Το δημόσιο θα αποπληρώνει δάνεια θυμάτων εγκληματικών ενεργειών

Μια σημαντική απόφαση πήρε η ελληνική πολιτεία. Με σχετική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και όλες οι λεπτομέρειες ώστε το στεγαστικό δάνειο που έχει λάβει το θύμα -εγκληματικής ενέργειας- ή ο/η σύζυγός του να αποπληρώνεται από το δημόσιο, εφόσον το ακίνητο εξυπηρετούσε οικογενειακές ανάγκες.

Η αποπληρωμή από το Δημόσιο στεγαστικών δανείων των θυμάτων τρομοκρατικών πράξεων ή εγκλημάτων βίας ρυθμίζεται με Κοινή Απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκου Παρασκευόπουλου και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη.
Η ως άνω απόφαση δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 2092/7-7-2016).
Ειδικότερα, καθορίζεται η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και όλες οι λεπτομέρειες ώστε το στεγαστικό δάνειο που έχει λάβει το θύμα ή ο/η σύζυγός του ή τα ανήλικα παιδιά του θύματος να αποπληρώνεται από το δημόσιο, εφόσον το ακίνητο εξυπηρετούσε κοινές οικογενειακές ανάγκες.
Με τον τρόπο αυτό, η πολιτεία συμπαραστέκεται στα θύματα σοβαρών εγκλημάτων και ανταποκρίνεται στη δέσμευση που ανέλαβε με το ν. 4285/2014 (άρ. 8), επ’ αφορμή της ανθρωποκτονίας, εν ώρα καθήκοντος,σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Μαλανδρίνου.