Ο Τσίπρας και η δικαιοσύνη

Οι Παπαγγελόπουλος, Θάνου, Τσατάνη, Βγενόπουλος, Ψυχάρης και Παρασκευόπουλος, ήταν οι έξι πρωταγωνιστές της συζήτησης των Αρχηγών για τη Δικαιοσύνη. Σε κλίμα πίεσης και φθοράς πήρε την απόφαση ο Αλ. Τσίπρας. Αναμένονται νέες αποκαλύψεις και σκελετοί από τις ντουλάπες.

Για πρώτη φορά η Κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούν να αρκεστούν στον καταγγελτικό τους λόγο για λίστες και εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη από συμφέροντα και πρόσωπα της διαπλοκής. Αντίθετα θα αναγκαστούν να δώσουν εξηγήσεις και πειστικές απαντήσεις για δικά τους σκοτεινά έργα στη Δικαιοσύνη. Από φαύλες προαγωγές και κομματικοποίηση έως παρασκηνιακές υποθέσεις και συναλλαγές για δικαστικές εκκρεμότητες ορισμένων ή και εμπαθείς διώξεις.

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης ζητά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, αναγκασμένος μετά τις τελευταίες πιεστικές και αποκαλυπτικές εξελίξεις. Με επίκεντρο έξι πρόσωπα-το υπουργικό δίδυμο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την ανακρίτρια κ.Τσατάνη και τους επιχειρηματίες κκ Ανδρέα Βγενόπουλο και Σταύρο Ψυχάρη. Με πολλές νέες αποκαλύψεις και παλιούς σκελετούς υποθέσεων από την ντουλάπα. Και από την πλευρά της Κυβέρνησης και από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, με πρωτεργάτες τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Όπως αναφέρεται σε αυτήν «κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη, εμπιστοσύνη που τα τελευταία ειδικά χρόνια έχει διαρραγεί εξαιτίας μεταξύ άλλων και εξωθεσμικών και αντισυνταγματικών παρεμβάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Στη συνέχεια αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η δέσμευση της κυβέρνησης στον στόχο αυτό αποδεικνύεται από το ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Δικαιοσύνη αναπνέει ελεύθερα και προχωρά στην εις βάθος διερεύνηση των θέσεων που είχαν μέχρι πρότινος “εγκαταλειφθεί” στην “τρωκτική κριτική των ποντικών”. Ενδεικτικά αναφέρω την πρόοδο στη διερεύνηση των υποθέσεων της λίστας Μπόργιανς και Λαγκάρντ, των άνευ εγγυήσεων τραπεζικών δανείων αλλά και άλλων οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, που ενδεχόμενα αγγίζουν ακόμα και το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας».
Η ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης θα ανακοινωθεί κατά την αυριανή Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή.

Αναλυτικά η επιστολή του πρωθυπουργού:
«Την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δικαιοσύνης.
Οι αιτιάσεις αυτές προωθούνται από συγκεκριμένα κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη δικαιοδοτική λειτουργία.
Το πραγματικό δυστύχημα όμως είναι ότι οι αιτιάσεις αυτές αναπαράγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από άλλα κόμματα του κοινοβουλίου.
Κεντρικός όμως και δεδηλωμένος στόχος της Κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη, εμπιστοσύνη, που τα τελευταία ειδικά χρόνια, έχει διαρραγεί εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και εξωθεσμικών και αντισυνταγματικών παρεμβάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η δέσμευση εξάλλου της Κυβέρνησης στο στόχο αυτό αποδεικνύεται από το ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Δικαιοσύνη αναπνέει ελεύθερα και προχωρά στην εις βάθος διερεύνηση υποθέσεων που είχαν μέχρι πρότινος εγκαταλειφθεί «στην τρωκτική κριτική των ποντικών». Ενδεικτικά αναφέρω την πρόοδο στην διερεύνηση των υποθέσεων της λίστας Μπόργιανς και Λαγκάρντ, των άνευ εγγυήσεων τραπεζικών δανείων αλλά και άλλων οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του ελληνικού δημοσίου που ενδεχόμενα αγγίζουν ακόμα και το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας.
Με δεδομένα τα παραπάνω είναι χρέος μας να ανοίξουμε με ουσιαστικό τρόπο τον σχετικό δημόσιο διάλογο εντός του κοινοβουλίου και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο χωρίς υπεκφυγές και τεχνάσματα όπως επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες από την αντιπολίτευση.

Για τον λόγο αυτό σας ζητώ να ορίσετε ημερομηνία για την διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής».
ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας θα προσέλθει απολογούμενος»
«Ο κ. Τσίπρας αναζητά οδούς διαφυγής. Στη συζήτηση αυτή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα προσέλθει απολογούμενος», ήταν η αντίδραση της Ν.Δ. στο αίτημα του πρωθυπουργού.

«Η συζήτηση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για άμεση διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ευ. Βενιζέλος με νέες αποκαλύψεις και καταγγελίες: Αντιφατικοί οι ισχυρισμοί Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Τσατάνη
Φάκελο με έγγραφα για τις καταστάσεις που εκδηλώνονται στον χώρο της Δικαιοσύνης κατέθεσε στην πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται, όπως λέει χαρακτηριστικά, δύο έγγραφα σχετικά με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου – Τσατάνη.
Πρόκειται για μια ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβριο του 2015, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης «για τον ρόλο της εισαγγελέως εφετών στην υπόθεση Βγενόπουλου» και την απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου τον Ιανουάριο του 2016, ο οποίος επικαλείται την έρευνα του αρμόδιου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, που εποπτεύει των εισαγγελέων διαφθοράς και ο οποίος απεφάνθη ότι όλες οι δικονομικές ενέργειες της αρμόδιας εισαγγελέας εφετών, δηλαδή της κυρίας Τσατάνη, επί της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι απολύτως νόμιμες.

Στη συνέχεια της δήλωσης του ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «στην απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ειδική αναφορά και σε άλλες υποθέσεις που έχει χειριστεί η κα. Τσατάνη. Ο κ. Παπαγγελόπουλος προφανώς υιοθετεί και μεταφέρει στη Βουλή τις απαντήσεις της κα Τσατσάνη για τις υποθέσεις SONAC και Βατοπαιδίου και τη σχέση συγγενικών της προσώπων με τη ΝΔ. Για να το πω συνοπτικά, στις 14.1.2016 με έγγραφό του προς τη Βουλή των Ελλήνων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης λέει τα απολύτως αντίθετα από αυτά που ισχυρίζεται τώρα μετά την μηνυτήρια αναφορά της κα. Τσατάνη!».

Αναλυτικά η δήλωση Βενιζέλου:
«Στις 3 Μαρτίου ζήτησα με επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, να συγκληθεί η Επιτροπή και να συζητήσει θέματα δικαιοσύνης. Η Επιτροπή απεφάσισε να μου ζητήσει να συγκροτήσω σχετικό φάκελο προκειμένου να προετοιμαστεί η συνεδρίαση. Σήμερα επικοινώνησα με την κα. Χριστοδουλοπούλου, Πρόεδρο της Επιτροπής, η οποία με ενημέρωσε ότι η συνεδρίαση πρόκειται να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Τόνισα πως πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό καθώς προέκυψε στο μεταξύ το μείζον ζήτημα των καταγγελιών κατά του κ. Παπαγγελόπουλου.

Επισυνάπτω την σημερινή επιστολή μου προς την κα Πρόεδρο της Επιτροπής με την οποία διαβιβάζω τα έγγραφα που συγκέντρωσα προς διευκόλυνση της Επιτροπής.
Πρέπει να επισημάνω, κατ’ εξαίρεση, δύο από τα έγγραφα που περιλαμβάνονται στο φάκελο που συγκρότησα. Πρόκειται για την από 23.12.2015 ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης «για τον ρόλο της εισαγγελέως εφετών στην υπόθεση Βγενόπουλου». Με την ερώτηση αυτή τίθενται όλα σχεδόν τα θέματα που και τώρα επικαλούνται ορισμένοι, σε σχέση με την εισαγγελέα εφετών κα. Τσατάνη που μου είναι παντελώς άγνωστη.

Στην ερώτηση αυτή απάντησε στις 14.1.2016 ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος ενημερώνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι διεξήχθει έρευνα του αρμοδίου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ( κ. Ν. Παντελή ) που εποπτεύει των εισαγγελέων διαφθοράς, ο οποίος με την υπ’ αριθμό 5594/18.2.2015 διάταξη του απεφάνθηκε ότι όλες οι δικονομικές ενέργειες της αρμόδιας εισαγγελέας εφετών, δηλαδή της κα. Τσατάνη, επί της συγκεκριμένης υποθέσεως είναι απολύτως νόμιμες. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου, «ορθώς και νομίμως η χειριζόμενη την ως άνω αναφορά Εισαγγελέας Εφετών ζήτησε να συσχετισθεί σ’ αυτήν και η δικογραφία με αριθμό βιβλίου μηνύσεων ΕΔ2013/203 ποινική προκαταρκτική δικογραφία της Εισαγγελέως Διαφθοράς Αθηνών λόγω της πρόδηλης συνάφειας (άρθ. 129 ΚΠΔ ) μεταξύ των δύο δικογραφιών».
Στην απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ειδική αναφορά και σε άλλες υποθέσεις που έχει χειριστεί η κα. Τσατάνη. Ο κ. Παπαγγελόπουλος προφανώς υιοθετεί και μεταφέρει στη Βουλή τις απαντήσεις της κα Τσατσάνη για τις υποθέσεις SONAC και Βατοπαιδίου και τη σχέση συγγενικών της προσώπων με τη ΝΔ.
Για να το πω συνοπτικά, στις 14.1.2016 με έγγραφό του προς τη Βουλή των Ελλήνων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης λέει τα απολύτως αντίθετα από αυτά που ισχυρίζεται τώρα μετά την μηνυτήρια αναφορά της κα. Τσατάνη!»

Πηγή: nonpapernews.gr