Μαρινάκης, Κυριακού, Αλαφούζος, Σαββίδης, Βαρδινογιάννης, Κοντομηνάς: Oσα σχεδιάζουν και όσα ετοιμάζουν.

Παλαιοί και νέοι βαρώνοι των πανελλήνιων καναλιών ετοιμάζονται για τους επόμενους μήνες αναφορικά με το προσωπικό τους, δημοσιογραφικό και τεχνικό, τις εκπομπές, τις νέες παραγωγές κλπ.

Ιδιαίτερα οι δύο νέοι καναλάρχες, με τους Βαρδινογιάννηδες να γίνονται αποδέκτες διαφόρων προτάσεων συνεργασίας για τον ιδιόκτητο ΣΤΑΡ (γιατί το πολυμετοχικό MEGA θεωρείται παρελθόν) με τον Δημήτρη Κοντομηνά να θέλει να συνεχίσει τη λειτουργία του ALPHA με το ίδιο πρόγραμμα και να αναζητεί νόμιμες λύσεις μετά την προθεσμία των 60 ημερών που έχουν απομείνει.

Η πρώτη φάση του σίριαλ για τις πανελλήνιες τηλεοπτικές άδειες έληξε, η δεύτερη αναμένεται με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, η Τρίτη –που μπορεί να είναι παράλληλη εάν η δεύτερη αργήσει- θα αφορά στην τελική τύχη του MEGA, του STAR, του ALPHA και του, EPSILON. Όμως έως τότε, ήδη παλαιοί και νέοι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών άδειών καταστρώνουν τα σχέδια τους για τη χειμερινή σαιζόν, που θα έχουμε η νέα εικόνα της ελληνικής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”, το νέο κανάλι του Βαγγέλη Μαρινάκη λέγεται ότι θα αρχίσει να εκπέμπει τέλος του χρόνου, με αρχές του νέου. Οι συνεργάτες του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού δουλεύουν, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη του νέου σταθμού που στόχο έχει την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του τηλεοπτικού κοινού. Βαρύτητα έχει δοθεί κυρίως στην ψυχαγωγία, αφού ο ενημερωτικός τομέας του σταθμού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και έχει αποφασιστεί ποιοι θα βρίσκονται μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Δύσκολο να προλάβουν τα παραχθούν σήριαλ αξιόλογα.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να λυθούν λεπτομέρειες που αφορούν τεχνικά ζητήματα, ενώ οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για το ψυχαγωγικό κομμάτι, που θα περιλαμβάνει σειρές, εκπομπές και show.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, γίνονται προσπάθειες και συζητήσεις με παραγωγούς και επαγγελματίες της αγοράς για να καλυφθούν τα κενά, τόσο με έτοιμες λύσεις όσο και με μετακινήσεις από άλλα κανάλια. Μια τέτοια περίπτωση λέγεται ότι είναι η ομάδα του “Join us”, που συμφώνησε να μετακινηθεί στο νέο κανάλι.

Ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος πήρε άδεια από τη στιγμή που ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας δεν ΄κατέβαλε την πρώτη δόση, εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει τόσο με τον Alpha όσο και το Star, αλλά αν δεν τελεσφορήσουν οι συζητήσεις, είναι έτοιμος να προχωρήσει αυτόνομα.
Όπως είπε ο Ρώσος επιχειρηματίας σε συνέντευξή του, σε κάθε περίπτωση το ζήτημα πιθανών συνεργασιών θα έχει κλείσει μέσα στην προθεσμία των 90 ημερών, καθώς, όπως εκτίμησε, πιο σωστό είναι να παραμείνουν στις θέσεις τους οι υπάρχοντες εργαζόμενοι στα κανάλια.

Τέλος, σε ερώτηση τι κανάλι ονειρεύεται να δημιουργήσει, ο Ιβάν Σαββίδης ήταν αφοπλιστικός: “Ο,τι κάνουμε είναι παράγωγο του χαρακτήρα μας και το κανάλι δεν αποτελεί εξαίρεση”.

Ο ΑΝΤ1 από την πρώτη στιγμή που έχει εξασφαλίσει άδεια και μέχρι σήμερα που έχει καταβάλει εντός του χρονικού περιθωρίου την α’ δόση, συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά του και ήδη από τη Δευτέρα αναμένονται νέες εκπομπές.
Ανάλογες είναι και οι κινήσεις του ΣΚΑΪ, με τον πρόεδρο του καναλιού, Γιάννη Αλαφούζο, να “ποντάρει” στην ενημέρωση αλλά και στην ψυχαγωγία, προβάλλοντας show όπως το “X-Factor”, που πέρυσι σημείωσε υψηλά ποσοστά τηλεθέασης.

Σύμφωνα με το περιοδικό “Secret”, της εφημερίδας “Παραπολιτικά”, το κανάλι του Φαλήρου θα ρίξει το βάρος στην ψυχαγωγία, ευελπιστώντας ότι με τη στρατηγική αυτή θα καταφέρει να προσελκύσει περισσότερα έσοδα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη έρθει σε συμφωνία για την απόκτηση των δικαιωμάτων δύο “reality shows”, ενώ αναζητά και άλλες εκπομπές, που θα ενισχύσουν περαιτέρω το ψυχαγωγικό προφίλ του σταθμού.”

Ανατροπές και συμμαχίες στους βαρώνους εν αναμονή του ΣΤΕ, κατά το ΕΘΝΟΣ

Προς ολοκλήρωση οδεύει η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών, ωστόσο η διαμόρφωση του νέου τοπίου θα χρειαστεί ακόμη χρόνο.

Οι δύο από τους τέσσερις υπερθεματιστές Βαγγέλης Μαρινάκης και Γιάννης Αλαφούζος συναντήθηκαν την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ενώ αναμένεται σύντομα συνάντηση του υπουργού και με τους κυρίους Σαββίδη και Κυριακού.

Αφενός γιατί παλιοί και νέοι καναλάρχες αναμένουν την απόφαση της συνταγματικότητας του νόμου από το ΣτΕ, αφετέρου γιατί οι συμμαχίες της επόμενης μέρας δεν έχουν ακόμη μορφοποιηθεί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι τέσσερις υπερθεματιστές -μετά και την επίσημη ανακήρυξη του Ιβάν Σαββίδη- δεν προχωρούν σε διαβουλεύσεις, συζητήσεις και ζυμώσεις επιζητώντας ο καθένας για τον εαυτό του τη μέγιστη δυνατή κυριαρχία στο τηλεοπτικό τοπίο της επόμενης μέρας. Οι εν κρυπτώ ενέργειες είναι σαφώς περισσότερες των όσων βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η ταχύτητα δράσης όμως λελογισμένη. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία 24ωρα έχει αναπτυχθεί κινητικότητα.

Οι δύο από τους τέσσερις υπερθεματιστές Βαγγέλης Μαρινάκης και Γιάννης Αλαφούζος συναντήθηκαν την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ενώ αναμένεται σύντομα συνάντηση του υπουργού και με τους κυρίους Κυριακού και Σαββίδη.

Οι τέσσερις επιχειρηματίες επιδιώκουν την όσο το δυνατό συντομότερη απόσβεση της επένδυσής τους και έτσι ζητούν από την κυβέρνηση να διαβεβαιώσει πως δεν θα υπάρξει προκήρυξη πέμπτης πανελλαδικής άδειας, οι θεματικές άδειες όποτε κι αν δοθούν δεν θα έχουν συναφές περιεχόμενο προγράμματος με τα τέσσερα πανελλαδικά κανάλια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πιέζουν και για την αποβολή από την ψηφιακή πλατφόρμα της Digea όσων δεν πήραν άδεια ακόμη και πριν από το πέρας των 90 ημερών από την ημέρα που θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση. Φυσικά καθένας για τον εαυτό του θέλει να εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος στα ετήσια διαφημιστικά πακέτα που θα αρχίσουν να κλείνονται από στις αρχές Δεκεμβρίου.

Την Παρασκευή και αφού είχε ολοκληρωθεί η διασταύρωση των οικονομικών στοιχείων, η εταιρεία Dimera του Ιβάν Σαββίδη ανακηρύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και επίσημα υπερθεματιστής της τέταρτης άδειας μετά την κατάπτωση του υπερθεματιστή Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, ο οποίος τη Δευτέρα αποσύρθηκε.

Προφανώς βέβαιος για την αρτιότητα του φακέλου της εταιρείας του, ο Ιβάν Σαββίδης έσπευσε την ίδια ημέρα σε ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης να πληρώσει το ποσό των 20,5 εκατομμυρίων ευρώ (το 1/3 των 61,5 εκατ. ευρώ) μην περιμένοντας την απόρριψη ή αποδοχή των προδικαστικών προσφυγών από την επιτροπή ενστάσεων της ΓΓΕΕ την Πέμπτη που αφορούν και την εταιρεία του.
Πάντως μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η Υπουργική Απόφαση που θα δίνει οριστικά τις τέσσερις άδειες εκπομπής τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα σε high definition (υψηλή ευκρίνεια).

«Κοιτάζει» προς… Star

Πληροφορίες των τελευταίων 24ώρων φέρουν τον Ιβάν Σαββίδη να βρίσκεται σε επικοινωνία με τη διοίκηση του Star και καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν πως επίκειται συνάντηση με τον μεγαλομέτοχο του τηλεοπτικού σταθμού Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ ποτέ δεν έκρυψε την προτίμησή του να αποκτήσει έτοιμο τηλεοπτικό σταθμό, ωστόσο σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό θα προχωρήσει αυτόνομα υιοθετώντας τη φιλοσοφία του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Στον Πειραιά, ο εφοπλιστής προχωρά ακάθεκτος στη δημιουργία του τηλεοπτικού του σταθμού ο οποίος, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του, θα κινείται στο ύφος και τη φιλοσοφία του Mega με πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ψυχαγωγία και ενημέρωση. Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός ότι πλέον γίνονται ανοιχτά κρούσεις σε δημοσιογράφους του Mega με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο, Μαρία Σαράφογλου, Ράνια Τζίμα και Λίζα Δουκακάρου.

Η πληροφορία που θέλει τον πρώην ισχυρό άνδρα του Alter Κώστα Γιαννίκο να αναλαμβάνει επιτελική θέση δεν διαψεύδεται, ενώ στη φημολογία όσον αφορά στις εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν το καινούργιο κανάλι προστέθηκε και το ενδεχόμενο χρήσης των παλιών κτιρίων του Alter στο Περιστέρι.
Τέλος έχουν γίνει και οι πρώτες κινήσεις σε επίπεδο ψυχαγωγικού προγράμματος με παραγγελία πρότασης καθημερινής σειράς από την εταιρεία παραγωγής «On noir», μετακόμιση της Νάνσυς Ζαμπέτογλου και συνεργατών της από τον Σκάι στο καινούργιο κανάλι αλλά και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των reality «Τhe Voice» και «Survivor», προγραμμάτων που θέλει να αγοράσει από τον Τούρκο παραγωγό Ατζούν Ιλιτζαλί και ο Σκάι. Τέλος η ημερομηνία έναρξης του καναλιού προσδιορίζεται πια προς τα τέλη της χρονιάς, ενώ δεν αποκλείεται το επίσημο οργανόγραμμα της διοίκησης να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Παρά την ηχηρή διάψευση που υπήρξε από Σκάι και Alpha στις φήμες συνεργασίας, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» πως υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Γιάννη Αλαφούζου και Δημήτρη Κοντομηνά και μάλιστα στενοί συνεργάτες τους φέρονται να έχουν ήδη εκπονήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεργασίας.

Στρατηγική συνεργασία

Το σενάριο προβλέπει στρατηγική συνεργασία δύο ξεχωριστών εταιρειών υπό τη σκέπη της εταιρείας που έχει την άδεια, Ειδήσεις.Ντοτ.κομ, και τον τίτλο Σκάι, χωρίς βέβαια να αποκλείεται το ενδεχόμενο μελλοντικής συγχώνευσης. Το πρόγραμμα του νέου Σκάι θα περιλαμβάνει προγράμματα και από τους δύο σταθμούς. Η ψυχαγωγία του Alpha θα μετακομίσει σχεδόν αυτούσια στον Σκάι, ωστόσο στο Φάληρο θα διατηρηθούν οι περισσότερες ενημερωτικές ζώνες. Αυτό δεν σημαίνει αποψίλωση του δημοσιογραφικού τμήματος του Alpha μια και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι θα απορροφηθούν στο νέο σχήμα.

Σε περίπτωση που η συνεργασία τελεσφορήσει, έχει γίνει συζήτηση ακόμη και για το κεντρικό δελτίο του σταθμού και στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα διδύμου παρουσίασης Αντώνη Σρόιτερ – Σίας Κοσιώνη. «O Alpha προέρχεται από τη μήτρα του Σκάι» αναφέρει με νόημα καλά ενημερωμένη πηγή, υπενθυμίζοντας πως στα τέλη της δεκαετίας του ’90 η οικογένεια Αλαφούζου πούλησε τότε τον πρώτο Σκάι στον καθηγητή Στάθη Τσοτσορό και εν συνέχεια το κανάλι μεταβιβάστηκε στον Δημήτρη Κοντομηνά.

Στόχος του νέου σχήματος να προχωρήσει η εξαρχής πρωτοκαθεδρία σε τηλεθέαση και διαφήμιση, σημερινό πλεονέκτημα του ΑΝΤ1.