Κάτι συμβαίνει με τον Ε. Τσακαλώτο… Ολο και πληθαίνουν οι αιχμές του τελευταία. Δύο μαζεμένες χθες, με μια διάψευση για την πορεία εντός Ευρώ.

Η στάση του αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που αρχίζει στις 13 Οκτωβρίου, όπου φέρεται να εμφανισθεί με 4 επιδιώξεις.

Ως εκφραστής μιας «αριστερής τεχνοκρατικής» αντίληψης στην οικονομία, με αισιοδοξία για όλα, ως αυστηρός επικριτής για ορισμένους Υπουργούς και τη λειτουργία –αλληλεγγύη της Κυβέρνησης αλλά και ως επικεφαλής μιας ευρύτερης εσωκομματικής τάσης, ευρύτερης από τους « 53».

Ο Τσακαλώτος υπονόησε την πορεία στην έξοδο, στο Grexit; Ο ίδιος το διέψευσε με κατοπινή ανακοίνωσή του. Ωστόσο, σε κομματική συνεδρίαση μίλησε με απαισιοδοξία για την κεφαλαιακή επάρκεια και το καλό μέλλον των Τραπεζών. Συνέχεια των προσεκτικών αλλά συστηματικών διαφοροποιήσεων του κ. Τσακαλώτου τους τελευταίους μήνες, με ή χωρίς διάψευση ή κατοπινή διευκρίνηση.

Διάψευση εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντικρούσει τις εντυπώσεις δημοσιευμάτων και σχολίων στο Διαδίκτυο αλλά και σε Ρ-Τ εκπομπές, σύμφωνα με τα οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπονόησε Grexit. Τακτική όχι άγνωστη για ορισμένες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών με πολιτικές φιλοδοξίες για το μέλλον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κ. Τσακαλώτος «ποτέ δεν προβληματίστηκε για το “εάν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σε αυτή την ευρωζώνη”. Αυτό που θέτει, και έθετε ήδη από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι να υπάρξει συζήτηση για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης – δεν αμφισβητεί, δηλαδή, την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ. Το ζήτημα της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, άλλωστε, το θέτει και στις διεθνείς παρεμβάσεις του».

-Σημειώνεται πάντως, ότι νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για την αντιμετώπιση του χρέους πρότεινε στα κόμματα να υπάρξει κοινοβουλευτικός διάλογος για το μέλλον της ευρωζώνης και τις προοπτικές παραμονής της χώρας μας σε αυτή.

Η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών είχε ως εξής: «Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα και αυτό το κοινοβούλιο δεν το συζητά» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών για να υπενθυμίσει ότι και την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε στα κόμματα να συζητήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Απευθυνόμενος δε, στην ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Τσακαλώτος είπε «οι απόψεις σας για το πού πάει η Ευρωζώνη και πώς μπορεί να βελτιωθεί, αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε τέτοια ευρωζώνη και αν δεν μπορεί, τί χρειάζεται να γίνει, δεν έχουν ακουστεί ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Στουρνάρα. Νομίζω όμως ότι ήρθε ο καιρός να γίνει αυτή η συζήτηση».

Αμφιβολίες Τσακαλώτου για το μέλλον των Τραπεζών. Προβληματισμός για τις προβλέψεις του. « Παρέμβαση»από τον Ρουβίκωνα σε ομιλία Τσακαλώτου- Σταθάκη

Σε εκδήλωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητές τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» έκαναν έφοδο μέλη της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνα, κατά τρόπο άκομψο και χωρίς καμμία φαντασία και πρωτοτυπία..Πέταξαν φέιγ βολάν και αποχώρησαν χειροκροτούμενοι ειρωνικά από το ακροατήριο..
Σε ανάρτησή τους σε διαδικτυακό τόπο εξηγώντας το «ντου» επικαλούνται ρήση του ιταλού βιομηχάνου Ανιέλι και σημειώνουν «Πράγματι, ας αναρωτηθεί ο καθένας και η καθεμιά: τι άλλο θα είχε κάνει η δεξιά που δεν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;»

Τι αναφέρουν:
«Το 1998 ο μεγαλύτερος βιομήχανος της Ιταλίας ο ιδιοκτήτης της FIATGianniAnielli, δήλωσε¨: «Υπάρχει ένα είδος Αριστεράς που είναι πιο χρήσιμη από την Δεξιά. Πρόκειται για εκείνη την Αριστερά που μπορεί να κάνει όλα όσα δεν θα μπορούσε να κάνει η Δεξιά»

Κατα καιρούς ο ταξικός εχθρός, με την άνεση του ισχυρού μπορεί να γίνει κυνικός. Πράγματι, ας αναρωτηθεί ο καθένας και η καθεμιά: τι άλλο θα είχε κάνει η δεξιά που δεν κάνει ο Σύριζα; Και δεν αναφερόμαστε σε κάποιο σοσιαλιστικό πρόγραμμα ριζικού μετασχηματισμού. Αυτά, όσες φορές στο παρελθόν τα ξεστόμισαν οι τέως ευρωκομμουνιστές του 4% προκάλεσαν μόνο θυμηδία. Κατεβάζουμε πολύ χαμηλά τον πήχη, στα απλά και αυτονόητα που υποτίθεται ότι ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κάνει όταν διαδεχθεί μια δεξιά, στα όρια της ακροδεξιάς, κυβέρνηση όπως αυτή του Σαμαρά. Σε συνθήκες μάλιστα κρίσης, όξυνσης της φτώχειας και των ανισοτήτων, συνθήκες καθολικής αποδόμησης κατακτήσεων κερδισμένων με αίμα.

Ούτε καν αυτά τα απλά “αυτονόητα” δεν έγιναν.. Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι οτιδήποτε αριστερό που είναι δεξιότερα της παραδοσιακής κομμουνιστικής αριστεράς τις τελευταίες δεκαετίες σε όλη τη Δύση, έχει αποτινάξει κάθε δεσμό με το παρελθόν. Η κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, όλη η φιλελεύθερη ατζέντα προωθήθηκε από υποτιθέμενες αριστερές κυβερνήσεις. Αν ξεκίνησε η Θάτσερ τη νέα επίθεση του κεφαλαίου, ο Τόνυ Μπλαιρ ολοκλήρωσε την δουλειά στην Μ. Βρετανία για παράδειγμα…».