Ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης- Δικαιώνει τις Φιλιππίνες έναντι της Κίνας

Μια απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα στη Νότια Σινική Θάλασσα και έχει ιδιαίτερη σημασία για τα ελληνικά συμφέροντα εξέδωσε σήμερα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αφού αποφάνθηκε υπέρ των Φιλιππίνων για τη διαφορά με την Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε σήμερα ότι η Κίνα δεν έχει “ιστορικά δικαιώματα” επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δίνοντας δίκιο στη Μανίλα στην απόφασή του επί της προσφυγής των Φιλιππίνων κατά της Κίνας σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες ζώνες εντός της “γραμμής με τις 9 παύλες” (Nine Dash Line)», ανακοίνωσε το Δικαστήριο.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι διάφορες ενέργειες της Κίνας έχουν παραβιάσει την εθνική κυριαρχία των Φιλιππίνων.

Το Πεκίνο, σε πρώτο σχόλιό του για το ζήτημα, αποκάλεσε την ετυμηγορία του δικαστηρίου «αβάσιμη» και δήλωσε ότι δεν την αποδέχεται.

Ήδη η Κίνα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα λάβει υπόψη μια απόφαση που μπορεί να διακυβεύσει τις αξιώσεις κυριαρχίας της στη θάλασσα αυτή, διαμηνύοντας εδώ και μήνες ότι το δικαστήριο αυτό δεν έχει αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Την μη αποδοχή της απόφασης ανακοίνωσε και η Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν ή εθνικιστική Κίνα), η οποία διεκδικεί από το 1949 τη νομική συνέχεια του κινεζικού κράτους από το Πεκίνο.

Το Βιετνάμ, από την πλευρά του, χαιρέτισε την απόφαση.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, από την πλευρά του, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 30 Ιουνίου, κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση μέρη σε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Η προσφυγή της Μανίλας έγινε το 2013 και αφορά σε 15 διαφορετικά ζητήματα. Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί λεπτομερώς σε επτά από αυτά, καθώς σε τόσα έκρινε ότι έχει αρμοδιότητα και αφορούν περισσότερο σε διεκδικούμενες θαλάσσιες ζώνες.

Το Τόκιο, από την πλευρά του, το οποίο έχει διαφορές με την Κίνα αλλά και με την Ταϊβάν σε άλλο θαλάσσιο χώρο (Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας), χαρακτήρισε την απόφαση «τελεσίδικη και νομικά δεσμευτική».

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα τόνισε ότι η Ιαπωνία πάντα έχει εκδηλωθεί υπέρ της επίλυσης διακρατικών διαφορών με ειρηνικά μέσα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Σε ό,τι αφορά στα ελληνικά συμφέροντα υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους διέπονται, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας από το ίδιο καθεστώς του αρχιπελάγους από το οποίοι διέπονται τα νησιά των Φιλιππίνων. Ωστόσο η Τουρκία είναι από τις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Δίκαιο της Θάλασσας και μια ανάλογη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης δεν μπορεί να έχει άμεση εφαρμογή στην περίπτωση της χώρας μας.