Κυβέρνηση: Ναι, αποδεχτήκαμε το κλείσιμο των συνόρων-Γνώριζαν οι πολιτικοί αρχηγοί;

Έντονη ανησυχία αλλά και ερωτήματα έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της χώρας η είδηση ότι ο κ. Τσίπρας έχει ήδη συμφωνήσει για το κλείσιμο των συνόρων σε αντιστάθμισμα μιας σημαντικής οικονομικής βοήθειας.

Η ανησυχία προέρχεται κυρίως από τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, ενώ ερωτήματα υπάρχουν για το εάν ο κ. Τσίπρας είχε προσυμφωνήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες την Παρασκευή, όταν έγινε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ή η συμφωνία έγινε μετά και αν είναι γνώστες αυτής της συμφωνίας – έστω κι εκ των υστέρων- οι πολιτικοί αρχηγοί που συνυπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν της Παρασκευής.

Παρά το ότι η είδηση έχει «φουντώσει» στα ελληνικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση δεν την διαψεύδει επίσημα. Αντίθετα, διαρρέει μέσω κυβερνητικών πηγών ότι «το κλείσιμο των συνόρων είναι μη αναστρέψιμο στην παρούσα φάση», παραδεχόμενη με αυτόν τον τρόπο το τετελεσμένο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής πριν καν ακόμη ξεκινήσει.

Επίσης, διαρρέει ότι η «γραμμή άμυνας» συμπυκνώνεται στις εξής διεκδικήσεις:

1. Ανθρωπιστικός διάδρομος. Αποκατάσταση άμεσης βαλκανικής διαδρομής για μετεγκατάσταση (δηλαδή να φεύγουν με αεροπλάνα, αξιόπιστο relocation)

2. Σαφές μήνυμα στους ανθρώπους που βρίσκονται στην Τουρκία και θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη να μην διακινδυνεύουν τις ζωές τους γιατί ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός.

3. Η επιστροφή των μεταναστών που δεν τους χορηγείται άσυλο.

4. Fast Track επανεισδοχή.

Από το χώρο της αντιπολίτευσης, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη δήλωσε στον «102 FM» ότι «δεν μπορούμε να γίνουμε χώρα παραμονής προσφύγων ή παράτυπων μεταναστών γιατί δεν έχουμε δουλειές στην Ελλάδα»