Μειωμένο “μπόνους” και ψήφο στα 17, θέλει ο Τσίπρας στον εκλογικό νόμο

Το πολιτικό κεφάλαιο του εκλογικού νόμου ανοίγει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που σχεδιάζει η το Μαξίμου για να αλλάξει την καυτή ατζέντα της επικαιρότητας όπου κυριαρχούν τα σκληρά μέτρα που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο, την πληρωμή των δόσεων της εφορίας και του ΕΝΦΙΑ. Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβερνητική πρόταση κινείται στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους και ενδεχομένως με μειωμένο το πλαφόν εισόδου 3% στη Βουλή. Μία πρόταση που στη παρούσα συγκυρία, όπως διατυπώνεται ευνοεί το κυβερνών κόμμα που έχει απολέσει τη πρωτιά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία το σχόλιο που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ρωτηθείς για το θέμα του τόνισε: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές με τον ίδιο εκλογικό νόμο που τις κέρδισε.

Κατά την τρίωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ,στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε μεταξύ άλλων το θέμα για το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών και η ψήφος στα 17.

Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιουνίου,ενώ θα έχουν προηγηθεί οι πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα με τους αρχηγούς και από αυτές θα εξαρτηθεί και η λήψη των τελικών αποφάσεων. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει 200 ψήφους για να μπορεί να ισχύει ο νέο εκλογικός νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Πέραν του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση περέστησαν οι Γιάννης Δραγασάκης,Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιώργος Κατρούγκαλος και Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Κατσάδα» στους 53

Επιπλέον, δεν πέρασε ασχολίαστη η παρέμβαση των 53 που προκάλεσε ενόχληση στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία προχώρησαν σε συστάσεις.