“Καυτή πατάτα” το φορολογικό νομοσχέδιο για τη ΝΔ

Του Κώστα Πασίση

Προβληματισμός επικρατεί στη Συγγρού για την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή μονομερώς το νέο φορολογικό-ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η πρώτη ανάγνωση των γαλάζιων επιτελών είναι ότι πρόκειται περί ψευτοπαλικαρισμών και νέου σόου του Μαξίμου και ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης το νομοσχέδιο θα δεχθεί πολλές τροποποιήσεις, καθ υπόδειξη των δανειστών.
Το συγκεκριμένο θέμα, όμως δεν αποτελεί «καυτή πατάτα» μόνο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και για τη ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη ΝΔ υπάρχουν δύο απόψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, που είναι και κυρίαρχη, η ΝΔ δεν πρέπει να ψηφίσει νέα επώδυνα μέτρα, γιατί είναι υφεσιακά και όπως τονίζεται δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα, αφού έχει συρρικνωθεί η φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων και κυρίως της μεσαίας τάξης.

Την ίδια στιγμή, όμως υπάρχουν πρωτοκλασάτα στελέχη (συντονιστές-τομεάρχες) που τονίζουν ότι η ΝΔ θα πρέπει να συζητήσει το ενδεχόμενο να στηρίξει στη Βουλή, ορισμένα από τα δύσκολα μέτρα, κρατώντας υπεύθυνη στάση, όπως έκανε πάντα το συγκεκριμένο κόμμα.
Η στρατηγική και η τακτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ στη Βουλή πάντως παραμένει ανοικτό θέμα στη ΝΔ και τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος εντάσσεται στη κατηγορία των «σκληρών» της ΝΔ οι οποίοι θέλουν να καταψηφιστούν τα μέτρα, είπε ότι η ΝΔ θα τα καταψηφίσει, αλλά ύστερα από μεγάλη πίεση των δημοσιογράφων.

Στη Συγγρού ανησυχούν ότι το παιχνίδι που παίζει ο Αλέξης Τσίπαρς ενέχει κινδύνους για τη χώρα οι οποίοι μπορεί να εξελιχθούν σε καταστάσεις θρίλερ, στην περίπτωση που κάποιοι βουλευτές από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ αρνηθούν να ψηφίσουν τα μέτρα.

Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό υπάρχουν δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και ξένα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επαναφορά του σεναρίου Grexit.

Στη ΝΔ, όμως, υπάρχουν και πολλοί βουλευτές που υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει αφορμή για ηρωική έξοδο και καλό θα ήταν η ΝΔ να είναι έτοιμη για πάν ενδεχόμενο.

Ένα σενάριο που φαίνεται ότι απασχολεί και την ηγεσία της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει εκλογές και παράλληλα λέγεται ότι ζητήσει απ όλα τα στελέχη να ετοιμάσουν το κόμμα ακόμη και για το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες, πριν το Καλοκαίρι.