανεί εκ του αποτελέσματος (εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ). Σε όσους νομίζουν δε, ότι δεν εκφράζουμε τις αγωνίες των συναδέλφων μας αλλά κάνουμε μικροπολιτική, δηλώνουμε ότι τα «ΠΕΛΑΤΑΚΙΑ» τελείωσαν για όλους.
Τέλος, οι Ομοσπονδίες συνεχίζουν τον αγώνα για πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης στις αποφάσεις του ΣτΕ, απορρίπτουν διχαστικές πρακτικές και καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους».

4,Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία

Τους απασχολούμενους στα νοσοκομεία με ελαστικές σχέσεις εργασίας (εργολαβικοί εργάτες, επικουρικοί) κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, επίσης χθες, έξω από το υπουργείο Υγείας το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», μαζί με σωματεία εργαζομένων και σε άλλα νοσοκομεία, (Αττικό, ΚΑΤ, Θριάσιο, Άγιος Σάββας), με σύνθημα «με εργαζόμενους λάστιχο δεν γίνεται Δημόσια Υγεία».

Όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», «η ομηρία συνεχίζεται, το ίδιο και η κοροϊδία. Οι εργολάβοι εξακολουθούν ανενόχλητοι να αλωνίζουν στα δημόσια νοσοκομεία, ξεζουμίζοντας τους εργολαβικούς εργάτες, τρομοκρατώντας, απειλώντας, χρωστώντας δεδουλευμένα».
Όσον αφορά την απόφαση για τις ατομικές συμβάσεις, το σωματείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι «αν η κυβέρνηση ήθελε, θα έδιωχνε τους εργολάβους “με ένα νόμο και με ένα άρθρο”. Θα προσλάμβανε τους εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά, δουλειά με πλήρη δικαιώματα».

Οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων, διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να φύγουν οι εργολαβικές εταιρίες από τα νοσοκομεία, να πληρωθούν οι εργολαβικοί εργάτες τα δεδουλευμένα, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.

Οι εργαζόμενοι υπενθυμίζουν στην ανακοίνωσή τους τις υποσχέσεις της κυβέρνησης που έμειναν …στον αέρα:

α) Η υπογραφή ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου – όπως προβλέπεται κι όπου έχει ήδη πραγματοποιηθεί (πχ σε άλλα νοσοκομεία κι υπηρεσίες) προβλέπειπεπερασμένη διάρκεια (έως 31-12-2017), χωρίς δέσμευση για ανανέωση. Η διάρκεια της σύμβασης μπορεί και να περιορίζεται αν δεν επαρκούν οι πιστώσεις,
β) Χάνονται ο 13ος & 14ος μισθός, ενώ στην πράξη απαγορεύεται η άδεια ασθένειας κι η εγκυμοσύνη. Σημειώνουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων είναι γυναίκες. Μάλιστα, πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ακύρωσε ατομικές συμβάσεις γιατί προέβλεπαν κανονική άδεια…
γ) Η απόλυτη όμως κοροϊδία επιβεβαιώνεται με την αποδοχή από την κυβέρνηση της απόφασης του ΣτΕ που δικαιώνει τους εργολάβους και η παραπομπή στις καλένδες κάθε νέας νομοθετικής ρύθμισης (ο αναπλ. υπουργός Πολάκης είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει νέο νόμο μέχρι … τέλος Αυγούστου για να υπερβεί τα … νομικά εμπόδια!!!)».

Μόνο με την κλιμάκωση του αγώνα μας θα έχουμε κατακτήσεις, τονίζουν οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό, προσθέτοντας ακόμη:

«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε, η αναμονή κι η ανοχή δεν οδηγούν πουθενά!
Με την πίεση που άσκησαν οι κινητοποιήσεις μας – ακόμη και μέσα στο κατακαλόκαιρο – καταφέραμε ν’ αποτρέψουμε απολύσεις, να πληρωθούν δεδουλευμένα, να υποσχεθεί το Υπουργείο μέσω εγκυκλίου ότι θα χορηγείται ετήσια άδεια 24 ημερών. ΟΜΩΣ, ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ: Από τη μια, η γνωστή εργολαβική ασυδοσία, οι απειλές και η απληρωσιά και απ’την άλλη, το ζοφερό μέλλον με τη νέου τύπου εκμετάλλευση των ατομικών συμβάσεων.

Οι συνάδελφοι εργολαβικοί δεν σταμάτησαν στιγμή να προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο, με αυταπάρνηση! Οι υπηρεσίες αυτές είναι άκρως αναγκαίες και υποχρεωτικές για να λειτουργεί το νοσοκομείο σε μόνιμη βάση. Άρα, μόνιμες θα πρέπει να είναι και οι εργασιακές τους σχέσεις.
Όλοι οι εργολαβικοί εργάτες, οι επικουρικοί, οι συμβασιούχοι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνικοί, εργαζόμενοι ΚΕΕΛΠΝΟ, νέα παιδιά μαθητευόμενοι του ΟΑΕΔ και σπουδαστές των ΤΕΙ, αλλά και άμισθοι επιστήμονες κάνοντας την πρακτική τους αναλαμβάνουν πόστα που δεν φτάνουν οι μόνιμοι για να καλύψουν».

Το ΣΕΝΕ επαναλμβάνει και απαιτεί για πολλοστή φορά, έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, όχι στην σκλαβιά των ατομικών συμβάσεων, μονιμοποίηση των συναδέλφων εργολαβικών, επικουρικών και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τέλος, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.

5.Στάση εργασίας των δασκάλων την Παρασκευή -Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας

Στάση εργασίας σε όλα τα δημοτικά σχολεία (12 – 2, 2 – 4) και συγκέντρωση μαζικής διαμαρτυρίας στις 2 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει, ότι «το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για τον κατ’ ευφημισμό “Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Σχολείου” και την ανάπτυξη του σχεδιασμού της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για την υποβάθμιση της προσχολικής αγωγής (ρυθμίσεις νόμου για την έρευνα, υπουργικές αποφάσεις για το ωράριο των νηπιαγωγών και το ωρολόγιο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου) έχει εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή του και έχει προχωρήσει σε μια σειρά αποφάσεων και κινητοποιήσεων που στοχεύουν στην ανατροπή των νομοθετημάτων που απαξιώνουν και υποβαθμίζουν το δημόσιο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο και το εναρμονίζουν πλήρως στις εντολές του ΟΟΣΑ και τη λογική των σκληρών περικοπών δαπανών και προσωπικού στη δημόσια εκπαίδευση».

Η ανακοίνωση συνεχίζει, αναφέροντας, ότι «με προμετωπίδα την επιτακτική ανάγκη της άμεσης πραγματοποίησης όλων των μόνιμων διορισμών που χρειάζεται η δημόσια εκπαίδευση παλεύουμε, με κάθε μέσο, απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, σύνταξη πρακτικών των συλλόγων διδασκόντων στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία που διαφυλάσσουν τον παιδαγωγικό χαρακτήρα της λειτουργίας τους, συνεντεύξεις τύπου, επιστολές προς γονείς, ενημερώσεις συλλόγων, ενώσεων και ομοσπονδιών γονέων, για την ανάδειξη των δυσμενών επιπτώσεων του σχολείου των περικοπών πόρων και μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, που δημιουργεί η κυβέρνηση».

Τα αιτήματα της Δ.Ο.Ε. όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση είναι:

• Άμεση απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων για το νέο σχολείο, δημοτικό και νηπιαγωγείο.
• 14χρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό με: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική δωρεάν προσχολική αγωγή.
• Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί.
• Καμιά απόλυση αναπληρωτή.
• Κανένας εκπαιδευτικός στην ανεργία.
• Στήριξη της Ειδικής Αγωγής.
• Απόδοση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων, τώρα.
• Μείωση διδακτικής ύλης.
• Οργανικότητα στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία 2 εκπαιδευτικοί προς 25 μαθητές.