Συμβιβασμός μέχρι την νέα σύγκρουση. Οι τρείς συμφωνίες για φέτος στα Θρησκευτικά.

Εκεχειρία μέχρι τον Δεκέμβριο και θολή η νίκη του Αρχιεπισκόπου, μέχρι τη νέα σύγκρουση. Βρεγμένη γάτα μεν ο Φίλης αλλά διέψευσε Καμμένο- Ιερώνυμο για τα παλαιά βιβλία μόνο κατά τη φετινή διδασκαλία.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε με θρασύτητα στο βάθος ότι η Πολιτεία-Κυβέρνηση θα αποφασίσει τελικά για το θέμα των Θρησκευτικών (ανεξάρτητα, δηλαδή του δήθεν «διαλόγου» με ορίζοντα τριμήνου) και ότι η διδασκαλία της νέας Θρησκειολογίας θα αρχίσει από εφέτος ανεξάρτητα εάν τα βιβλία είναι παλαιά, δηλαδή θα διδάσκονται κάποια τους κεφάλαια μόνο επιλεκτικά.
-Ψευδείς και παραπλανητικοί ήταν οι χθεσινοί ισχυρισμοί έξω από το Μαξίμου ότι «Ήρθησαν οι παρεξηγήσεις» και ο «διάλογος θα συνεχισθεί», δηλώσεις, που έχουν γίνει και στο παρελθόν.

Πρόκειται για συνεδρίαση «συμβιβασμού και συγκάλυψης» των βαθύτατων διαφορών(και εμμονών κάθε πλευράς στις απόψεις της), με αναβολή « εκτόνωσης της κρίσης» για ένα τρίμηνο συνεργασία για τη Θρησκειολογία, έως το τέλος Δεκεμβρίου. Εκτός και εάν ανασχηματισθεί ο Νίκος Φίλης και ο διάλογος
πραγματικά ξεκινήσει από το μηδέν, όπως έχουν ήδη δηλώσει οι Ιερώνυμος και Καμμένος.

Αυτά τα τρία βασικά σημεία προέκυψαν από την συνάντηση Τσίπρα – Ιερώνυμου παρουσία των υπουργών Παιδείας Νίκου Φίλη και Άμυνας Πάνου Καμμένου:

-αλλάζει το περιεχόμενο του μαθήματος
-αξιολογείται στο τέλος της «δοκιμαστικής» χρονιάς
-συγγράφεται νέο βιβλίο μετά από διάλογο στον οποίο θα συμμετέχει και η Εκκλησία

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» και ότι δεν επιθυμεί να διχάσει. Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι η Πολιτεία αποφασίζει, αλλά βέβαια μετά από διάλογο με την Εκκλησία.

Αποτελέσματα και δηλώσεις:
Σχεδόν δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Μαξίμου, η οποία άρχισε λίγο στις 19:40 της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε στις 21:00. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Κ. Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «ήρθησαν οι όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν» με το μάθημα των θρησκευτικών και ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος. Συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις ενώ το μάθημα θα γίνει με τα παλιά βιβλία αλλά όχι αποκλειστικά από αυτά, δεδομένου ότι θα εφαρμοσθεί από εφέτος το νέο Πρόγραμμα Θρησκειολογίας. Θα φανεί άλλωστε σύντομα αυτό με τις ειδικές εγκυκλίους, που θα ετοιμάσει και θα ζητήσει νε εφαρμοσθεί το υπουργείο Παιδείας και προσωπικά ο αμετανόητος της αντιχριστιανικής Θρησκειολογίας κ, Φίλης.

Από την πλευρά του ο κ. Φίλης επίμονα σημείωσε: «Δεν ήρθαμε εδώ να αλλάξουμε απόψεις, δεν έχουμε δογματική αντίληψη, ήρθαμε για να βρεθεί ένας κοινός τόπος προς όφελος του λαού και των μαθητών. Τα προγράμματα συνεχίζονται κανονικά όπως είχαμε ξεκινήσει. Ο διάλολογς έγινε σε καλό κλίμα. Η Εκκλησία έθεσε τις δικές της απόψεις, εμείς τις δικές μας όσον αφορά το μάθημα».

Όπως σημείωσε ο κ. Φίλης, η Εκκλησία έθεσε τρεις προϋποθέσεις, να μην καταργηθεί το μάθημα, να μη μειωθούν οι ώρες των Θρησκευτικών και να γίνεται με έμφαση στην ορθόδοξη πολιτεία. Ο διάλογος συνεχίζεται ενώ το πρόγραμμα σπουδών όπως έχει αποφασιστεί, με έμφαση στη θρησκειολογία και όχι ως ομολογιακό μάθημα, προχωρά κανονικά. Στο τέλος της χρονιάς θα γίνει η αξιολόγησή του και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

«Ο διάλογος συνεχίζεται» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σημειώνοντας ότι όλα θα γίνονται κάτω από πνεύμα διαλόγου.

Η υποχώρηση ερμηνεύεται ως «παράκαμψη Φίλη» που πυροδότησε το πρόβλημα, υπό την «επιτήρηση Καμμένου» – Ιερώνυμος: Θα διδάσκεται το παλιό βιβλίο, μέχρι να συμφωνηθούν οι αλλαγές – Καμμένος: Εκκλησία και Πολιτεία προχωρούν ενωμένες – Φίλης: Δεν έχουμε δογματική αντίληψη, θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα σπουδών.

Προς εκτόνωση φαίνεται πως βαίνει η κρίση στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη και του υπουργού Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου. Παρούσα ήταν και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως προκύπτει, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν σε κλίμα συνεργασίας, καθώς η κυβέρνηση υποχωρεί σε μία σειρά από θέματα που απασχολούσαν τις δύο πλευρές, «παρακάμπτοντας» στην ουσία τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, υπό την «επιτήρηση» του Πάνου Καμμένου.

Το στίγμα της συνάντησης έδωσε ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου έπειτα από περίπου δύο ώρες. Όπως είπε, «ήρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις» και ξεκινάει αγώνας διαλόγου για το πρόγραμμα σπουδών. Τα Θρησκευτικά, όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, θα συνεχίσουν να διδάσκονται με τα παλιά βιβλία, μέχρι να γραφτούν νέα, έπειτα από συνεννόηση και διάλογο ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος, που ακολούθησε μετά τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τόνισε επίσης ότι «λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις» και δήλωσε ευτυχής, επειδή, όπως ανέφερε, έγινε γόνιμος διάλογος, διευκρινίστηκαν πράγματα και οι συζητήσεις πρόκειται να συνεχιστούν. Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «Εκκλησία και Πολιτεία προχωράνε μαζί», ενώ το πρόγραμμα σπουδών θα καταρτιστεί έπειτα από συνεννόηση μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

«Θέλω να δηλώσω ότι είμαι πάρα πολύ ευτυχής, γιατί έγινε πράγματι ένας πολύ γόνιμος διάλογος. Εξετάστηκαν όλα τα θέματα, διευκρινίστηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν και ο διάλογος συνεχίζεται. Η Εκκλησία και η Πολιτεία προχωρούν ενωμένες, μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και της Ορθοδοξίας» είπε συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος έκανε λόγο για πολύ καλό κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους ιεράρχες.

Τα νέα αναλυτικά προγράμματα θα εφαρμοστούν κανονικά με τα παλιά βιβλία που έχουν ήδη διανεμηθεί από πέρυσι στα σχολεία, υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το υπουργείο είναι πάντα ανοιχτό σε γόνιμο διάλογο.

Θα ακουστεί ξανά η άποψη της Εκκλησίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας, αναφέροντας ωστόσο ότι η εκπαίδευση είναι ευθύνη της πολιτείας. «Όπως σε όλα τα μαθήματα, έτσι και στα Θρησκευτικά θα αξιολογηθούν στο τέλος του χρόνου τα νέα προγράμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε αντίληψη δογματική, θέλουμε τον διάλογο εφ’ όλης της ύλης» κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

Η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

Από το γραφείο του πρωθυπουργού εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις».

«Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Τι προηγήθηκε της συνάντησης

Το τετ-α-τετ ανάμεσα σε Τσίπρα-Ιερώνυμο κανονίστηκε έπειτα από αίτημα της Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλάδος, στο οποίο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευσαν οι μητροπολίτες Σπάρτης, Φθιώτιδος και Μεσογαίας, καθώς και ο νομικός σύμβουλος Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως, μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ιερώνυμος θα συνομιλούσε και με τον Πάνο Καμμένο για το ίδιο ζήτημα, σε συνάντηση που θα είχαν στη Μονή Πετράκη.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρισκόταν και αυτός στο Μαξίμου, καθώς προφανώς επέστρεψαν εκεί μαζί με τον πρωθυπουργό μετά την ενημέρωση που είχε ο τελευταίος για την ασκηση «Παρμενίων».

Μετά τις συναντήσεις με την ηγεσία της κυβέρνησης, η Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου πρόκειται να συνεδριάσει (αύριο και μεθαύριο), για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οργανώσει τα επόμενα βήματά της.

Το αίτημα

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ζήτησε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα μετά το τέλος της συνεδρίασης της Ιεραρχίας την Τετάρτη το μεσημέρι. Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Σπάρτης και Φιώτιδος καθώς και και ο νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής.

Επιθυμία του Αρχιεπισκόπου ήταν η συνάντηση να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας προκειμένου, στη συνέχεια, αύριο το πρωί που θα συνεδριάσει η Ιεραρχία να πάρει τις αποφάσεις της.

Σε ερώτηση του «Βήματος» εάν ετέθη όρος για τη συμμετοχή ή μη του υπουργού Παιδείαςη απάντηση ήταν ότι «δεν ετέθη κανείς όρος. Το μόνο που ζητά η Ιεραρχία είναι να ανασταλεί η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών σύμφωνα με τις νέες οδηγίες».

H ανακοίνωση της Ιεραρχίας

Από το πρωί το κλίμα στην σύνοδο της Ιεραρχίας ήταν «πολεμικό». Στο στόχαστρο όλων των αρχιερέων βρέθηκαν ο πρωτίστως ο κ. Νίκος Φίλης και δευτερευόντως ο πρωθυπουργός. «Θέλουν να απο-χριστιανοποιήσουν και να απο-ιεροποιήσουν την Ελλάδα», δήλωναν οι Μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ, Γλυφάδας Παύλος, Μεσογαίας Νικόλαος. «Δεν πάμε σε κανένα γερμανικό πρώτυπο. Πρέπει να συγκρατήσουμε τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών όπως ήταν μέχρι τώρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ. «Μας παραπλάνησαν» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στους συντάκτες-θεολόγους των νέων σχολικών προγραμμάτων. «Εδώ και καιρό έπρεπε να έχουμε μιλήσει και να τοποθετηθούμε δημόσια» είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της 12μελούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας που ορίστηκαν για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον κ. Καμμένο είναι:

Ο Αρχιεπίσκοςπος κ. Ιερώνυμος.

Ο μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος, κύριος αντίπαλος του κ. Ιερωνύμου στη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου.

Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος αντιπρόεδρος της 12μελούς Δ.Ι.Σ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του νέου προγράμματος διδασκαλίας και επέκρινε, με τον τρόπο του, τους χειρισμούς που γινόταν από την πλευρά της Εκκλησίας.

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, επίλεκτο μέλος της Ιεραρχίας λόγω του επιστημονικού του επιπέδου, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με την λεγόμενη ομάδα των «παραδοσιακών» της Ιεραρχίας και από τους πρώτους που τοποθετήθηκε στο ζήτημα των θρησκευτικών, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς.

SHARE