Τι κρύβει κατά των νησιών του Αιγαίου ο αλαζόνας και αυταρχικός Τ. Ερντογάν. Οι πρώτες ερμηνείες και η Ντ. Μπακογιάννη.

Βαθύς προβληματισμός στην Ελλάδα άπό την πρωτοφανή δήλωση του Τ. Ερντογάν να αμφισβητήσει το καθεστώς της Λωζάνης μετά 93 χρόνια. Χλωμή η πρώτη αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών, με τις έως τώρα αυταπάτες για την επεκτατική πολιτική και την ειλικρινή φιλία του αυταρχικόυ καθεστώτος της Τουρκίας. Η Ντόρα Μπακογιάννη εφιστά την προσοχή και την ανάγκη να αντιδράσει το ΥΠΕ, το οποίο επί εποχής Νίκου Κοτζιά δείχνει να ακολουθεί το δρόμο της αυταπάτης, της ιδεολογικής-πολιτικής αφέλειας τόσο με την Τουρκία όσο με την Αλβανία.
«Αν το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε κατάσταση ανάλογη της Συνθήκης των Σεβρών» – Τι απαντά η Αθήνα

Στριμωγμένος από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας του αλλά και της προσωπικής του εξουσίας επιχειρεί αφενός να κλείσει μεγάλες πληγές, έστω προσωρινά( Ρωσία, Συρία, Ισραήλ) και αφετέρου να πυροδοτήσει φανατισμούς είτε για εσωτερικούς εχθρούς είτε για εξωτερικούς και για « εθνικές αδικίες», όλες ανιστόρητες και λαϊκίστικες.

Θέμα για τη Συνθήκη της Λωζάννης θέτει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας στην 27η Σύνοδο των Μουχτάρηδων άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.

Μεταξύ άλλων που ανέφερε ο Ερντογάν, είπε χαρακτηριστικά: «Το 1920 έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών και το 1923 μας έπεισαν στη Λωζάννη. Τα νησιά στο Αιγαίο που αν φωνάξεις από απέναντι ακούγεσαι, εμείς στη Λωζάννη τα δώσαμε στους Έλληνες. Ορισμένοι επιχείρησαν να παρουσιάσουν τη Λωζάννη ως νίκη. Είναι αυτό νίκη; Αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάννη δεν μπόρεσαν να αποδώσουν δικαιοσύνη. Επειδή εκείνοι δεν μπόρεσαν να αποδώσουν δικαιοσύνη , γι’ αυτό εμείς βιώνουμε σήμερα προβλήματα».
Επίσης ο Ερντογάν ανέφερε για τη Συνθήκη της Λωζάννης:

«Σήμερα είναι η 93η επέτειος της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης που συνιστά το ιδρυτικό έγγραφο της Δημοκρατίας μας. Η νίκη, που επετεύχθη με την πίστη, το θάρρος και τη θυσία του ιερού έθνους μας καταχωρήθηκε στο πεδίο της διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η συνθήκη αυτή έχει θέση τίτλου ιδιοκτησίας του νεοσυσταθέντος κράτους μας. Το περιεχόμενο της Συνθήκης της Λωζάννης, δηλαδή η αξία των θεμελιωδών αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας και κυρίως η εθνική βούληση και η δημοκρατία, γίνεται σήμερα πολύ καλύτερα κατανοητή.
Το ιερό έθνος μας έδειξε ακόμη μια φορά ότι θα απαντήσει με αλληλεγγύη και ενότητα με το πνεύμα αγώνα απελευθέρωσης απέναντι σε κάθε είδους πραξικοπηματική απόπειρα. (..)

Μέσα στα 93 έτη που πέρασαν η Τουρκική Δημοκρατία, που κατέστη η 6η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η 17η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, προχωρά ακάθεκτη στην πραγματοποίηση των στόχων για το 2023, και στο όραμα για το 2053 και το 2071.
Με τις σκέψεις αυτές κατά την 93η επέτειο της Συνθήκης της Λωζάννης τιμώ τη μνήμη του ιδρυτή της δημοκρατίας μας Μουσταφά Κεμάλ και όλων των ανδρών του κράτους που ήταν οι αρχιτέκτονες της συνθήκης».
Ο Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σε συνδιασμό με την τρομοκρατία έγινε μια κεκαλυμμένη προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα.

«Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών» κατέληξε.

Η Συνθήκη της Λωζάννης υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 και έθετε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Καταργούσε τη Συνθήκη των Σεβρών, που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα, η οποία είχε γίνει δεκτή από τον τελευταίο σουλτάνο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά απορρίφθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ

–Ειδικότερα, κριτική στην τουρκική πολιτική ηγεσία που υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάνης, οι όροι της οποίας διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Τουρκία, άσκησε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συγκεκριμένους λόγους. Το έκανε σε συνέλευση των αυτοδιοικητικών στελεχών για λόγους δημαγωγικούς, για να πλήξει τους Κεμαλιστές (αφού την συνθήκη υπέγραψε ο Ισμέτ Ινονού)., να καλλιεργήσει το αίσθημα της εθνικής αδικίας αλλά και μελλοντικής διεκδίκησης και φυσικά να κάνει εξαγωγή των προβλημάτων. Γνωστή τακτική τηε Τουρκικής εξουσίας προς όλες τις όμορες χώρες κατά καιρούς.

Επίσης με τον τρόπο αυτό υπενθύμισε τις αξιώσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο αλλά παράλληλα έκανε και μια ιστορικής σημασίας δημόσια τοποθέτηση, ως ο πρώτος Πρόεδρος της χώρας που εκφράζει τη διαφωνία του με τις αποφάσεις του 1923. «Η Συνθήκη της Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό», τονίζουν διπλωματικές πηγές σε απάντηση προς τον Τούρκο Πρόεδρο.

Όπως αναφέρει η Hurriyet Daily News, ο Ερντογάν υποστήριξε πως κάποιοι τότε προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη Συνθήκη, η οποία είχε υπογραφεί από τον Ισμέτ Ινονού, ως νίκη για την Τουρκία, αλλά όπως ο ίδιος κατέστησε σαφές αυτή η «εκτίμηση» αυτή είναι τουλάχιστον εσφαλμένη.
«Η 15η Ιουλίου (ημέρα διεξαγωγής του πρόσφατου πραξικοπήματος) είναι η επέτειος του δεύτερου πολέμου για την Ανεξαρτησία του Τουρκικού Έθνους. Και έτσι θα πρέπει να την θυμόμαστε. Μας (απείλησαν) με τη Συνθήκη του 1920 και μας έπεισαν να (αποδεχθούμε) τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν, παρουσιάζοντας τη Λωζάνη ως νίκη. (Αλλά) στη Λωζάνη παραχωρήσαμε τα (τώρα ελληνικά) νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Και συνέχισε: «Εξακολουθούμε να αγωνίζονται για το ποια θα είναι η υφαλοκρηπίδα και ποια θα είναι (τα όρια μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας) στον αέρα και στο έδαφος. Αιτία όλων αυτών είναι εκείνοι που κάθισαν στο τραπέζι για (να διαπραγματευθούν) τη συγκεκριμένη συνθήκη. Εκείνοι που καθόνταν σε αυτές τις θέσεις δεν μας δικαίωσαν και τώρα “δρέπουμε” τα προβλήματα (που η συνθήκη προκάλεσε)», για να καταλήξει: «Εάν αυτό το πραξικόπημα είχε πετύχει, θα μας είχαν αναγκάσει να υπογράψουμε μια συνθήκη που θα μας έκανε να αναπολούμε αυτή των Σεβρών».

Σημειώνεται πως η Συνθήκη της Λωζάνης, υπεγράφη στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που μετείχαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική Εκστρατεία αλλά και στη Συνθήκη των Σεβρών. Βάσει της Συνθήκης προσδιορίστηκαν και οριστικοποιήθηκαν τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας, η οποία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, πήρε τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία και την περιοχή της Σμύρνης. Αντίστοιχα παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, όπως προέβλεπε και η συνθήκη των Σεβρών και παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία. Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι επικίνδυνες και προκλητικές, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα ‘γκρίζων Ζωνών’».
» Η περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το ‘κλείσιμο’ του Κυπριακού, στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών, ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα.

» Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις η Τουρκία αντικειμενικά ασκεί πίεση για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων, σε ακόμη πιο αρνητική για τους λαούς κατεύθυνση» επισημαίνει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του, καταλήγοντας:

«Για μια ακόμη φορά εκτίθενται η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό, ότι η συμμαχία Ελλάδας – Τουρκίας – ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ‘ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή’, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν κατευνάζει τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας, αλλά αντίθετα τις υποθάλπει και τις ενισχύει». O Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με τις δηλώσεις του περί της Συνθήκης της Λωζάννης επιβαρύνει έτι περαιτέρω το ήδη δύσκολο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – δήλωσε η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να αντιδράσει άμεσα, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση υπαρχουσών συνθηκών που αποτελούν τη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενέχει μόνο προβλήματα για το αύριο. Ο νεο-οθωμανισμός ανήκει στον προηγούμενο αιώνα, και οι σχέσεις των χωρών χτίζονται με το βλέμμα στο μέλλον», τόνισε η κα Μπακογιάννη.