Θησαυροί του Ερμιτάζ στο Μουσείο της Ακρόπολης

Οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας που ενώνουν την Ελλάδα με την Ρωσία θα ενισχυθούν το 2016 και ως εκ τούτου θα λάβουν χώρα μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με μεγάλο ενδιαφέρον, αρχής γενομένης από τα τρία πολύτιμα χρυσά αντικείμενα που παραχώρησε το Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας, στο Μουσείο Ακρόπολης.

Πρόκειται για δύο αγγεία και ένα κόσμημα, μέρος σκυθικού ταφικού συνόλου του 4ου αι. π.Χ., που βρέθηκε το 1830 στον βασιλικό τύμβο Kul Oba, στην Κριμαία.
Τα αριστουργήματα αυτά της μεταλλοτεχνίας φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες αποίκους στην Κριμαία, με τους οποίους οι Σκύθες νομάδες είχαν αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις.
Μέρος των εκδηλώσεων είναι η διοργάνωση αρχαιολογικών εκθέσεων οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στο ελληνικό και το ρωσικό κοινό να γνωρίσει σημαντικές πτυχές του πολιτισμού των δύο χωρών.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με την παρουσίαση των αντικειμένων στο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και την παρουσίαση στο Μουσείο Ερμιτάζ, ενός μαρμάρινου αγάλματος αρχαϊκής Κόρης από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης.
Τα τρία αντικείμενα θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης από τις 11 Μαρτίου 2016 έως τις 2 Οκτωβρίου 2016 και στον χώρο αυτό δεν θα απαιτείται εισιτήριο.

hryso_perideraio

Χρυσό περιδέραιο τα άκρα του οποίου απολήγουν σε μορφές Σκυθών ιππέων. Από τον σκυθικό βασιλικό τύμβο Kul Oba στην Κριμαία. 4ος αι. π.Χ.

hrysi_fiali

Χρυσή ομφαλωτή φιάλη με ανάγλυφα κεφάλια Μεδουσών, Σκυθών με οξυκόρυφα καπέλα και ζώων. Από τον σκυθικό βασιλικό τύμβο Kul Oba στην Κριμαία. 4ος αι. π.Χ.

hryso_aggeio
Χρυσό αγγείο με τις ανάγλυφες σκηνές Σκυθών πολεμιστών. Από τον σκυθικό βασιλικό τύμβο Kul Oba στην Κριμαία. 4ος αι. π.Χ.