Το μεγάλο χατήρι του Τσίπρα στον Καμμένο

Του Κώστα Πασίση

Την «σίγουρη» είσοδο στη Βουλή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις εκλογές ετοιμάζεται να προσφέρει ως «δωράκι» στον Πάνο Καμμένο, ο Αλέξης Τσίπρας, μειώνοντας στο 2,5% το πλαφόν εισόδου στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ βέβαια δημοσίως διακηρύττει ότι δεν επιθυμεί τη συγκεκριμένη μείωση, ωστόσο στο παρασκήνιο πιέζει τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση-χατήρι.

Με τη μείωση του πλαφόν βέβαια αυξάνονται κατακόρυφα και οι πιθανότητες εισόδου στο κοινοβούλιο της «Λαικής Ενότητας» (κόμμα Λαφαζάνη) και της «Πλεύσης Ελευθερίας» (Ζωή Κωνσταντοπούλου) αλλά και άλλων μικρών αντιμνημονιακών κομμάτων. Ένα γεγονός που προβληματίζει το Μαξίμου, καθώς κυρίως η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει μετατραπεί σε ορκισμένο εχθρό του Τσίπρα.

Η «ζυγαριά» ωστόσο γέρνει υπέρ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων καθώς ο Πάνος Καμμένος είναι ο πιο αξιόπιστος πολιτικός του σύμμαχος, σε ένα ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό σκηνικό, όπως είναι το σημερινό. Τις άριστες πολιτικές του σχέσεις με τον υπουργό Άμυνας έχει παραδεχθεί δημόσια και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι στις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι ΑΝΕΛ κινούνται κάτω από το 3%, γεγονός που έχει γεμίσει με άγχος τον κ. Καμμένο ο οποίος φοβάται ότι θα έχει την τύχη του Γ. Καρατζαφέρη.

Παράλληλα η μείωση του πλαφόν στο 2,5% μπορεί να λειτουργήσει και ως «τυράκι» για το Ποτάμι που και αυτό κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις. Ένα «σενάριο» που ενισχύεται από το γεγονός της αποχώρησης του Χάρη Θεοχάρη από το Ποτάμι αλλά και από τις πληροφορίες ότι βουλευτές του συγκεκριμένου κόμματος «φλερτάρουν» με τη ΝΔ.

Το Μαξίμου γενικότερα «παίζει» με το πλαφόν στον εκλογικό νόμο και δεν αποκλείεται στο πάρα πέντε, ο Αλέξης Τσίπρας να προβεί σε μια περισσότερο τολμηρή κίνηση, προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση το ΚΚΕ και να βρεί τις πολυπόθητες 200 ψήφους. Σενάριο ωστόσο μη ρεαλιστικό με τα σημερινά δεδομένα.

Επισημαίνεται επίσης ότι στο παρασκήνιο οργιάζουν οι φήμες για τη στάση που θα κρατήσει η Χρυσή Αυγή στην κρίσιμη ψηφοφορία. Λέγεται ότι η Χρυσή Αυγή διαπραγματεύεται τη ψήφο της. Ποιο είναι το αντάλλαγμα; Ενδεχομένως το ξεπάγωμα της κρατικής χρηματοδότησης της νεοναζιστικής οργάνωσης ή κάτι μεγαλύτερο…

Στο πλαίσιο αυτό ίσως να μην είναι τυχαία και οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «Δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι»